przerdzewiała podłga w bagażniku

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
Numer Gadu-gadu: 2800082

przerdzewiała podłga w bagażniku

Post autor: grzechuuu205 »

WItam, pod wygłuszeniem mojego Gti, znalazłem ze jest tam dosyc wilgotno i za za tym idzie jest rdza. chciałem to wyczyscic szczotką drucianą i ku mojemu zdziwieniu rdza jest w niektórych miejscach w podłodze bagażnika na wylot. 3-4 dziury wielkosci około 1-2 cm. dokaldnie na łączeniu podłogi z tylną scianą (zdj.)

Obrazek

jak to najlepiej zrobic? zabezpieczyc przed dalszym rdzewieniem i naspawac na to blache? czy moze zabezpieczyc i zakleic takim spoiwem do balch?
co wazacie za najlepsze ??

pozdrawiam
Największa radość z jazdy GTI - gdy stal pare miesiecy w garazu :) :)
Obrazek
Awatar użytkownika
dominik19866
Junior
Posiadany PUG: RG cabrio + RG
Numer Gadu-gadu: 6499027

Re: przerdzewiała podłga w bagażniku

Post autor: dominik19866 »

Usuń rdze wycinając zgnitą blachę jeśli dziury znajdują się blisko i nie trzeba wyciąć połowy bagażnika 8)7 dopasuj blachę w miejsce wyciętej na mały zakład przyspawaj spawami punktowymi nie rób ich za dużo chyba ze musi być w tym miejscu mocne przed spawanie oszlifuj miejsca stykające się z nowa blachą do gołego najlepiej tarcza papierowa spawy wyczyść szczotką drucianą by nie były okopcone odtłuść dobra farba na rdze nie jakieś zwykłe podkłady (mimo iż rudego tam już niema) ze 3 warstwy niech dobrze wyschnie jak ma być wykończone na to szpachla podkład i lakier zewnątrz to samo bez lakieru zamiast niego baranek i na to lakier ale jak całkiem wyschnie profilaktycznie wnęki w bagażniku przy nadkolach po prawej i lewej stronie wyczyść wymyj sprawdź czy jest odpływ jak zdrowe nie ma rudego fluidol lub inny wosk nie przesadź z ilością psiknij kilka razy po troszku w odstępach czasu żeby dobrze pokryło wszystko wywietrzyć auto i cieszyć sie brakiem rudego pozdrawiam :P
darekby
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 1.9 GRD rocznik 90
Numer Gadu-gadu: 4387575

Post autor: darekby »

Ja miałem podobny problem ze rdzą, a poradziłem sobie w trochę inny sposób niż opisał to dominik19866. Mianowice kupiłem zestaw reperacyjny firmy bodajże novum, wyczyściłem rdzę odtłuściłem benzyną ekstrakcyjną, a potem żywica poliestrowa i włókno szklane. Jak wyschnie to możesz przeszlifować i ewentualnie pomalować lakierem.
borek_wpr
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: borek_wpr »

Zamiast rozpuszczalnika ekstrakcyjnego lepiej użyć acetonu . Rozpuszczalnik nie odtłuszcza powierzchni w 100%.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

a pod mate szkalną po oczyszczeniu dac moze jakis podkład? (takie w spreju są szare - zabezpieczające przed rdzą) - mozna taie cos zrobic? i dopiero pozniej na to zywica mata itp....
Obrazek
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

żywica chyba lepiej zabezpieczy przed rdzą niż toto szare :idea:
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

no niewiem , dlatego sie pytam bojutro mam wolne ic hce sie za to zabrac przez cały dzień i zrobic raz a porządnie. awiec poprostu oczyscic, odtluścic i zywaca z mata? :>
Obrazek
babelo
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: babelo »

Żywica zabezpiecza w ten sposób że "maskuje" zdzę a pod taką żywicą po pewnym czasie dopiero zaczyna się jazda!

Oczyść dobrze szczotą , kup sobie szczotkę na wiertarkę, pryśnij jakąś dobrą antykorozyjną !

Ja ją już dziurki to jeśli chcesz to zrobić konkretnie to bez wycinania się nie obejdzie !

Możesz bawić się z żywicę, włókno szklane i szpachlowanie ale za pół roku będzie poprawiał :)
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

hmmm... co masz na mysli antykorozją? jaki preparat?
Obrazek
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak

i zrobiłem nareszcie, kupiłem szczotke drucianą, papier P60, odrdzewiacz, nitro, zestaw reperacyjny, i srodek do konserwacji podwozia (taki czarny w sparyu).
wyciołem zrzartą blache, oczysciłem z reszty rdzy , oczysciłem, odtlusiłem nastepnie zywica , mata, po wyscnieciu, preparat konserwujący (grubosc około 4mm) i teraz schnie wszytko:)
Obrazek
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

Żywica zabezpiecza w ten sposób że "maskuje" zdzę a pod taką żywicą po pewnym czasie dopiero zaczyna się jazda!

kiedyś (ze 2 lata temu) zamalowałem żywicą kawałek rurki bezpośrednio na rdze tak jak stała,taka podpora wiaty i po dziś dzień jak dotąd trzyma sie świetnie tak jak było więc moim zdaniem jest niezła taka żywica :)
może nie najlepsza ale dobra
a po jakimś czasie to rdza wyjdzie z każdego naprawianego miejsca w końcu nie bez powodu było naprawiane :wink:
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Awatar użytkownika
Czak
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 1.9 Gentry
Numer Gadu-gadu: 2757168
Kontakt:

Post autor: Czak »

Twój przypadek nie jest tak straszny jak mój mi pół auta rdzewieje :< . Ale jest dobrze ^^.
Mam podobnie na łączeniu podłogi z tylnią ścianą :| , ale na pocieszenie mam jeszcze takie problemy jak : na zamieszczonym obrazku --->Obrazek

Czarne zaznaczenie -> od zewnątrz , a szare od wewnątrz ;>.

Ogółem jest sporo do roboty zanim pójdzie na wiosne do lakiernika..., najbardziej przeraża mnie dziura na wylot przed kielichem , którą złapałem po wyczyszczeniu itd , farbą ze stalochronem. Do czasu gdy nie przyjdzie odpowiednia łata. No i za tylnymi drzwiami nad progiem , gdzie mam naklejke GTI woda sie dostała i blacha jest tak cienka od wewnątrz , że na czas dzisiejszy najlepiej będzie ściągnąc tapicerke wyjąć fotel i usztywnić od wewnątrz. Więc troche tego jest do bagażnika jeszcze nie doszedłem , ale też będzie zrobiony.

Przez ten tydzien nic nie było robione przy Pugu , bo leżałem plackiem z gorączką więc zająłem się nim dopiero dzisiaj. Z tego, że po całodniowym sprzątaniu garażu z tatą na 5 samochodów , a gdzie mieści się jeden przez bajzel :evil: podniosłem go i próbowałem ściągnąć wahacze , ale trafiłem na jeden głupi problem i tego nie zrobiłem. Więc złożyłem i bede robił w najblizszym czasie , bo brakło mi klucza 18stki mam 17,19 ale 18stki nie ma :|. Na 100 kluczy tego akurat brak. Możliwe , że jutro pojedzie do warsztatu na podnosnik i znajomy w warsztacie nam to ściągnie...

P.S Jak wysprzątam garaż to wskoczy na pachołki(postaram się robić foty)i będzie sie go powoli robic.
P.S2 Zaczynam kurs prawa jazdy 20stego ^^.
P.S3 Sorry Grzechu , za małego offtopa w temacie.
ODPOWIEDZ