Zamek lub coś innego??
- trekpio88
- Junior
- Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
- Numer Gadu-gadu: 4204075
Zamek lub coś innego??
Witam mam trudności z otwarciem drzwi u kierowcy tzn kluczyk się przekręca ale nie otwiera drzwi a ''cypel'' jest w położeniu prawie otwartym z resztą z wkładka też mi ostatnio pokazała że już sie psuje. Jutro to rozbiore ale może miał ktoś podobny przypadek?? i jak sobie z tym poradził??
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D
Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)
FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654
VW GOLF
VW GOLF
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
Re: Zamek lub coś innego??
Hej.
Prawdopodobnie problem dotyczy "skuwki", ktora masz na zalaczonym rysnuku.
Generalnie od zamka w gore idzie pret metalowy (z wahadelkiem) i drugi od bolca w dol.
Na tym precie od zamka jest owa skuwka zamocowana, zas w rowek wsuwa sie pret metalowy idacy od bolca i skrecone to
jest 2 srubami. Mogl sie wyrobic ten rowek w skuwce, jesli psikales kiedys jakims smarem to podobnie.
U mnie tak wystapilo i silowniki od centralnego nie domykaly wlasnie bolca, albo zwyczajnie nie dociagaly.
Po zdemontowaniu wymienilem sruby na takie z dluzszym gwintem dokrecilem i 2ma (dwoje drzwi musialem tak poprawic).
p.s. jesli to jest to to od reki mowie ze to wahadelko nalezy wykrecic i latwo bedzie tam pobawic sie ze skuwka przy bolcu, dojscie reka srednie ale da sie zrobic.
Prawdopodobnie problem dotyczy "skuwki", ktora masz na zalaczonym rysnuku.
Generalnie od zamka w gore idzie pret metalowy (z wahadelkiem) i drugi od bolca w dol.
Na tym precie od zamka jest owa skuwka zamocowana, zas w rowek wsuwa sie pret metalowy idacy od bolca i skrecone to
jest 2 srubami. Mogl sie wyrobic ten rowek w skuwce, jesli psikales kiedys jakims smarem to podobnie.
U mnie tak wystapilo i silowniki od centralnego nie domykaly wlasnie bolca, albo zwyczajnie nie dociagaly.
Po zdemontowaniu wymienilem sruby na takie z dluzszym gwintem dokrecilem i 2ma (dwoje drzwi musialem tak poprawic).
p.s. jesli to jest to to od reki mowie ze to wahadelko nalezy wykrecic i latwo bedzie tam pobawic sie ze skuwka przy bolcu, dojscie reka srednie ale da sie zrobic.
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
- trekpio88
- Junior
no psikałem specjalnym olejem w spray do wiatrówek, kurde jutro się za to wezmę bo juz mnie denerwuje te wychodzenie drzwiami pasażera tym bardziej że mam 186cm wzrostu z tego co widzę to wahadełko w jakiś sposób jest połaczone z klamką albo nie?? a może to być wina zamka?? zaznaczam że już kiedyś blokował sie ale po ponownym włożeniu kluczyka było ok
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D
VW GOLF
VW GOLF
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
to wahadelko robi tylko tyle ze przenosi jakos sile na ten drugi pret, wahadelko przykrecone jest jedno sruba na klucz 8 do drzwi.
smar pewnie zrobil swoje, aczkolwiek upewnij sie ze kluczykiem chodzi swobodnie ... mozesz zrobic taki sobie test:
- przytrzymaj troche reka bolec
- jesli klucz da sie przekrecic to znaczy ze pret sie w tej "skuwce" slizga
edit:
Pamietam, ze od klamki idzie pret ale do mechanizmu juz zamykajacego (od czola drzwi) ale nie pamietam jak to sie ma do zamka i bolca
smar pewnie zrobil swoje, aczkolwiek upewnij sie ze kluczykiem chodzi swobodnie ... mozesz zrobic taki sobie test:
- przytrzymaj troche reka bolec
- jesli klucz da sie przekrecic to znaczy ze pret sie w tej "skuwce" slizga
edit:
Pamietam, ze od klamki idzie pret ale do mechanizmu juz zamykajacego (od czola drzwi) ale nie pamietam jak to sie ma do zamka i bolca
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
- trekpio88
- Junior
no a więc problem już rozwiązany: po ulewach i śniegu które nawiedziły polskę zamek się troche zatarł tzn. potrzebował WD-40 bolec nie do końca sie otwierał i nie odblokowywał blokady w zamku ale wszystkie cięgna były OK
Można zamknąć jakby co
Można zamknąć jakby co
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D
VW GOLF
VW GOLF