Zamek drzwi naprawa czy wymiana??

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
Awatar użytkownika
trekpio88
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
Numer Gadu-gadu: 4204075

Zamek drzwi naprawa czy wymiana??

Post autor: trekpio88 »

Jak w temacie. Problem polega na tym że: Zaznaczony na zdjęciu element jest jakby zatarty, tzn. powinien przy każdym otwieraniu i zamykaniu opadać na dół, jak widać na zdjęciu trochę to popsikałem WD i środkiem do wyciągania wody. Chwilowo było ok ale teraz to już masakra. Musze śrubokrętem ściągać ten element na dół i dopiero wtedy moge otworzyć lub zamknąć drzwi. Jak ten element jest na górze to zamek w ogóle nie zamyka drzwi i też efekt jest taki jakby klamka była po prostu luźna.

Naprawiać czy wymienić???
Ciężko z wymianą(chodzi o te cięgna bo jak widzę na zdjęciach to myśle że totalna masakra!! ) ??
Załączniki
CIMG0105.JPG
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D

Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)

FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654

VW Obrazek GOLF
Awatar użytkownika
trekpio88
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 GLD
Numer Gadu-gadu: 4204075

Re: Zamek drzwi naprawa czy wymiana??

Post autor: trekpio88 »

Problem rozwiązany. A więc ten element zaznaczony na zielono nie był tego winien, a winna była klamka. NA zdjęciu widać tą dźwignie zaznaczoną na czerwono. Ona po prostu bardzo ciężko chodziła, i gdy została pociągnięta do góry w celu otwarcia drzwi zostawała w tej pozycji czyli tak jakby ktoś cały czas trzymał klamkę do góry i chciał zamknąć drzwi. Ale troszkę ją przesmarowałem i chodzi jak nowa :D

Do zamknięcia :)
Załączniki
klamka.jpg
klamka.jpg (80.42 KiB) Przejrzano 1781 razy
CIMG0105.JPG
PEUGEOT 205 GLD 1.8 D

Seks jest jak Peugeot, zaprojektowany by cieszyc:)
Peugeot jest jak Media Markt-nie dla idiotów:)

FOTKi http://www.polskajazda.pl/Samochody/Peugeot/205/48654

VW Obrazek GOLF
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Re: Zamek drzwi naprawa czy wymiana??

Post autor: DJPreZes »

Ja tylko zaproponuje - wytrzeć do suchego!! Im mniej smaru w zamku tym lepiej - w zamkach smar łapie kurz, piaski, ogólnie bród. Sam w Greenie miałem podobnie - po nasmarowaniu wytrzymało ze dwa miechy. Rozebrałem, umyłem w benzynie i złożyłem na idealnie sucho i chodzi już drugi rok.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
ODPOWIEDZ