Samoczynna usterka nawiewu ?

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
Awatar użytkownika
Orzech
Nowicjusz
Posiadany PUG: 1.8 D
Numer Gadu-gadu: 0

Samoczynna usterka nawiewu ?

Post autor: Orzech »

Witam, doświadczyłem dziwnemu zjawisku :) miałem ustawiony nawiew na ciepłe powietrze , wszystko hulało dobrze ale na drugi dzień wsiadam próbuję pokręcić nawiewem i niemiłe zaskoczenie pokrętło ledwo da się przekręcać coś ciężko idzie trzeszczy , żaden nastaw nie daje ciepłego powietrza ? co się stało linka zerwana ? (zimne dmucha)
Awatar użytkownika
drabinho
Junior
Posiadany PUG: XS
Numer Gadu-gadu: 9389827

Re: Samoczynna usterka nawiewu ?

Post autor: drabinho »

które pokrętło tak ciężko idzie?wydaje mi się że gdyby linka była zerwana to kręciłoby się za lekko.nawiew dmucha normalnie?może coś z nagrzewnicą.
http://www.drabinho.peugeot205.pl
Lubisz dziwnych ludzi, to clowna se namaluj...
Awatar użytkownika
Orzech
Nowicjusz

To jest to ostatnie pokrętło po prawej, nawiew działa tak jak działał , ale do przekręcenia pokrętła trzeba strasznie dużo siły trzeba użyć (trzeszczy na dodatek) a kręcenie nim w jakąkolwiek stronę nie daje ciepłego powietrza. Nagrzewnica chyba dobra , jakie są objawy padniętej nagrzewnicy ?
Awatar użytkownika
bananowiec
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 CTI TURBOGNÓJ , 205 1.8 dturbo forever
Numer Gadu-gadu: 4940298
Kontakt:

Post autor: bananowiec »

Proponuje wyciągnąć pokrętło regulacyjne i sprawdzić czy aby przypadkiem nie ułamał się plastik, który nachodzi na metalowy sworzeń regulatora.U mnie już dwa pokrętła tak się połamały i objaw był dokładnie taki sam jak opisałeś.
Pokrętło wyciągasz ciągnąć "do siebie".
Awatar użytkownika
Orzech
Nowicjusz

właśnie zdjąłem pokrętła , odkręciłem 2 śrubki a pod spodem jest taki biały plastik. Jak go wyjąć ? trzeba rozkręcać dolną kolumnę kokpitu ?
Awatar użytkownika
bananowiec
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 CTI TURBOGNÓJ , 205 1.8 dturbo forever
Numer Gadu-gadu: 4940298
Kontakt:

Post autor: bananowiec »

Zamień pokrętła miejscami na chwilę i sprawdź czy działa regulacja.
Żeby zdjąć biały plastik trzeba będzie rozebrać pół deski rozdzielczej od strony pasażera.
Awatar użytkownika
Orzech
Nowicjusz

No i niestety to nie jest wina połamanego pokrętła, wyjąłem środkowy nawiew i mogłem zerknąć przez otwór pod nawiewem.Widać tam że linka nie jest oberwana, spróbowałem kręcić pokrętłem i patrzyłem w otwór, teraz nie da się kręcić pokrętłem w żadną stronę. Pokrętło jakby sprężynuje a dziurze widać że jest jakiś opór.
Awatar użytkownika
skola
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Roland 1,4 TUS3 84KM

Post autor: skola »

hmmm z tego co mi wiadomo to prawe pokrętło jest od sterowania albo cieplo albo zimno z czego ono otwiera klapki albo zamyka klapki przy nagrzewnicy i wieje wtedy cieple powietrze .... to ze ciezko chodzi to albo linka sie zatarla ta stalowa albo ktoras sprężynka przy tej klapce na nagrzewnicy niestety musisz ściągnąć prawie cala deske by dostac sie do nagrzewnicy :P

jak zle mowie poprawcie
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2619

PRZÓD: Wzmak Rockford P450.4, Hertz HSK 165, radio JVC KD-BT1 ,TYŁ: Wzmak SOUNDSTREAM TRX2.550, SUB: MB Quart RWE 302 , kable 35MM^, kondzior 1 F
Awatar użytkownika
Orzech
Nowicjusz

Problem sam się rozwiązał jak nazłość rozebrałem prawie całą deskę popróbowałem kręcić któryś raz z rzędu i co ? działa. Jak to już ktoś na forum napisał:
"Przyznaję - czasem mam chwile słabości i wątpliwości że 205 to najlepszy samochód na świecie...jednak wtedy on to chyba czuje i tak jak teraz...sam się naprawia:)"
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
cejot
Forum Admin
Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...

Post autor: cejot »

Niestety zauważyłem temat dopiero teraz, więc napiszę dla potomnych...

Problem prawdopodobnie wynikał z tego, że coś zablokowało mechanizm regulacji klapki obiegu powietrza przez nagrzewnicę. Moim zdaniem była to jakaś wiązka kabli. Stąd ciężkie chodzenie gałki czy jej sprężynowanie. W okolicach tego mechanizmu przebiega na przykład wiązka idąca od zegarów do konsoli środkowej.
Jedź na biegu, żyj na luzie... :)

-----
205 '91 Automatic | 205 '92 El Charro | 205 '94 La Moisissure
vectra2
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 gr
Numer Gadu-gadu: 1763139

Post autor: vectra2 »

a ja mam takie pytanie. nawiew u mnie działą ok czyli zmienia położenie i daje ciepło zimno, ale coś jest nie tak z regulacją siły. jak wezmę z całej siły to jest cała moc, jak zmniejszam to się zmniejsza le jak wezmę na środkowy poziom, znaczy żeby nie wiało to i tak wieje tylko słabiej, ale odczuwalnie. jak zacznę wybierać obieg zamknięty to zanim dojdę to nawiew trochę się rozpędzi i dalej dmucha nawet na obiegu zamkniętym. o ile dobrze pamiętam to jak zakładałem ten panel od sterowania to wszystko było ok, znaczy jak było na środku to nie dmuchało a na obiegu też, ale maksymalna siła dmuchawy była trochę słabsza. proszę o pomoc :/
ODPOWIEDZ