Obrotomierz drga i brzęczy.

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
Awatar użytkownika
Krzysiek511
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 Green
Numer Gadu-gadu: 0

Obrotomierz drga i brzęczy.

Post autor: Krzysiek511 »

Witam mam problem z obrokiem. Ma minimalne drgania naprawdę malutkie i towarzyszy temu brzęczenie, ale jak pstryknę w szybkę to ustają i po jakimś czasie z powrotem wracają. Co mam z tym zrobić, bo już mnie palce bolą od tego pstrykania? Nawet wyciągnąłem go i docisnąłem wskazówkę, ale niema żadnej poprawy. Może poprawić luty? Licznik po przekładce i przeróbce instalacji z biedy do xs. Sygnał wzięty bezpośrednio z cewki i zastosowany układ, jaki podał cejot http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... 5&start=60. bo pokazywał o połowę za mniej niż powinien.
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Re: Obrotomierz drga i brzęczy.

Post autor: Orfister »

Walczyłem z tym problemem kiedyś u siebie w GT, jak się okazało, nie było to łatwe do naprawy...na jakiś czas pomogło przeczyszczenie i przesmarowanie styków złączek licznika ( wraz z podoginaniem blaszanych konektorków ). Potem jednak, okazało się, ze to nie jest problem styku, a jakiegoś kondensatora wlutowanego w płytkę. Ze mnie taki elektronik jak z palikota abstynent, postanowiłem podmienić obrotek od innego auta... temat znikł i nie pojawił się więcej..

Polecam lekturę poniższego tematu :mrgreen:
http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... or#p144787
Awatar użytkownika
Krzysiek511
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 Green
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Krzysiek511 »

Wielkie dzięki zabieram się do roboty. Nie wiem jak nie trafiłem na ten temat pewnie znowu słabo szukałem.

[edit]

Potwierdzam wymiana kondensatora pomogła drgania ustały. Temat z tego linku viewtopic.php?f=28&t=14585&p=144787&hilit=kondensator#p144787 można było by podpiąć pod faq.
Awatar użytkownika
Orfister
Moderator
Posiadany PUG: Peugeot 205 CTI
Numer Gadu-gadu: 2690638
Kontakt:

Post autor: Orfister »

Ciesze się że udało się pomóc... _O_
ODPOWIEDZ