Dziwne pulsowanie elektryki

Forum dla spraw zwiazanych z problemami/dyskusjami na temat nadwozia, wnetrza oraz modyfikacja wewnatrz samochodu
zakiew

Dziwne pulsowanie elektryki

Post autor: zakiew »

Witam,
Mam pytanko do Was. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że cała elektryka (światła, kontrolki), wszystkie te elementy pulsują jednocześnie, tzn. przygaszają się i rozjaśniają. Nie są to wielkie jakieś wahania, ale widać to jak się człowiek przyjrzy, że te światła mrugają. Podejrzewam, że z tym związany jest też fakt, że gdy włączam światła przy zapalonym silniku, to obroty silnika trochę spadają, czasem muszę dodać mu przez to ssania. A przecież z tego co na chłopski rozum mi się wydaje, układ elektryczny nie powinien być czuły na fakt włączenia świateł, ani jakiegokolwiek innego odbiornika, bo przecież czasem trzeba włączyć i światła i wycieraczki i dmuchawę i radio i ogrzewanie szyby, w takim wypadku silnik by gasł :)
Macie może drodzy klubowicze jakiś pomysł?

Dodam, że mam Peugeota 205 1.0 Junior 1992 r
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Re: Dziwne pulsowanie elektryki

Post autor: Pieraś »

1. sprawdz woltomierzem napiecie na akumulatorze przy wlaczonym silniku, jesli nie ma 14V to albo regulator napiecia na alternatorze albo sam alternator pada
2. oczysc mase przykrecona do skrzyni
3. cos przebicie ma uziemiajac uklad
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
zakiew

Dzięki za radę,
Ale jest problem dziwny bo podczas pomiaru takim pospolitym multimetrem, przy ustawionym zakresie na 20 V oraz kablami wpiętymi w odpowiednie gniazda (10cio amperowe) zamiast normalnego pomiaru mam iskrzenie i po prostu lekkie zwarcie i na woltomierzu nic się nie pokazuje... Ktoś coś wie dlaczego tak się dzieje?
Awatar użytkownika
Krzysiek511
Junior
Posiadany PUG: Peugeot 205 Green
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Krzysiek511 »

Poprawnie wykonujesz pomiar? Wtyki w multimetrze powinny być wpięte minus(czarny)na com a plus na V,Ohm (czerwony). I niema możliwości żeby nie pokazał. Jeżeli wpiłeś kabelek czerwony do A i mierzyłeś normalnie tak jak dal V to uwaliłeś miernik. Jeżeli jednak wszystko robisz ok to zobacz w domu na jakiejś zwykłej baterii miernik czy np pokazuje napięcie poprawnie. Jeżeli pokazuje a pomiary odbiegają od normy to wymień baterie w multimetrze.
Jeżeli ta sytuacja nie powtarza się na włączonym zapłonie i zapalonych światłach bez włączonego silnika obstawiał bym regulator napięcia lub sam alternator.
zakiew

Udało mi się wykonać ten pomiar i ładowanie mam bardzo w porządku. Książkowe 14,4 V. Zatem pozostaje oczyszczenie masy podłączonej do skrzyni <--- tu chciałem zapytać o jaką skrzynię chodzi? Klemy do akumulatora mam wyczyszczone.
Awatar użytkownika
TO-MI
Maniak
Posiadany PUG: XU9J4
Numer Gadu-gadu: 604584106

Post autor: TO-MI »

możesz mieć jeszcze uszkodzoną diode w alternatorze :Y
nie prostuje tylko pulsuje :wink:
a ładowanie w normie pokarze wtedy 8)7
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..? :)
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
zakiew

Czy dobrym pomysłem jest zdjęcie paska z alternatora na chwilę i zobaczenie, czy wtedy dalej będzie pulsowała elektryka?
W sumie może i bym się tym nie martwił, ale może w końcu coś co to powoduje zepsuć się i poza tym takie pulsowanie na pewno też źle wpływa na pracę silnika...
Awatar użytkownika
vynalazek
Junior
Numer Gadu-gadu: 72175

Post autor: vynalazek »

zakiew pisze: Macie może drodzy klubowicze jakiś pomysł?
Tak się też dzieje kiedy... kończą się szczotki lub pierścień.
(świeżo bo wymianie regulatora i pierścienia, do tego mój "regler" to skromne 90pln)

Jak zdejmiesz pasek z alternatora, to przestanie Ci "pulsować"...
nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne...
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

tylko nigdy nie odpinaj obciazenia od alternatora, gdy sie kreci bo skonczy sie regulator napiecia !!!!
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
zakiew

Pieraś pisze:tylko nigdy nie odpinaj obciazenia od alternatora, gdy sie kreci bo skonczy sie regulator napiecia !!!!
Apropo Twojego wcześniejszego posta (pierwszego w tym temacie) mógłbyś wytłumaczyć o jaką masę Ci chodziło? Gdzie jest ona podłączona? Najpierw chciałem sprawdzić masę, bo to chyba prostsze... :)
ODPOWIEDZ