problem z radyjkiem
problem z radyjkiem
mam mały problem z radyjkiem !! mam kaseciakia sony kaseta gra zajebiscie ale jak chce posuchac radia to sie robi problem jak mam właczony silnik to tylko trzeszczenie słychac a jak wyłaczony to gra zajebiscie o co tu czodzi :?:
- Dżon Dobra Nadzieja
- Uzalezniony
- Numer Gadu-gadu: 0
- daritex
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: look 1,1
- Kontakt:
ja też mam radyjko sony tylko, że CD.i mam podobny problem płyta gra bez zarzutu a jak prze łącze na radio to szumy i uciekają fale.tylko, że wcale nie muszę odpalać silnika wystarczy, że prze kręcę kluczyk i od razu zakłócenia.
DODAM ŻE FILTR PRZECIW ZAKŁÓCENIOWY NIC NIE ZMIENIŁ ???
sam jestem ciekaw co to może być?
DODAM ŻE FILTR PRZECIW ZAKŁÓCENIOWY NIC NIE ZMIENIŁ ???
sam jestem ciekaw co to może być?
PEUGEOT 205 LOOK 1.1 TU1M Magneti Marelli 1993r.
- ghostface
- Junior
ja mam to samo ale szumy slychac caly czas, dopiero zamierzam sie tym zajac moze filtr pomoze
205 - Sympatyczne lwiątko ;]
1,1 XL 1988 [wtrysk] http://www.GhostFace.205.pl
1,1 XL 1988 [wtrysk] http://www.GhostFace.205.pl
-
- Junior
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 1,8D 92r
Po pierwsze sprawdźcie styki w instalacji, a pod drugie masa auta i radia.
Pozatym instalacja antenowa i jak antena zewnętrza trzeba przyjrzeć się czy antena dobrze zmasowana do karoserii.
Warto dać na wejściu zasilania radia jakiś filtr przeciwzakłóceniowy oryginalny lub np. pręt ferrytowy ze starej anteny radiowej LW lub rdzęń toroidalny - nawijasz na nim cewkę drutem w emalii 1-1,5mm ok. 20-50zw. i włącz to w szereg w "+"zasilania radia. Równolegle do zasilania radyjka można też wpiąć np 2 małe kondensatory np. 1uF czy mniejsze.
A najlepiej byłoby wyeliminować źródło syfu elektromagnetycznego - alternator, aparat zapłonowy, silnik dmuchawy itp. Jak sieje silnik dmuchawy łatwo rozpoznać bo zakłócenia będą gdy on będzie działał.
Pozatym instalacja antenowa i jak antena zewnętrza trzeba przyjrzeć się czy antena dobrze zmasowana do karoserii.
Warto dać na wejściu zasilania radia jakiś filtr przeciwzakłóceniowy oryginalny lub np. pręt ferrytowy ze starej anteny radiowej LW lub rdzęń toroidalny - nawijasz na nim cewkę drutem w emalii 1-1,5mm ok. 20-50zw. i włącz to w szereg w "+"zasilania radia. Równolegle do zasilania radyjka można też wpiąć np 2 małe kondensatory np. 1uF czy mniejsze.
A najlepiej byłoby wyeliminować źródło syfu elektromagnetycznego - alternator, aparat zapłonowy, silnik dmuchawy itp. Jak sieje silnik dmuchawy łatwo rozpoznać bo zakłócenia będą gdy on będzie działał.
- pogy
- Nowicjusz
postaraj sie załozyc na chwile jakies kable bezpośrednio do akumlatora-czasami pomaga. i przy radiu załóz jakiś kondensator małej pojemnosci rzędu 47 n-100nf i zobacz czy da jakis efekt.możesz tez załozyc filtry przeciwzakłóceniowe ale te tanie za 10-15 zł niewytłumia ci tych trzasków i zakłóceń, bo zreguły są na prądy 2-4 amp.
- grzechuuu205
- Maniak
- Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
- Numer Gadu-gadu: 2800082
- grzechuuu205
- Maniak
- Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
- Numer Gadu-gadu: 2800082