Dyskusje na temat wszelkiego rodzaju czesci, APEX, Bilstein, Bosh, OMEX, Emerald, oraz dyskusje na temat ukladow elektrycznych oraz spraw zwiazanych z komputerem.
i cos kiepsko dzwoni tak jakby za malo powietrza dostawał.
Na jakiej zasadzie działa ten sygnał i cos moze byc przyczyną ze tak kiepsko daje znać ze jest
Największa radość z jazdy GTI - gdy stal pare miesiecy w garazu
miałem kiedyś zestaw trąbek z firmy FIAMM 3 szt. - kupisz wszędzie i bez problemu założysz - do tego są też takie wygrywające melodie - wiejski bajer ale cieszy
Marin205 pisze:miałem kiedyś zestaw trąbek z firmy FIAMM 3 szt. - kupisz wszędzie i bez problemu założysz - do tego są też takie wygrywające melodie - wiejski bajer ale cieszy
Patrząc na fotkę
Po prawej -mini sprężarka. Wciskają przycisk klaksonu uruchamiasz silnik sprężarki.
Po lewej trąbka z wbudowaną piszczałką.
Słabe sprężanie.
Być może trzeba zajrzeć do silnika(łożyska) jeśli jest to rozbieralne.
Na próbę zdejmij wężyk i dmuchnij w trąbkę.Pozwoli to ocenić jakość sygnału. Proponowałbym ją umyć. Jeżeli była zamontowana nisko ziemi to wpadający kurz osadził się na piszczałce i to też może być przyczyną słabego dźwięku.Popatrz dokładnie czy nie ma regulacji piszczałki -zdejmowana pokrywa boczna lub korek z dostępem do śruby regulującej.
Trzeba isc przez życie twardo, nie żałować wszystkich sił...
Miałem tak sygnał w seryjnym Gti i powiem wam , że jak jest sprawny do jest tak głośny jak w ciężarówkach . Zawsze na BK przed rajdem był on sprawdzany i zawsze się pytałem czy są pewni , żebym go uruchomił . I za każdym razem wszyscy stawali na baczność
a ja nadal nie mam przy sobie auta i tylko snie po nocach jak on ładnie gra btw. zeby sie do niego dostac to chyba nie straczy tylko zdjąć reflektor? zderzak tez musi byc zdjęty?
wyjąłem klakson (wystarczy reflektor zdjąć.) i tak: kompresor działa, ale przez trąbke nie mogłem nawet dmuchnąć (okazało sie ze jakies cos było w wężyku i nie można było tego przedmuchac. wyjołem ten brud (oraz dwie piszczałki) i juz mogłem przez trąbke bez problemu dmuchnąć. Lecz okazuje sie, że te piszczałki stawiają takze bardzo duży opór.... zastanawiam sie co z nimi zrobic. czy wrzucić je do rozpuszczalnika czy co?
PS> z zewnatrz są troche zardzewiałe.
sama trąbka musi dostać porządnego kopa żeby "zagrała",
dmuchanie płucami nic nie da, weź kompresor i dmuchnij,
a co do mini-sprężarki, trzeba rozebrać o ile konstrukcja na to pozwala i nasmarować co trzeba...
Czasem niestety nie da się już reanimować z powodu rozległej korozji, ale można kupić za niewielkie pieniążki nowy "napęd"
na kompresorze są 3 śrubki od góry , wiec rozebrac sie raczej da. lecz chodzi ona moim zdaniem OK. To mówisz, że płucami przez te piszczałki nie da sie dmuchną?
One najbardziej mnie zastanawiają te piszczałki bo są z zewnatrz pokryte korozją , lecz w srodku wyglądają na OK