Peugeot 205 Indiana - nowy nabytek

Większe projekty, odbudowy i renowacje, przygotowanie do rajdów.
babelo
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0

Re: Peugeot 205 INDIANA - nowy nabytek

Post autor: babelo »

Poprzecieram na pewno w sprawie hamulców, bo zawieszenia nie ruszam :)

Udało się namierzyć i kupić sprężynki jamexy, tak że za niedługo zawieszenie na przód będzie skompletowane, zostało jeszcze kupić łożyska i poduch mcphersnów, osłony i odboje amorów, końcówki drążków i plastikowe tulejki na drążek. Ale jak przyjdą zaciski trzeba będzie rozglądać cię za klockami i tarczami i mam nadziej że ktoś tutaj doradzi jaki dobry zestawik kupić :)

Mam też małe pytanie, otóż jak przyjdą zaciski będę je chciał pomalować na jakiś kolor, myślałem nad złotym, i mam pytanie czy wato kupować jakieś drogie zestawy do malowania zacisków za 100 zł czy porostu kupić zwykłą farbę na temperaturę? Chodzi głównie o to czy te "droższe" farbki są faktycznie dobre i dłużej wytrzymają ? :?
Awatar użytkownika
Pluto
Maniak
Posiadany PUG: Audi A4 Quattro Avant
Kontakt:

Post autor: Pluto »

Grzechuuu205 malował swoje zaciski w GTI na czerwono, niech się wypowie jaką farbą i jak się trzyma
Opel Vectra 1.6 75KM '91 -> Peugeot 205 Look 1.1 60KM '91 Obrazek -> Peugeot 106 Hasseröder 1.4 75KM '98 Obrazek @ Peugeot 106 Hasseröder 1.6 105KM '98 Obrazek
babelo
Maniak

Dzisiaj dotarły do mnie wahacze i zaciski, byłem zdziwiony, bo dopiero wczoraj przelałem pieniądze za zaciski a już są :D Mega szybka wysyłka!

Zaciski są w stanie idealnym, praktycznie jak nowe, grama rdzy, normalnie jak by przeleżały w pudełku :D
Załączniki
Obraz 894.jpg
Obraz 893.jpg
babelo
Maniak

Mam pytanie, w związku z zakupem i zmianą zacisków, muszę zmienić tarcze i klocki, o ile co do klocków nie miałem wątpliwości (ferodo) o tyle w kwestii tarcz się waham!

Czytałem trochę i większość poleca tarcze wentylowane Brembo, ale dużo pozytywnego czytałem na temat Polskich tarcz Mikoda
( http://www.allegro.pl/item977170797_tar ... _nowe.html )

I mam dylemat co wybrać :? Czy w ogóle to nacinanie, nawiercanie w przypadku tarcz Mikoda coś daje ? Może ktoś jeździł na tarczach Brembo/Mikoda i ma porównanie ?

Z góry dzięki za radę _O_
bluczek

Post autor: bluczek »

Tarcze nacinane są OK, hamuje dużo lepiej niż na zwykłych. Osobiście nie kupiłbym Brembo, nad mikodą bym się zastanowił. Sprawdz czy ATE robi tarcze Powerdisc w tym rozmiarze i zainwestuj w nie.
pszemeq
Uzalezniony
Posiadany PUG: Roland Garros
Numer Gadu-gadu: 1459401

Post autor: pszemeq »

Ja w brembo też bym sie nie pakował, lepiej zainwestować w dobre tarcze wentylowane niż kupić jakiś nacinany szajs.
babelo
Maniak

No nic jeszcze się zastanowię które wybiorę, ale chyba skłonie sie ku Mikodzie wentylowanej z tymi nacięciami z aukcji powyżej!

Dzisiaj doszły do mnie zderzaki z dokładkami, co prawda miały być s stanie bdb ale jak sie okazało tylko przedni zderzak jest w takim stanie, brak najmniejszej ryski ale wymaga malowania, tylny zderzak nadaje się na śmietnik ale za to wszystko zrekompensowała mi tylna dokładka która jak się okazało jest z GTI i jest w naprawdę dobrej formie, nie popękana, nie porysowana! Jedynie ktoś ją dopasował do haka ale tego nacięcia nie będzie prawi widać :)

Najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu dobieram farbę i zabieram się za malowanie progów, zagiętych drzwi pasażera i tylnej dokładki :D
Załączniki
Obraz 919.jpg
Obraz 911.jpg
pszemeq
Uzalezniony
Posiadany PUG: Roland Garros
Numer Gadu-gadu: 1459401

Post autor: pszemeq »

No to fajnie sie teraz będzie prezentował, dziure po haku możesz włóknem szklanym zakleić.
Awatar użytkownika
Heler
Junior
Posiadany PUG: Inny, Seat Cordoba
Numer Gadu-gadu: 975861

Post autor: Heler »

A ja Ci powiem, jeszcze odnosnie tarcz Mikody ze to bardzo dobry wybor. Jak zmienialem tarcze i klocki to tez rozmyslalem nad brembo i mikoda. Postanowilem zaryzykowac i kupilem mikode i jestem zadowolony. Nacinane, nawiercane razem z klockami ATE Green Stuff i jest bajka. Zadnego bicia, skrzypienia itp. Naprawde polecam.
Przesiadka do wiekszego i rodzinnego...ale juz sobie obiecalem powrot do 205, tym razem tylko w wersji GTI :D
Awatar użytkownika
kubas
Maniak
Posiadany PUG: rallye

Post autor: kubas »

Heler pisze:A ja Ci powiem, jeszcze odnosnie tarcz Mikody ze to bardzo dobry wybor. Jak zmienialem tarcze i klocki to tez rozmyslalem nad brembo i mikoda. Postanowilem zaryzykowac i kupilem mikode i jestem zadowolony. Nacinane, nawiercane razem z klockami ATE Green Stuff i jest bajka. Zadnego bicia, skrzypienia itp. Naprawde polecam.
Tak i jak to sprawdziłeś ?

Jeśli chodzi o klocki to chyba EBC a nie ATE.

Ja bym brał ATE zwykłe lub jak masz więcej kasy to powerdisc chociaż jak nie zamierzasz hamować często z dużych prędkości albo jeździć po torze to chyba nie warto dokładać
Awatar użytkownika
Heler
Junior
Posiadany PUG: Inny, Seat Cordoba
Numer Gadu-gadu: 975861

Post autor: Heler »

Tak sprawdzilem ze mialem brembo ktore bilo tak nie milosiernie ze musialem wymienic i wlasnie zastanawialem sie czy kupic znow brembo czy mikode. A samochod czasem upalam na torze i dostaje w dupe, ale hamulce nigdy mnie nie zawiodly, choc nie jest to 205 ale to chyba nie ma znaczenia co do jakosci tarcz.
Przesiadka do wiekszego i rodzinnego...ale juz sobie obiecalem powrot do 205, tym razem tylko w wersji GTI :D
babelo
Maniak

Dzisiaj od dawna miałem trochę wolniejszego czasu który mogłem poświęcić mojej Indiance.

Z samego rana zdemontowałem przedni zderzaczek, który to wylądował w śmietniku! Zamontowałem przedni uchwyt do holowania, którego poprzednio mi brakowało jak zakładałem dokładkę od Jozka.
Miejsce starego zderzaka zajął idealny ory zderzaczek pryśnięty Bolem co zderzaków ( prawie jak nowy :mrgreen: )
Wszystko ładnie siadło, po czym trochę pojeździłem moją 205-iąteczką

Zawieszanie przednie się nie miłosiernie tłucze, już mam prawie wszystko do wymiany jednak brakuje czasu, pewnie za zmianę zawieszenia zajmę sie dopiero w wakacje!

Jeszcze założyłem ładną skórzaną kierownicę zakupioną od kolegi z Klubu któremu jeszcze raz dziękuję _O_
Poniżej kilka fotek:
Załączniki
Obraz 1047.jpg
Obraz 1045.jpg
Obraz 1044.jpg
Obraz 1043.jpg
Obraz 1038.jpg
Obraz 1037.jpg
Obraz 1036.jpg
Obraz 1010.jpg
Obraz 1009.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Uzalezniony
Posiadany PUG: 206. 1.4 XT
Numer Gadu-gadu: 2478139

Post autor: Wojtek »

od czego masz ten czerwony pstryczek po lewej stronie kierownicy ? W miejscu, gdzie w innych wersjach jest ssanie
babelo
Maniak

Maydoom pisze:od czego masz ten czerwony pstryczek po lewej stronie kierownicy ? W miejscu, gdzie w innych wersjach jest ssanie

Od nitro LPG :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Czak
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 1.9 Gentry
Numer Gadu-gadu: 2757168
Kontakt:

Post autor: Czak »

U mnie jest to spryskiwacz wycieraczek - sam widziałeś :P. 8)7
ODPOWIEDZ