Moj PROJECT 205 GTi16

Większe projekty, odbudowy i renowacje, przygotowanie do rajdów.
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205mi16
Numer Gadu-gadu: 4896812
Kontakt:

Re: Moj PROJECT 205 GTi16

Post autor: stef »

Magic75 pisze:i dont think you understand the sump system. and the valve cut is wrong as well must be after 45g another 30g jesus

and what did you do to the poor car??? wtf you cut the tunnel????
Będę odpisywał po polsku żebyśmy mogli się lepiej zrozumieć. Co innego gdyby posta napisał sam „Magic”. Mam jednak uzasadnione podejrzenia ze zrobił to Munir (a nawet jeśli nie to pewnie wywiąże się z roli tłumacza, tak jak doskonale to zrobił w całym wątku).
Bardzo chciałbym żeby ktoś z administratorów to sprawdził, bo wydaje mi się, że jest taka możliwość, szczególnie patrząc na adres IP z którego post jest wysłany – całkiem możliwe, że ten sam z którego robi to Munir. Można też sprawdzić, kto opłacił konto Magic75 – dodawanie większej ilości zdjęć – bezcenne ;-).
„Magic” nie ma nawet czasu żeby aktualizować swój wątek na drivesach (robi to za niego wierny sługa Munir: http://forum.205gtidrivers.com/index.ph ... 5164&st=20), wiec wątpię żeby miał czas na wypowiedzi tutaj – choć adres mailowy ma jak najbardziej polski magic-75@o2.pl i całkiem możliwe że coś go tu ciągnie. Munira na tym forum już wszyscy znamy i biedny, nie ma o czym pisać po tym jak oddawał swoje samochody do napraw różnym magikom – ale żeby podszywać się pod inne projekty – dość dziwne, ale zawsze to jakaś rozrywka.

Na koniec ustosunkuje się do samej wypowiedzi (-:
1. i dont think you understand the sump system
- zgadzam sie z tym „i don’t think”, w 100% się zgadzam,
W dodatku Munira angielski jest dość marny „sump system” należałoby rozumieć jako nie „układ smarowania” a jako „układ miski oleju” dość zabawne określenie na kogoś kto powinien znacznie lepiej władać j. angielskim
2. Munir ma problemy nawet ze zrozumieniem czegoś pisanego po polsku, ponieważ ponownie pyta „what did you do to the poor car” – przecież wcześniej już wyjaśniłem co i po co zrobiłem (samo użycie czasu „simple past” dość dyskusyjne).
3. “the valve cut is wrong as well must be after 45g another 30g jesus”
- nie wiem na jakiej podstawie tak dziwne stwierdzenie, może kolega Munir miał też na myśli kąty gniazd, a nie jedynie zaworów, bo są one nawet istotniejsze w tym przypadku. Zapewniam, że zrobiłem wszystko jak najlepiej (-:, (samo użycie „g” przy kątach - dość dziwna to jednostka :-P, a Jezusa wcale bym w to nie mieszał. Kolega Munir - coś faktycznie słyszał o obrabianiu zaworów i gniazd, ale pewnie się tylko o uszy obiło.

P.S. Uważam, że należałoby się przywitać w pierwszym poście, żeby było zgodnie z ogólnymi zasadami na forum, zresztą zastanawia mnie jak traktować – jednak dość wulgarne skróty w rodzaju „wtf” – ale tak czy inaczej świadczy to o poziomie osoby która ich używa.
Obrazek
Munne
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 10090927

Post autor: Munne »

Wiesz co Stef potwierdzasz tylko jak zalosnym i zdesperowanym osobnikiem jestes, teraz to mnie normalnie rozbawiles:)

Ja zalozylem Mehrangowi polska skrzynke zeby mogl sie zalogowac, ja mu wklejam fotki na stronce polskiej jak i czasami na driversach ale nie przypominam sobie zebym sie za niego wypowiadal a za sluge to Ty mozesz u mnie robic ale z Twoim wyksztalceniem nawet na mopa bys sie nie nadawal:)Poprostu mnie poprosil o pomoc wiec mu pomagam ale dla Ciebie to zapewne dziwne wiesz konspiracja przeciw biednemy stefankowi z Chelma ojej nie rozplacz sie. Zachecam moderatorow do sprawdzenia IP z ktorego zostal wyslany post niech wyjdzie na jaw jak bardzo zdesperowanym czlowiekiem jest Stef zeby takie glupoty podejrzewac. Dostales zwyczjna zjebe od kogos kto sie liczy w swiecie 205 takze troszeczke pokory, dal Ci do zrozumienia ze nie masz pojecia i tyle przyjmij to jak mezczyzna a nie jak baba i mnie w to nie mieszaj, nie zgadzasz sie z jego opinia ok .Przyznaje racje ze angielski Magica jest kiepski ale robi postepy takze mozesz miec problemy ze zrozumieniem ale jestem przekonany ze wszyscy wiedza o co chodzi
Chcialem zeby Mehrang zagoscil u nas w klubie bo uwazam ze to fajna sprawa moze szanowy stefanek ma inne zdanie no coz trudno, niektorzy poprostu sie potrafia przyjac odrobine krytyki.
Mysle ze Magic moze naprawde wiele wniesc dla klubu, nie bede wklejal na forum jakie ma kwalifikacje i jakie dyplomy i nagrody zdobyl bo to jest nie wazne, ma naprawde ogromna wiedze i doswiadczenie.

Stef napisz mi co masz do tego ze ja oddaje moje auta do znajomych? Czy widzisz cos w tym zlego i czy musisz te osoby obrazac uzywajac slowa magicy?Za kogo Ty sie masz przepraszam bardzo? Ci magicy dawno temi Ci mowili ze ta Twoja obroba jest nic warta zwracali ci uwage na zawory tak samo jak zrobil to teraz Magic:)

Wypowiedz xtracka nie bede komentowal od tego sa moderatorzy ale znajac zycie skonczy sie to jak zwykle:)
Kazda morda pasuje do Forda!
Awatar użytkownika
Fox
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
Numer Gadu-gadu: 6433729
Kontakt:

Post autor: Fox »

Mnie ta wymiana pogladow fascynuje:) Nie brakuje tu zapalu, szybkiej akcji, miedzynarodowej intrygi ani nawet watkow detektywistycznych. Jeden tuninguje silniki drugi stawia na to jak auto wyglada a mimo to najezdzaja na siebie jakby jeden drugiemu zone zbalamucil:) Na dodatek obaj miejszkaja relatywnie blisko siebie i wszystko moznaby prosto wyjasnic. Munne z gory zaklada ze wszystko to co Stef zrobi jest zle i posilkuje sie osobami postronnymi o niesprawdzonej jak dotychczas autentycznosci. Duet Munne+ Magic wyglada mi troche jak postac komik (Munne) z kukielka na rece (Magic). Tak jak w tym skeczu "Silence, I'll kill you" ktory to nota bene Munne mial swego czasu w awatarze:) Wniosek z tego taki ze ta barwna historia musi cieszyc obie strony, albo doszlo juz do takiego momentu ze kazdy chce wyjsc z tego zwyciesko, pognebic i zdeptac drugiego zamiast dojsc do porozumienia. Ja jako obserwator moge sie tylko cieszyc ze sa na forum tematy ktore traktowane z przymrozeniem oka moga dac troche rozrywki:) Osobiscie mam zamiar sprawdzic warsztat Stefa montujac w najblizszym czasie zmodyfikowana przez niego glowice. Jestem optymista oczywiscie:)
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Kontakt:

munne pisze: Stef napisz mi co masz do tego ze ja oddaje moje auta do znajomych? Czy widzisz cos w tym zlego i czy musisz te osoby obrazac uzywajac slowa magicy?Za kogo Ty sie masz przepraszam bardzo? Ci magicy dawno temi Ci mowili ze ta Twoja obroba jest nic warta zwracali ci uwage na zawory tak samo jak zrobil to teraz Magic:)
Ja nie obrazam tych osob sam kiedys pisales ze oddales samochod do magika i nie mam na mysli Magica - opieram to na tym o czym kiedys pisales, jacy sa ci magicy to mozna sie domyslac po efektach, z niecierpliwoscia czekam az wreszcie jakis kolejny magik zlozy dla ciebie silnik i mam nadzieje ze tym razem sie to uda ;-)

Co do zwracania uwagi odnosnie zaworow to nie rozumiem o co chodzi ;-) moze to ja im zwracalem uwage i cos Ci sie pomylilo :-P
Obrazek
Munne
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 10090927

Post autor: Munne »

stef pisze:
munne pisze: Stef napisz mi co masz do tego ze ja oddaje moje auta do znajomych? Czy widzisz cos w tym zlego i czy musisz te osoby obrazac uzywajac slowa magicy?Za kogo Ty sie masz przepraszam bardzo? Ci magicy dawno temi Ci mowili ze ta Twoja obroba jest nic warta zwracali ci uwage na zawory tak samo jak zrobil to teraz Magic:)
Ja nie obrazam tych osob sam kiedys pisales ze oddales samochod do magika i nie mam na mysli Magica - opieram to na tym o czym kiedys pisales, jacy sa ci magicy to mozna sie domyslac po efektach, z niecierpliwoscia czekam az wreszcie jakis kolejny magik zlozy dla ciebie silnik i mam nadzieje ze tym razem sie to uda ;-)

Co do zwracania uwagi odnosnie zaworow to nie rozumiem o co chodzi ;-) moze to ja im zwracalem uwage i cos Ci sie pomylilo :-P
Mysle ze Krzysztof Granowski doskonale wie co robi i do "magikow" Krzyska nie zaliczam, dzisiaj wyslalem mu ostanie czesci i mam nadzieje ze auto w koncu bedzie jezdzic. Zachcialo mi sie S16 a trafic na sprawny motor w Polsce to nie lada wyczyn , z mi16 trafilem w dziesiatke ma najechane 135tys i nic sie nie dzieje i nadal ani kropli oleju nie bierze:)
Podejrzewam ze kiedy pisalem o magikach chodzilo mi o lakiernikow z ktorymi mialem do czynienia bo zaden magik mi silnika nie skladal do tej pory po prostu nie mialem takiej potrzeby, no ale nie o tym jest ten watek tylko o twoim aucie.
Kazda morda pasuje do Forda!
Awatar użytkownika
Marin205
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205RG zamienione na Skodę
Numer Gadu-gadu: 4777015
Kontakt:

Post autor: Marin205 »

szkoda że od dawna nic się tu nie dzieje :(
http://www.katalogi.peugeot205.pl Kliknij tu i zobacz spis katalogów z galerii.

http://www.facebook.com/Peugeot205Brochures Kliknij tu ściągnij katalog w pdf z facebooka
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Kontakt:

Odgrzewam i witam Wszystkich po dluzszej przerwie.

Ostatnimi czasy mialem mniej czasu na 205 dlatego samochod trafil na dalszy plan i niewiele sie przy nim działo. A ze "forum" mnie troche zmeczylo wiec postanowilem od niego odpoczac :) Jednak projektu nie zaniechalem.
Auto teraz trafilo na dluzej do garazu. Jest kilka rzeczy do poprawienia, sa nowe pomysly... Zobaczymy jak bedzie z ich realizacja. Przez zime planuje to ogarnac i w sezonie wiosenno-letnim troche polatac tu i tam.
Co jakis czas bede robil update tematu.
Tymczasem pozdrawiam :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

Witamy ponownie, miło słyszeć, że są dalsze plany co do autka. Co działo się przez ten czas gdy cię nie było ? Jakieś występy w rajdach czy innych konkursach ? Nie było problemów z autem ?
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Kontakt:

Co się działo ... tak na prawdę nic nadzwyczajnego, kilka występów w minimax i przecieranie lokalnych odcinków SS. Problemy hm... raczej pewne rzeczy do poprawki, na które nie było wcześniej czasu. W aucie praktycznie nic sie nie zmieniło, najbardziej istotna zmiana to opony R1R na tył i lekka maska.
Auto nie jezdzi juz w zimie, generalnie jest szykowane do imprez typu track day i to przede wszystkim w słoneczne i ciepłe dni oraz do weekendowych przejażdzek.
Na pierwszy ogień idzie wzmocnienie budy ... o bardziej istotnych rzeczach będę informował. :W
Obrazek
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Kontakt:

Można powiedzieć, że wreszcie zaczyna być widać postępy. Jak do tej pory rozebrany przód i środek, ogarnięta wiązka elektryczna (co zbędne poleciało) obspawana przednia część budy, wyciągnięta i wzmocniona lewa podłużnica, wspawane wzmocnienia kielichów, przerobiony i wzmocniony pas przedni (teraz przykręcany). Gdzie trzeba położona pasta głusząca, usunięte wszelkie ogniska korozji (choć nie było ich dużo) i na to podkład akrylowy.

Sporo roboty choć nie wygląda, jeżeli ktoś się nudzi to polecam na długie zimowe wieczory :)

Zdjęcie poglądowe jak to teraz wygląda...
Załączniki
205mi16.jpg
Obrazek
Awatar użytkownika
kubas
Maniak
Posiadany PUG: rallye
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: kubas »

Bardzo fajnie to wygląda!
Awatar użytkownika
Marin205
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205RG zamienione na Skodę
Numer Gadu-gadu: 4777015
Kontakt:

Post autor: Marin205 »

stef pisze:.......... przerobiony i wzmocniony pas przedni (teraz przykręcany)....

świetny patent - miał tak Grzesiek w swoim żółtym gutmann'ie 205Mi16
http://www.katalogi.peugeot205.pl Kliknij tu i zobacz spis katalogów z galerii.

http://www.facebook.com/Peugeot205Brochures Kliknij tu ściągnij katalog w pdf z facebooka
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Kontakt:

Dzięki Panowie.

Jak już wzmacniam budę to pomyślałem, że będzie to dobra rzecz. Po pierwsze można będzie pokombinować z ustawieniem chłodnicy, po drugie łatwiej jest grzebać przy aucie gdy jest takie rozwiązanie. Początkowo chciałem zrobić cały nowy z jakiegoś kształtownika, ale na początek obspawałem stary dokładając do niego trochę dodatkowej blachy. Wyszło całkiem nieźle. Wygląda niemal jak seria a do tego jest dużo sztywniejszy. Jak już wszystko zostanie pomalowane czarnym akrylem zrobię zdjęcia aparatem a nie tel :)
Obrazek
Awatar użytkownika
stef
Uzalezniony
Kontakt:

Komora swieżo po malowaniu. Teraz w wolnym czasie trzeba bedzie uzbroic auto w zawieszenie itp. Następnie przyjdzie czas na przegląd silnika. Zdjęcia miały być normalne a wyszlo jak zwykle (tel.) ale cos tam widać. Filtr stożkowy będzie miał nadmuch z wlotu w zderzaku :)
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
wlot powietrza
wlot powietrza
wzmocnienie kielichów gr. 4mm
wzmocnienie kielichów gr. 4mm
6.jpg
Obrazek
Awatar użytkownika
kubas