GEJTRY - neverending story
- rallye
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 GTi Export 1.9 >< 205 Gentry
- Numer Gadu-gadu: 3612169
- Login tlen: fastadi
Re: Gentry – nowy obywatel Warszawy
Przy głowicy ze 122 KM - a taką odemnie dostałeś - i normalnej uszczelce, nie ma mowy o spalaniu stukowym, wałek jest ze 128 KM.
Stopień sprężania powinien być w okolicach 10,5:1. To dużo, ale nie za dużo. Przy zmienionym regulatorze, dobrej pompie paliwa i zapłonie ustawionym tak jak trzeba, auto jeździ bez problemu.
Sprawdź pompę paliwa bo z tego co wiem auto smigalo długo na LPG.
Kolejna sprawa, jak założysz takie coś na dół, który już swoje przejeździł to...może stać się wszystko.
Nic nikomu nie wciskałem na siłę, u mnie ta głowica jeździła w niebieskim cabrio, na dole z XU9J1 i kto był w Kamieniu Śląskim widział jakie auto kręciło czasy.
Stopień sprężania powinien być w okolicach 10,5:1. To dużo, ale nie za dużo. Przy zmienionym regulatorze, dobrej pompie paliwa i zapłonie ustawionym tak jak trzeba, auto jeździ bez problemu.
Sprawdź pompę paliwa bo z tego co wiem auto smigalo długo na LPG.
Kolejna sprawa, jak założysz takie coś na dół, który już swoje przejeździł to...może stać się wszystko.
Nic nikomu nie wciskałem na siłę, u mnie ta głowica jeździła w niebieskim cabrio, na dole z XU9J1 i kto był w Kamieniu Śląskim widział jakie auto kręciło czasy.
Fast Garage ... in progress
- Stopx
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Gejtry
To trzeba było to pisać, zanim mnie kobita z domu wygnała...i nawet nie mam gdzie spać, bo Gentry w warsztacie
Powiedz, kogo ja mam się słuchać, bo opinii jest trochę, a ja się na tym nie znam.
I oczywiście bez urazy
W razie podpowiedzi pisz na PW.
Powiedz, kogo ja mam się słuchać, bo opinii jest trochę, a ja się na tym nie znam.
I oczywiście bez urazy
W razie podpowiedzi pisz na PW.
- Kamkiler
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 TCTi
- Numer Gadu-gadu: 3470719
Trochę ponad 10,5:1, ale faktycznie sporo, jeżeli nie sprawdza się dołu. Podstawa to paliwo i zapłon, bo wtedy auto przestaje być bezawaryjne. Warto sprawdzić pierścienie, tłoki i uszczelkę, bo jeżeli głowica była po remoncie i niezbyt mocno planowana, powinna spokojnie dawać radę. Spalanie stukowe objawi się dziurami w tłokach i nie jest w 100% winą źle dobranych podzespołów. Ważne jest ustawienie zapłonu i paliwo. Stopień sprężania w okolicach 11:1 zmusza do jazdy na Pb98. Według mnie, nie ruszanie dołu silnika jest bezsensowną inwestycją w "remont" w aucie z pokaźnym przebiegiem.
Ostatnio zmieniony 03 maja wt, 2011 10:39 pm przez Kamkiler, łącznie zmieniany 1 raz.
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
- Stopx
- Uzalezniony
Tak jak napisałeś Kamil wypaliło dziure w tłoku, myślałem ze mechanik dzisiaj dzwoniąc robi mi żart primaaprilisowy, jednak mówił serio.Czeka mnie znowu zabawa
Ma ktoś może na zbyciu taki silniczek ???
Może być z kutymi tłokami, jak szaleć to szaleć
Ma ktoś może na zbyciu taki silniczek ???
Może być z kutymi tłokami, jak szaleć to szaleć
-
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Ja mam sam dół ale raczej do remontu
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
- Stopx
- Uzalezniony
Po zgromadzeniu wszelkich wymaganych części silnika z silnikiem włącznie , nasz PUGuś w chwili obecnej czeka na przeszczep serca Mam nadzieje, ze operacja potoczy się szybko, sprawnie i bez komplikacji, co oznaczałoby iż do końca tygodnia są szanse wyjazdu z warsztatu na własnych kołach
Oczywiście nie zapeszając..........
W miedzy czasie zajęliśmy się naprawianiem tapicerki, która po odpowiednich zabiegach u Tapicer&Company przechodzi teraz kurację odmładzającą kremikiem Nivea i oliwką. Ależ jej sie pić chciało
Oczywiście nie zapeszając..........
W miedzy czasie zajęliśmy się naprawianiem tapicerki, która po odpowiednich zabiegach u Tapicer&Company przechodzi teraz kurację odmładzającą kremikiem Nivea i oliwką. Ależ jej sie pić chciało
Jak patrzę na Wasze ostatnie zdjęcia to mam deja vu
Jak postępy prac?
Jak postępy prac?
- Stopx
- Uzalezniony
Przecież po raz pierwszy robiliśmy tapicerkę
My tez mamy deja vu i to na dodatek mocno ciągnące za kieszeń
Co do postepów to w przyszłym tygodniu wreszcie będziemy mogli nacieszyć uszy najpiękniejszym odgłosem pod słońcem - pomrukiem silnika wymieszanym z trzeszczeniem plasticzków Oczywiście nie zapesząjąc (ostatnio zapeszyłam...).
My tez mamy deja vu i to na dodatek mocno ciągnące za kieszeń
Co do postepów to w przyszłym tygodniu wreszcie będziemy mogli nacieszyć uszy najpiękniejszym odgłosem pod słońcem - pomrukiem silnika wymieszanym z trzeszczeniem plasticzków Oczywiście nie zapesząjąc (ostatnio zapeszyłam...).
-
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Wszystko na dobrej drodze przed zlotem Moje 309 w poniedziałek dostanie zawieszenie i też w końcu będę mógł pojeździć
- Stopx
- Uzalezniony
Dostałam gwarancje producenta (czytaj: mechanika), że do zlotu sie wyrobi - hmmmmmmm marne pocieszenie.
Ale i tak już się nie mogę doczekać
My dostaniemy silnik, Ty Grześku309 zawieszenie i wszyscy będziemy szczęśliwi i z bananem na twarzach pomkniemy na zlocik
Ale i tak już się nie mogę doczekać
My dostaniemy silnik, Ty Grześku309 zawieszenie i wszyscy będziemy szczęśliwi i z bananem na twarzach pomkniemy na zlocik
-
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
DjPreZes coś z budą marudził, więc będzie komplecik
- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
Buda, zawiecha, półosie, hamulce...silnik się trzyma tylko, ale jutro ogarniam hamulce, za tydzień łożyska i może osłonę na półosi, a ostatni tydzień przed zlotem woskowanie, polerowanie i jakoś się rdzę świecącym lakierem zakryje No a "byłe Gentry Rafa" i jego nowych właścicieli muszę zobaczyćgrzesiek309 pisze:DjPreZes coś z budą marudził, więc będzie komplecik
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Jeśli rzeczywiście robicie gruntowny remont dołu silnika, to musicie wziąć pod uwagę docieranie i zrzut pierwszego oleju... Na Waszym miejscu postarał bym się to zrobić przed zlotem...stopx pisze:Dostałam gwarancje producenta (czytaj: mechanika), że do zlotu sie wyrobi - hmmmmmmm marne pocieszenie.
- Stopx
- Uzalezniony
A dokładnie to o co chodzi z tym zrzutem oleju?
Nowe pierścienie, sworznie, panewki, będą się przez kilkaset km układać, czyli ścierać zbędne naddatki materiału, odkładające się w filtrze oleju i błądzące po układzie olejowym. Żeby zminimalizować ścieranie (jak masz wątpliwości, to umyj ręce w wodzie z piaskiem, będą pięknie spilingowane, prawda? Ale jak przesadzisz, to będziesz miała ręce starte do krwi...), olej z pierwszego zalania (może być nie wymyślny, czyt tani) spuszcza się po (różne są szkoły) 1000 - 2000 km. Należy również koniecznie wymienić filtr oleju. I dalej zalać już właściwym olejem i cieszyć się jazdą... Podczas docierania nie powinno się gwałtownie przyspieszać i przekraczać 3500-4000 obr/min, czyli należy jeździć po emerycku...stopx pisze:A dokładnie to o co chodzi z tym zrzutem oleju?
Mechanik Was nie uprzedzał???...