Roland Garros, Trójmiasto

Prezentacje posiadanych 205tek, krótkie opisy, historia i zdjęcia posiadanych samochodów.
Awatar użytkownika
Dijx
Nowicjusz
Posiadany PUG: Roland Garros
Numer Gadu-gadu: 0

Roland Garros, Trójmiasto

Post autor: Dijx »

Witam forumowiczów.

Po ~2 latach nie posiadania 205 posiadłem go znowu :)

Poprzednio było poczciwe 205 XLD - niestety po zakupie drugiego auta (E36) stał przez kilka miesięcy nieużywany (moja lepsza połowa trochę bała się nim jeździć, ja miałem służbowe), a jak go ruszyłem, po przejechaniu kilku kilometrów stanął na Trójmiejskiej obwodnicy - chyba przeskoczył rozrząd - a po sholowaniu go do najbliższego zjazdu po kilku dniach wzięli się za niego wandale i nie było czego zbierać - pojechał na złom.

Teraz nabyłem Rolanda Garrosa - w sumie zawsze była to chyba jedna z moich ulubionych wersji. Ściągnąłem go 3tyg temu z wioski pod Darłowem. Wygląda tak, jak w załączniku; ogólnie stan techniczny bez rewelacji, ale tragedii nie ma. '91, 240000km, w 2006 przyjechał z Holandii i cały czas jeździł u ludzi, od których go kupiłem.

Zrobione:
- ściągnięte wiejskie światła i odblaski z przedniego zderzaka - nie wiem co to było, nie wnikam. Przeciwmgielne zostawiam, dopóki nie kupię Cibie.
- wymienione łożyska z przodu - była tragedia, w sumie cieszę się, że nie zginąłem.
- wymienione tuleje drążka stabilizacyjnego - była taka sama tragedia, jak z łożyskami.

Do zrobienia:
- Belka - lewe koło leży, gniazdo łożyska igiełkowego raczej nie istnieje. Raczej po zimie.
- Lewa półoś ma tragiczny luz, tłucze się jak diabli i chyba trochę bije. Miałem robić, ale zdolności bojowe Rolanda zostały już docenione przez misiaków - trafili go zza wiaty przystanku autobusowego za 300zł :/
- Silnik. Niestety dymi na niebiesko przy ostrym depnięciu i gwałtownym odpuszczeniu gazu. Mam nadzieję, że dołu nie trzeba będzie ruszać, przygotowuje się na głowicę, pierścienie i uszczelniacze - chyba, że ktoś z forumowiczów będzie miał do zaproponowania jakiś ciekawy silnik. Ale raczej nastawiam się na mały remont.
- Przednie fotele są tragiczne, a tapicer drogi. Ale wszystko w swoim czasie.
- Słupki do zespawania z progami, chodzą lekko i lakier poodpryskiwał - chyba standard? Połączone z nimi panele nad tylnymi szybami też pracują, bo są brzydkie pęknięcia nad oknami. Też to trzeba będzie pospawać.
- Lewy próg trochę wgnieciony, komuś auto spadło z podnośnika.
- Przydałoby się zregenerować reflektory, moja Zippo jaśniej świeci :D

Elektryka żyje (kilka popalonych kontrolek, w tym rezerwa), podnośniki szyb pracują OK, uszczelka szyberdachu ładnie się pompuje. Auto nie jest pogniłe i wnętrze (pomijając fotele) nie jest zniszczone, za to brudne.

Jak na ilość rzeczy do zrobienia trochę przepłaciłem (2.5K), ale naprawdę nie zdawałem sobie sprawy jak bardzo brakowało mi 205-ki, dopóki do niego nie wsiadłem. Moja lepsza połowa stwierdziła, że po 200m oczy mi się zaświeciły i była pewna, że go kupię :)
Jeżdżąc peżocikiem po prostu mam banana na twarzy; chociaż E36 jest szybsze i wygodniejsze, odkąd mam Rolanda nawet nie mam ochoty nią jeździć; czuję się w nim po prostu jakbym znalazł na strychu swojego ulubionego misia z dzieciństwa :D

Mam nadzieję, że będzie się długo cieszył dobrym zdrowiem. Mój wieloletni mechanik (Ryszard z Hynka na Gdańskiej Zaspie) chyba również się ucieszył, bo coś mi mówi, że nie policzył mnie za wszystkie drobiazgi, które zrobił przy okazji łożysk i stabilizatora...

Po przejrzeniu forum naprawdę cieszę się, że jest jeszcze trochę ludzi, którym 205 jakoś nie chce wywietrzeć z głowy.

- dlatego wszystkich gorąco POZDRAWAM!
Załączniki
rg_1_small.jpg
2mouse
Peugeot 205 Master

Re: Powitanie!! [Roland Garros, Trójmiasto]

Post autor: 2mouse »

Witamy, witamy!
Dijx pisze:odkąd mam Rolanda czuję się w nim po prostu jakbym znalazł na strychu swojego ulubionego misia z dzieciństwa :D
:D :D :D Coś w tym jest...
Awatar użytkownika
RafGentry
Moderator
Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
Kontakt:

Re: Roland Garros, Trójmiasto

Post autor: RafGentry »

Witamy na forum. Bardzo treściwie zacząłeś _O_

Przywitać możesz się w tym wątku: http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.ph ... &start=585 - napisz parę zdań o sobie, a ten temat przenoszę do działu "Nasze auta". Mamy nadzieję, że będzie na bieżąco aktualizowany. Cieszy każda 205-tka, która trafia w odpowiednie ręce.

Szerokiej drogi i powodzenia przy pracach "renowatorskich" :W
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Posiadany PUG: 205 Color line Dturbo, 307 XSI HDI, 407 SW 2.0 HDI
Numer Gadu-gadu: 8330169
Kontakt:

Post autor: Martinoo »

Witamy kolejnego 205 w 3city ^^
205 1.9 Dturbo -> NIE MA OGNIA BEZ DYMU !!! ;P
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
Awatar użytkownika
Marin205
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205RG zamienione na Skodę
Numer Gadu-gadu: 4777015
Kontakt:

Post autor: Marin205 »

załóż listwy chromowane (25 zł za sztukę) i zrób coś z halogenami :) będzie cudny
http://www.katalogi.peugeot205.pl Kliknij tu i zobacz spis katalogów z galerii.

http://www.facebook.com/Peugeot205Brochures Kliknij tu ściągnij katalog w pdf z facebooka
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Kontakt:

Marin205 pisze:załóż listwy chromowane (25 zł za sztukę) i zrób coś z halogenami :) będzie cudny
gdzie za taka cene dostaniesz listwy??
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

W każdym ASO - 27.06 przód, 27.15 tył.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
Awatar użytkownika
Marin205
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205RG zamienione na Skodę
Numer Gadu-gadu: 4777015
Kontakt:

Post autor: Marin205 »

Martinoo pisze:
Marin205 pisze:załóż listwy chromowane (25 zł za sztukę) i zrób coś z halogenami :) będzie cudny
gdzie za taka cene dostaniesz listwy??
u Padre ostatnio jakoś tak płaciłem - wszystko zależy od rabatu
http://www.katalogi.peugeot205.pl Kliknij tu i zobacz spis katalogów z galerii.

http://www.facebook.com/Peugeot205Brochures Kliknij tu ściągnij katalog w pdf z facebooka
Awatar użytkownika
Dijx
Nowicjusz

Listewka z tyłu jest, tylko z przodu brakuje. Zrobi się, ale są pilniejsze wydatki. Autko musi nienagannie jeździć, a dopiero później wyglądać :)
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator

Jeśli czegoś z TU chcesz, to mów, bo trochę tego mam ;) Powoli się pozbywam części od TU i kolekcjonuje GTI/Diesel 8)7 8)7 8)7
Obrazek
Awatar użytkownika
Dijx
Nowicjusz

Hmmm, co do samego silnika, to oprócz w/w problemów z dymieniem wszystko jest OK - ale co do niego potrzebuje, dowiem się, jak go otworzę.

Zaczął mi natomiast nawalać rozrusznik, tzn. kręci, ale nie zazębia o koło, acz mam nadzieję, że wymontowanie i wyczyszczenie bendixa rozwiąże sprawę. No chyba, że się rozsypie w rękach...

Masz lewą półoś w dobrym stanie? Dłuższą skrzynie (z 1.1 chyba)?
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator

Od 1.1 skrzynia się znajdzie i bardzo chętnie ją sprzedam. Półoś mam na razie w samochodzie, ale niestety jeszcze chwile musze z tym silnikiem pojeździć ;) Wreszcie jakiś nowy samochód w trójmieście ;] Może jakieś spotkanie się uda zorganizować.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dijx
Nowicjusz

Mały update, w sumie trochę zapomniałem.

Półoś wymieniona ze 2 miesiące temu - zakupiona na allegro od "armon-technika" (www.armon-technika.pl)- cena zdaje się 170zł, sprawia solidne wrażenie i nie było większych problemów z montażem. W odróżnieniu od oryginału nie wchodzi w piastę do końca bez oporu, początkowo przechodzi tylko kawałek na półtorej obrotu śruby, resztę trzeba śrubą właśnie dociągnąć - żeby ktoś nie spanikował po zakupie, że nie pasuje.
Awatar użytkownika
Martinoo
Moderator
Kontakt:

co tu w temacie taka cisza...pokaz się na miescie. Masz teraz sposobnośc przy okazji zlotu YOUNGTIMERS TROJMIASTO 1 kwietnia _O_ _O_ _O_
307 XSI 2.0 HDI ~140KM
407 SW 2.0 HDI 136KM
P.S Nie drażnij lwa!
Obrazek
Awatar użytkownika
Dijx
Nowicjusz

Aj, ja tam wszystko ostatnio przegapiam. Jestem zły, bo cały czas jakaśtam odłożona kasa na puga idzie na coś innego. Teraz też jestem w kropce: mam do zrobienia rozrząd, głowice i belkę. Nie warto robić rozrządu a później głowicy. Rozrząd ledwie żyje, belka też, głowica jeszcze daje radę. No to stwierdziłem, że robię tylko rozrząd -> belka, a wyskoczyło do roboty całe przednie zawieszenie w drugim aucie.
ODPOWIEDZ