XS laleczka ;)
- szasz
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: XS '92 [i] Partner Tepee Outdoor 1.6 HDI [i] Citroen C4 1.6 BlueHDI
- Numer Gadu-gadu: 0
Re: XS laleczka ;)
Sąsiad Przemo kupił wosk mokry, położył na swoje A6 i mówi że JJ też będzie wyglądał no to umyłem i położylimy warstwę. Nawet nieźle wygląda ten mój peugeot 205
Tapatalk z xcovera
Tapatalk z xcovera
Zawsze iść, rozkaz który mam we krwi..
- szasz
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: XS '92 [i] Partner Tepee Outdoor 1.6 HDI [i] Citroen C4 1.6 BlueHDI
Re: doktorkowy GENTRY 1991
Jutro wyjazd na drugie w moim 205 szaleństwie spotkanie z podobnymi do mnie szaleńcami Ale tym razem znacznie bliżej, niż do Ustronia na Mazury i Warmię, z Gdańska rzut beretem.
Tak jak sygnalizowałem, jakieś atrakcje muszą być: sparciał jeden z węży układu chłodzenia, co wymagało niezwłocznej interwencji fachowca. O ten tu diabeł. Ogólnie dobrze, że na miejscu, a nie w drodze; wczoraj wieczorem Laleczka została zawiedziona do majstra, w związku z czym dzisiaj poruszałem się rowerem później rower trafił do wozu. Z wrażenia zapomniałem zabrać tylnej półki i musiałem się wracać. Cóż.. Ale mam założony wąż i wymieniony płyn chłodniczy, sprawdzony termostat i wentylator. Wszystko działa jak ta lala.
A w ogóle, jakiś czas temu, jak wymieniłem olej, majster Andrzej wymienił też tzw. przelotki bo były już nieźle zmęczone i był to strzał w 10
Sija jutro w Olsztynie
Tapatalk z xcovera
Tak jak sygnalizowałem, jakieś atrakcje muszą być: sparciał jeden z węży układu chłodzenia, co wymagało niezwłocznej interwencji fachowca. O ten tu diabeł. Ogólnie dobrze, że na miejscu, a nie w drodze; wczoraj wieczorem Laleczka została zawiedziona do majstra, w związku z czym dzisiaj poruszałem się rowerem później rower trafił do wozu. Z wrażenia zapomniałem zabrać tylnej półki i musiałem się wracać. Cóż.. Ale mam założony wąż i wymieniony płyn chłodniczy, sprawdzony termostat i wentylator. Wszystko działa jak ta lala.
A w ogóle, jakiś czas temu, jak wymieniłem olej, majster Andrzej wymienił też tzw. przelotki bo były już nieźle zmęczone i był to strzał w 10
Sija jutro w Olsztynie
Tapatalk z xcovera
- nowak68
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 GENTRY 1991, 405 GRDTubo 1992
Jakież to jest ładne auto
Był XRD 1988, XAD 1989, XLD 1986, GREEN 1991, Automatic 1.9 z 1990, XS 1990, GTI 1.9 EXPORT 1987
- oster88
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: 306 cabrio 1.6 8V
Tak z ciekawoście gdzie Pan Andrzej ma swój warsztat??
Mam żółte auto i dobrze mi z tym
- szasz
- Uzalezniony
Dzieje się
W zeszłym tygodniu wymieniłem tłumik końcowy. Stary był ze mną od początku, a po tym jak wymieniłem rurę kolektorową oraz tę najdłuższą, tłumik końcowy był ostatnim "starym" elementem i teraz cały wydech jest nowy samochód lepiej jedzie, takie mam obserwacje.
Poza tym tak.
Dzisiaj wymiana półosi prawej (długiej) bo przegub zmęczony, osłona padła, majster zasugerował wymianę bo bez sensu mówi wyciągać półoś i nakładać nową osłonę piernicząc się smarze, jak i tak za chwilę trzeba będzie wymieniać przegub. Widziałem osobiście jak na ostatnim tripie czynność tę wykonywał Tomek Banan ręce po łokcie No to jazda. Wymieniamy. Do tego nowe klocki hamulcowe, na przód oczywiście, info dla tych co nie wiedzą, że z tyłu są bębny
No ale gorzej, że kapie z chłodnicy, konkretnie z czujnika temperatury, w wężu ciśnienie, wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują więc, iż azaliż, uszczelka pod głowicą dobiega swojego żywota @#$/^&
I to jest słabe.
Ale ogólnie, to od wymiany silnika, nigdy z tego co pamiętam więcej niż 500 zł za sztorcowanie wozu nie położyłem (nie licząc oczywiście blachy) więc mam świadomość, że czas taki nadejść musiał
Czuwaj wiara!!!
Tapatalk z xcovera
W zeszłym tygodniu wymieniłem tłumik końcowy. Stary był ze mną od początku, a po tym jak wymieniłem rurę kolektorową oraz tę najdłuższą, tłumik końcowy był ostatnim "starym" elementem i teraz cały wydech jest nowy samochód lepiej jedzie, takie mam obserwacje.
Poza tym tak.
Dzisiaj wymiana półosi prawej (długiej) bo przegub zmęczony, osłona padła, majster zasugerował wymianę bo bez sensu mówi wyciągać półoś i nakładać nową osłonę piernicząc się smarze, jak i tak za chwilę trzeba będzie wymieniać przegub. Widziałem osobiście jak na ostatnim tripie czynność tę wykonywał Tomek Banan ręce po łokcie No to jazda. Wymieniamy. Do tego nowe klocki hamulcowe, na przód oczywiście, info dla tych co nie wiedzą, że z tyłu są bębny
No ale gorzej, że kapie z chłodnicy, konkretnie z czujnika temperatury, w wężu ciśnienie, wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują więc, iż azaliż, uszczelka pod głowicą dobiega swojego żywota @#$/^&
I to jest słabe.
Ale ogólnie, to od wymiany silnika, nigdy z tego co pamiętam więcej niż 500 zł za sztorcowanie wozu nie położyłem (nie licząc oczywiście blachy) więc mam świadomość, że czas taki nadejść musiał
Czuwaj wiara!!!
Tapatalk z xcovera
- dzikson
- Maniak
- Posiadany PUG: 205XS
- Kontakt:
A czemuż to miałaby się jakoby uszczelka pod głowicą skończyć? Wyciek w chłodnicy to wyciek w chłodnicy, uszczelnić i latać
- czargosia
- Junior
- Posiadany PUG: 205 CTI 91-gutek, 205 Rallye 1,9 , 205 Automatic 1,9b+g 5D 89r,
Głowa do góry wycieki z chłodnicy to jedno a uszczelka pod głowicą to druga sprawa. sprawdz czy masz olej w zbiorniczku wyrównawczym. Można kupić prosty przyrząd do sprawdzenia czy w płynie chłodniczym jest CO2 co świadczy o przedostających się spalinach do płynu chłodniczego. Uszczelka pod głowicą to ostateczność.
Peugeot 205 CTI zielony - Jak dorosnę będę JAGUAR-em
- nowak68
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 GENTRY 1991, 405 GRDTubo 1992
Zrobisz i będzie po sprawie na długo
Był XRD 1988, XAD 1989, XLD 1986, GREEN 1991, Automatic 1.9 z 1990, XS 1990, GTI 1.9 EXPORT 1987
- dzikson
- Maniak
- Posiadany PUG: 205XS
- Kontakt:
Jeśli to rzeczywiście uszczelka, możesz przy okazji obrobić głowicę, powiększyć kanały, a przy planowaniu zdjąć odrobinę więcej (u mnie podobno było 1,1 mm) i doprężyć silnik. Zmiana jest odczuwalna
- szasz
- Uzalezniony
Dziksik, dzięki, Pan Andrzej to peugetowy ortodoks, musi być fabryka jak mu to powiem, to popatrzy na mnie z politowaniem i pokiwa głową..
Także trzymamy się oryginału.
Idę zaraz zanieść kasę i dowiem się więcej. Wiem tylko że jak przerywał ostatnio, co zrzucałem na karb zatankowania na wiosce, to jeden cylinder powodował kompresję w układzie chłodzenia i dlatego te węże były takie napięte i bulgotało po odkręceniu zakrętki zbiornika wyrównawczego.
Tapatalk z xcovera
Także trzymamy się oryginału.
Idę zaraz zanieść kasę i dowiem się więcej. Wiem tylko że jak przerywał ostatnio, co zrzucałem na karb zatankowania na wiosce, to jeden cylinder powodował kompresję w układzie chłodzenia i dlatego te węże były takie napięte i bulgotało po odkręceniu zakrętki zbiornika wyrównawczego.
Tapatalk z xcovera
- szasz
- Uzalezniony
Głowica już zdjęta i splanowana. Tragedii nie ma. Zdjęto 0,6 mm. Jeden cylinder nie pracował we wszystkich fazach i stąd wygląda inaczej niż pozostałe. Na poniedziałek będzie fertig.
Pięknie, aż pała miękknie
Aha, półoś i hamulce wymienione wcześniej. Będzie moc.
Tapatalk z xcovera
Pięknie, aż pała miękknie
Aha, półoś i hamulce wymienione wcześniej. Będzie moc.
Tapatalk z xcovera
- szasz
- Uzalezniony
Wpis pokładowy nr enty
Samochód odebrany od mechanika w pon. 9. Lipca. Wymieniona półoś, klocki hamulcowe z przodu oraz uszczelka pod głowicą. Głowica splanowana, złożona przy użyciu nowych śrub, nowa uszczelka pokrywy zaworów. Koszt samych części i usług dodatkowych (planowanie) wyliczyłem na ok. 700 zł.
Silnik pracuje normalnie do 4 tys. obrotów, później przerywa, przy czym są to bardzo krótkie szarpania przy przyspieszeniu. Do tej pory nie zdiagnozowane.
Następnie pojechałem na przegląd, który mimo pewnych perturbacji związanych z systemem przeprowadzania przeglądów, zaliczyłem pozytywnie.
Ganiamy dalej. Jeżdżę samochodem więcej niż myślałem, bo mam kontuzję kolana którą ciągle diagnozuję i muszę się oszczędzać - nie jeździć rowerem.
Z szarpaniem, jeśli nie ustanie, podjadę na początku sierpnia, zanim pójdę na urlop. Może trzeba wtrysk oczyścić, może kabel, może pompa, może cewka, zobaczymy. Ja jestem od jeżdżenia, od wymyślania co nie działa jest Pan Andrzej
Pzdr wiara.
Ps. Zdjęcie poglądowe, post bez zdjęcia się nie liczy
Tapatalk z xcovera
Samochód odebrany od mechanika w pon. 9. Lipca. Wymieniona półoś, klocki hamulcowe z przodu oraz uszczelka pod głowicą. Głowica splanowana, złożona przy użyciu nowych śrub, nowa uszczelka pokrywy zaworów. Koszt samych części i usług dodatkowych (planowanie) wyliczyłem na ok. 700 zł.
Silnik pracuje normalnie do 4 tys. obrotów, później przerywa, przy czym są to bardzo krótkie szarpania przy przyspieszeniu. Do tej pory nie zdiagnozowane.
Następnie pojechałem na przegląd, który mimo pewnych perturbacji związanych z systemem przeprowadzania przeglądów, zaliczyłem pozytywnie.
Ganiamy dalej. Jeżdżę samochodem więcej niż myślałem, bo mam kontuzję kolana którą ciągle diagnozuję i muszę się oszczędzać - nie jeździć rowerem.
Z szarpaniem, jeśli nie ustanie, podjadę na początku sierpnia, zanim pójdę na urlop. Może trzeba wtrysk oczyścić, może kabel, może pompa, może cewka, zobaczymy. Ja jestem od jeżdżenia, od wymyślania co nie działa jest Pan Andrzej
Pzdr wiara.
Ps. Zdjęcie poglądowe, post bez zdjęcia się nie liczy
Tapatalk z xcovera
- szasz
- Uzalezniony
Nawet brudny, jest piękny i wydaje mi się że na stalówkach wygląda lepiej niż na sl 189
Tapatalk z xcovera
Tapatalk z xcovera
- RafGentry
- Moderator
- Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
- Kontakt:
Stalówka bez kapsla to jakiś koszmarny sen. Niedokończony obraz, niedojedzony obiad, niedopite piwo...
No i weź te naklejki skompletuj, bo jesteś metr od mety z wizualną stroną projektu. Tak mu niewiele brakuje
No i weź te naklejki skompletuj, bo jesteś metr od mety z wizualną stroną projektu. Tak mu niewiele brakuje
Facebook: https://www.facebook.com/Peugeot205Poland
Instagram: http://www.instagram.com/peugeot205polska/
Syndykat Sępów Krakowskich
Instagram: http://www.instagram.com/peugeot205polska/
Syndykat Sępów Krakowskich