GTI Le Mans "Harriet"
- RafGentry
- Moderator
- Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Re: GTI Le Mans "Harriet"
Prace idą do przodu. Od ostatniego tygodnia dokonał się spory postęp w składaniu staruszki do kupy.
Harriet ma już wszystkie szyby, złożony jest też szyberdach -uszczelka pompuje się i opada. Można odetchnąć z ulgą
Klapa i drzwi mają znów zamki. Są po regulacji, zamykają się jak w nowym aucie. Na tył wróciła blenda po polerce i emblematy.
Część oświetlenia też już zamontowana. Nowe kierunki narożne i te w błotnikach. Z tyłu najlepsze lampy Valeo jakie miałem w zbiorach.
Wnętrze to trochę graciarnia, ale boczki drzwi są na miejscu, nie brakuje żadnego z kołków ani zaczepów. Podmieniłem centralkę zamka i choć "oko Saurona" wpadło do środka, bo wypięło się z zaczepów, to centralny na pilota działa!
Zrobiona została konserwacja profili zamkniętych. Trochę tego wypływa z zakamarków, ale wolę to, niż czającą się tam rdzę.
Niestety nie udało się założyć zderzaków, bo po pierwsze - słabo wyszło pryśnięcie ich ze spreja strukturą, a po drugie - brakuje kilku elementów montażowych, żeby spasować to jak przewiduje producent.
Pomimo lekkiego mrozu, staruszka odpaliła dzielnie od pierwszego zakręcenia rozrusznikiem. Znów pracuje na cztery gary, postój w ciepłej poczekalni jej posłużył, choć gdzieś tam w wydechu słychać jakieś przedmuchy.
Wczoraj odwiozłem jeszcze grill do lakiernika, bo zawieruszył się w pudłach i trochę teraz odstaje poziomem od reszty auta
Kolejny etap to prace serwisowe. Trzeba zmienić rozrząd, uszczelnić układ wydechowy, przejrzeć hamulce, poskręcać porządnie belkę, zalać nową oliwę i zafundować nowe filtry. Może przydadzą się też świeże świece.
A póki co kilka fotek z mroźnego, grudniowego popołudnia gdzieś pod Krakowem.
Harriet ma już wszystkie szyby, złożony jest też szyberdach -uszczelka pompuje się i opada. Można odetchnąć z ulgą
Klapa i drzwi mają znów zamki. Są po regulacji, zamykają się jak w nowym aucie. Na tył wróciła blenda po polerce i emblematy.
Część oświetlenia też już zamontowana. Nowe kierunki narożne i te w błotnikach. Z tyłu najlepsze lampy Valeo jakie miałem w zbiorach.
Wnętrze to trochę graciarnia, ale boczki drzwi są na miejscu, nie brakuje żadnego z kołków ani zaczepów. Podmieniłem centralkę zamka i choć "oko Saurona" wpadło do środka, bo wypięło się z zaczepów, to centralny na pilota działa!
Zrobiona została konserwacja profili zamkniętych. Trochę tego wypływa z zakamarków, ale wolę to, niż czającą się tam rdzę.
Niestety nie udało się założyć zderzaków, bo po pierwsze - słabo wyszło pryśnięcie ich ze spreja strukturą, a po drugie - brakuje kilku elementów montażowych, żeby spasować to jak przewiduje producent.
Pomimo lekkiego mrozu, staruszka odpaliła dzielnie od pierwszego zakręcenia rozrusznikiem. Znów pracuje na cztery gary, postój w ciepłej poczekalni jej posłużył, choć gdzieś tam w wydechu słychać jakieś przedmuchy.
Wczoraj odwiozłem jeszcze grill do lakiernika, bo zawieruszył się w pudłach i trochę teraz odstaje poziomem od reszty auta
Kolejny etap to prace serwisowe. Trzeba zmienić rozrząd, uszczelnić układ wydechowy, przejrzeć hamulce, poskręcać porządnie belkę, zalać nową oliwę i zafundować nowe filtry. Może przydadzą się też świeże świece.
A póki co kilka fotek z mroźnego, grudniowego popołudnia gdzieś pod Krakowem.
Facebook: https://www.facebook.com/Peugeot205Poland
Instagram: http://www.instagram.com/peugeot205polska/
Syndykat Sępów Krakowskich
- fila1223
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 zenith s16 in progres
No wygląda ładnie, ale mam parę uwag
Przy już tak grubymprojekcie moim zdaniem należało by przynajmniej wytargać zawieszenie przednie. Pod punktami mocowania sanek i na kielichach od dołu lubi sobie ruda ciamkać
Przy już tak grubymprojekcie moim zdaniem należało by przynajmniej wytargać zawieszenie przednie. Pod punktami mocowania sanek i na kielichach od dołu lubi sobie ruda ciamkać
- RafGentry
- Moderator
- Kontakt:
Zawieszenie przednie było wytargane na samym początku. Nie mam dokumentacji z tej części prac, ale zabezpieczony jest CAŁY spód auta. Łącznie z podłużnicami, mocowaniami sanek i spodnimi częściami kielichówfila1223 pisze:No wygląda ładnie, ale mam parę uwag
Sanki zostały oczyszczone. Nie wykazują oznak korozji.
Chętnie wysłucham kolejnych uwag, bo teraz jest jeszcze czas na poprawki. Nie twierdzę, że wszystko robię dobrze - to pierwszy mój projekt, w którym maluję całą budę i bawię się w tematy blacharskie.
-
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: Dużo 205 & Partner V6
- Kontakt:
Grammar Nazi ON
Rafciu, czym była Hariet malowana?
Tym? Czy raczej tym? Myślę jednak, że trafiłeś do fachowca, a nie malarza i była lakierowana
Rafciu, czym była Hariet malowana?
Tym? Czy raczej tym? Myślę jednak, że trafiłeś do fachowca, a nie malarza i była lakierowana
Jest Ci smutno? Jest Ci źle? Wsiądź do puga, przejedź się!
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
Określenie "Poranny poprawiacz nastroju" nabiera nowego znaczenia...
Naprawy, modyfikacje, remonty 205 i nie tylko https://www.facebook.com/205renovation/
- RafGentry
- Moderator
- Kontakt:
Haha, też mam nadzieję, że nie pędzlem, ani nie odkurzaczem
Kiedyś, w epoce mojego pierwszego Gentry miałem parę lat w sygnaturce "Kiedyś pomaluję budę i założę czarne poszerzenia" - chyba mi to zostało z tamtych czasów
Kiedyś, w epoce mojego pierwszego Gentry miałem parę lat w sygnaturce "Kiedyś pomaluję budę i założę czarne poszerzenia" - chyba mi to zostało z tamtych czasów
- fila1223
- Uzalezniony
sprawdź czy masz drożne odprowadzenia wody po tym zabezpieczeniu profili zamkniętych, nalej wody albo oleju kujawskiego i patrz czy leci na zewnątrz
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
- Numer Gadu-gadu: 6433729
- Kontakt:
Spoko ze to auto stoi na tak oblesnych felgach. Bedzie jeszcze kilka momentow, gdy bedzie mozna powiedziec "wow":)
Co do "gdzies pod Krakowem" to patrzac na wielickie rejestracje drugiego pezota oraz numer 215 na chaupie w tle, myslalem ze prosto odgadne to, gdzie to auto stoi. Niestety nie udalo mi sie:( Google podpowiada kilka typow ale street view jest w tych okolicach na tyle stare ze nie mozna na nim polegac w takich dochodzeniach:) Tzn nie liczylem ze na street view zobacze twoje auto;) ale chociaz jakas w miare aktualna okolice. Np ze stosem drewna na opal.
Co do "gdzies pod Krakowem" to patrzac na wielickie rejestracje drugiego pezota oraz numer 215 na chaupie w tle, myslalem ze prosto odgadne to, gdzie to auto stoi. Niestety nie udalo mi sie:( Google podpowiada kilka typow ale street view jest w tych okolicach na tyle stare ze nie mozna na nim polegac w takich dochodzeniach:) Tzn nie liczylem ze na street view zobacze twoje auto;) ale chociaz jakas w miare aktualna okolice. Np ze stosem drewna na opal.
- RafGentry
- Moderator
- Kontakt:
Do zachwytów Harriet jeszcze daleka droga, choć od zimy auto już stoi u mnie.
Trochę je w międzyczasie z Józkiem i Filipczakiem zepsuliśmy, trochę zaczęliśmy naprawiać. Jeśli już pojawiało się słowo "wow", to raczej nie w oczekiwanym kontekście.
No, ale dość narzekania. Dobre wieści są takie, że projekt został potraktowany kompleksowo i holistycznie. Także do listy inwestycji obok poprawek blacharskich, konserwacji podwozia i nowego lakieru (plus nowa szyba przednia, poprawki tapicerskie, nowe oświetlenie et cetera, et cetera) dopiszę wkrótce sporo dodatkowych pozycji.
Jak widzicie na zdjęciach, z komory wyleciał silnik. Wraca wkrótce z nowymi tulejami, pierścieniami i panewkami. I po obróbce głowicy.
Kupiłem już rozrząd, wleci nowe sprzęgło. Prawdopodobnie też nowe wahacze i jeśli trzeba to amortyzatory.
Do wymiany kwalifikuje się kilka rur i węży. Do odnowienia serwo, raczej kupię też mocniejszą pompę hamulcową. Tej nie będę już skrobał z rdzy.
Ostatnio zabrałem się za detailing komory silnikowej, która wyglądała jak siedem nieszczęść. Jako, że w garażu nie bardzo mogłem użyć myjki ciśnieniowej, trzeba było mordować się z tym centymetr po centymetrze. Pędzelek, szmatka, pędzelek, szmatka i tak dalej.
Na szczęście wpadł Filipczak i wspomógł dobrym słowem, drugą parą rąk i fajnym APC, które nie poległo w wojnie ze smarami i nagarami nagromadzonymi tam przez 26 lat. Przydał się też odkurzacz, bo w zakamarkach nagromadziło się sporo piasku (szwedzkie drogi zimą, plus piaskowanie podłużnic).
Robota okazała się bardzo wdzięczna, a pod koniec dnia oczom ukazał się kojący widok czyściutkiej komory i bardzo ładnego lakieru. Teraz bez wyrzutów sumienia można w miejsce woła roboczego wpakować tam z powrotem 122 koniki
Przez 10 lat zabaw z dwieściepiątkami przerobiłem ich już jedenaście, ale w takie zakamarki jak u Harriet, to żadnej nie zaglądałem. Wygląda na to, że poznamy się bardzo dobrze, zanim zaliczymy pierwszą wspólną podróż.
Trochę je w międzyczasie z Józkiem i Filipczakiem zepsuliśmy, trochę zaczęliśmy naprawiać. Jeśli już pojawiało się słowo "wow", to raczej nie w oczekiwanym kontekście.
No, ale dość narzekania. Dobre wieści są takie, że projekt został potraktowany kompleksowo i holistycznie. Także do listy inwestycji obok poprawek blacharskich, konserwacji podwozia i nowego lakieru (plus nowa szyba przednia, poprawki tapicerskie, nowe oświetlenie et cetera, et cetera) dopiszę wkrótce sporo dodatkowych pozycji.
Jak widzicie na zdjęciach, z komory wyleciał silnik. Wraca wkrótce z nowymi tulejami, pierścieniami i panewkami. I po obróbce głowicy.
Kupiłem już rozrząd, wleci nowe sprzęgło. Prawdopodobnie też nowe wahacze i jeśli trzeba to amortyzatory.
Do wymiany kwalifikuje się kilka rur i węży. Do odnowienia serwo, raczej kupię też mocniejszą pompę hamulcową. Tej nie będę już skrobał z rdzy.
Ostatnio zabrałem się za detailing komory silnikowej, która wyglądała jak siedem nieszczęść. Jako, że w garażu nie bardzo mogłem użyć myjki ciśnieniowej, trzeba było mordować się z tym centymetr po centymetrze. Pędzelek, szmatka, pędzelek, szmatka i tak dalej.
Na szczęście wpadł Filipczak i wspomógł dobrym słowem, drugą parą rąk i fajnym APC, które nie poległo w wojnie ze smarami i nagarami nagromadzonymi tam przez 26 lat. Przydał się też odkurzacz, bo w zakamarkach nagromadziło się sporo piasku (szwedzkie drogi zimą, plus piaskowanie podłużnic).
Robota okazała się bardzo wdzięczna, a pod koniec dnia oczom ukazał się kojący widok czyściutkiej komory i bardzo ładnego lakieru. Teraz bez wyrzutów sumienia można w miejsce woła roboczego wpakować tam z powrotem 122 koniki
Przez 10 lat zabaw z dwieściepiątkami przerobiłem ich już jedenaście, ale w takie zakamarki jak u Harriet, to żadnej nie zaglądałem. Wygląda na to, że poznamy się bardzo dobrze, zanim zaliczymy pierwszą wspólną podróż.
-
- Junior
- Posiadany PUG: 205 CTI 2.0T, 205 GT, 604 GTI, R5 GT TURBO, CITROEN CX TURBO 2, CITROEN 2CV 78r.
- Login tlen: daro406
- Kontakt:
Piknie , można jeszcze dostać tuleje do tego silnika? Z tego co pamiętam to tuleje 1.6 i 1.9 są takie same
- Pr0mar94
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: 1.1 look
błotniki nie były zdejmowane ? tam pod zabezpieczeniem gumowym gdzie odpływa woda jest zawsze rdza i żadne sprawdzanie boroskopem nic nie da bo na pierwszy rzut oka jest zdrowo. Rdza jeszcze ukrywa się pod fabrycznym zabezpieczeniem na łączeniach blach.
- RafGentry
- Moderator
- Kontakt:
Nie były zdejmowane. Pozostaje mi mieć nadzieję, że nic się tam jednak nie czai. Ale patrząc na stan dolnego pasa, okularów i komory silnikowej, gdzie nie rozwija się nic niepokojącego, jestem dobrej myśli.Pr0mar94 pisze:błotniki nie były zdejmowane ?
Powiedzmy, że można. O ile się wie, u kogo w garażu leży silnik z prawie nowymi tulejamidaro pisze:Piknie , można jeszcze dostać tuleje do tego silnika? Z tego co pamiętam to tuleje 1.6 i 1.9 są takie same
- nowak68
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 GENTRY 1991, 405 GRDTubo 1992
Pr0mar94 pisze:błotniki nie były zdejmowane ?
Rafał, tutaj nadzieja to nie jest dobry pomysłRafGentry pisze:Nie były zdejmowane. Pozostaje mi mieć nadzieję, że nic się tam jednak nie czai. Ale patrząc na stan dolnego pasa, okularów i komory silnikowej, gdzie nie rozwija się nic niepokojącego, jestem dobrej myśli.
Ale co ja tam wiem Zobacz na 6 stronie tematu gentry , rdza jest praktycznie pod każdym starym zabezpieczeniem łączenia blach, nawet jak nie widać jej na zewnątrz. Jeśli nie wygonisz jej z tych miejsc, to tak jakbyś nic nie robił
Był XRD 1988, XAD 1989, XLD 1986, GREEN 1991, Automatic 1.9 z 1990, XS 1990, GTI 1.9 EXPORT 1987
- fila1223
- Uzalezniony
U marcina podłoga na przykład wygladala na zdrowizne a pod zabezpieczeniami fabrycznymi było już rudo.
Zenitha wychodzi na to że też będę musiał poprawic na łączeniach bo nie zdejmowalem u siebie tej gumy
Zenitha wychodzi na to że też będę musiał poprawic na łączeniach bo nie zdejmowalem u siebie tej gumy
- hans
- Junior
- Posiadany PUG: mito 1.8 D 1996 ,generacion 205 1.4 1997, 307 2.0 hdi 136 KM 2005,307 2.0 hdi 107KM, 807 2,2 hdi 128
- Numer Gadu-gadu: 3320593
Pr0mar94 pisze:błotniki nie były zdejmowane ?
RafGentry pisze:Nie były zdejmowane. Pozostaje mi mieć nadzieję, że nic się tam jednak nie czai. Ale patrząc na stan dolnego pasa, okularów i komory silnikowej, gdzie nie rozwija się nic niepokojącego, jestem dobrej myśli.
jesli jest na laczeniach to i tak jej nie usuniesz, bedzie wychodzic. a najlepiej nie ruszac fabrycznego zabezpieczenia bo to co wyszlo to juz po roku od produkcji a tylko swiezej mieszanki powietrza i wilgoci braklo. jak juz natniesz to musisz zerwac i na nowo zakitowacnowak68 pisze: Rafał, tutaj nadzieja to nie jest dobry pomysł
Ale co ja tam wiem Zobacz na 6 stronie tematu gentry , rdza jest praktycznie pod każdym starym zabezpieczeniem łączenia blach, nawet jak nie widać jej na zewnątrz. Jeśli nie wygonisz jej z tych miejsc, to tak jakbyś nic nie robił
En mis venas en vez de gasolina y el corazón de trabajo de la turbina!!!
- nowak68
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 GENTRY 1991, 405 GRDTubo 1992
To jedyny sposób żeby pozbyć się hodowli rdzy, nawet tej "ekologicznej" utrzymywanej w zakamarkach niemal od nowości pugahans pisze:
jak juz natniesz to musisz zerwac i na nowo zakitowac
No chyba, że komuś ta świadomość nie przeszkadza
Był XRD 1988, XAD 1989, XLD 1986, GREEN 1991, Automatic 1.9 z 1990, XS 1990, GTI 1.9 EXPORT 1987