Czerwony Peugeot 205 1.9 GTI
- grzechuuu205
- Maniak
- Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
- Numer Gadu-gadu: 2800082
Czerwony Peugeot 205 1.9 GTI
Witam, podziele sie teraz z moją przygodą mojego "czerwonka"
GTI szukałem jakies 3-4 miesiące. Mieszkając przez cały rok w niemczech mogłem cos na mobile.de itp. wyszukac. Podczas pobytu zaciekawiły mnie reklamy nowej strony z autami uzywanymi http://www.pkw.de, stwierdziłem, że zajrze na ta jescze mało znaną stronkę w posyukiwaniu GTI - jak los chciał znalazłem tam moje wymarzone GTI (czerwone, panoramiczny szyber, 1.9) - wszytko co chciałem
po zdzownieniu sie z właścicielem komisu pojechał w okolice Nurnbergu na oględziny i jak sie pozniej okzało także kupna auta
Auto ogólnie było nawet w dobrym stanie. przebieg 170.000. właściciel mówił, że auto sie grzeje, i ze ma w podłodze bagaznika rdze <-- to byly w zasadzie jedyne mankamenty.
Po odpaleniu auto stało i sie jakos nie grzało a wiec dojechałem nim 500km do polski i wszytko było OK.
Problem okazał sie jednak pozniej, poniewaz w dokumentach brakowało mi jednego paierka. A to bardzoooo dłuugaaa historia jak go pozyskałem
ale po paru miesiacach walki z urzędami uzyskałem pieczatkie niemieckuiego urzedu i narazeszcie zarejestrowalem je w Polsce.
Jak juz auto bylo w PL wymieniłem uszczelke pod głowicą i ogólnie całą góre (rodzielacz, swiece, filtry, oleje, kable itp) i auto jedzi - chodz szybko łapie temperatura gdy sie stoi, jakies nawet 5 minut w korku (chodz na dworze jest jakies 5 st) - mysle ze albo cos z termostatem albo chłodnica zamulona (bo podczas jazdy tem oscyluje miedzy 80-85 st)
z rdzą w bagaznku uporałem sie narazie chwilowo (wyciłem kawałkie z rdzą i za pomocą żywicy zabezpieczylem podłoge bagaznika na zime) po zimie sie zastanowie co z tym zrobic.
END
PS> jak ktos ma pomysł czemu podczas postoju temp dochodzi nieraz do nawet 95st. wtedy sie załącza wentylator i tak chłodzi cały czas. bywa ze nawet podczas jazdy sie włacza ;/ ;/ ;/ --- to niech da znac
GTI szukałem jakies 3-4 miesiące. Mieszkając przez cały rok w niemczech mogłem cos na mobile.de itp. wyszukac. Podczas pobytu zaciekawiły mnie reklamy nowej strony z autami uzywanymi http://www.pkw.de, stwierdziłem, że zajrze na ta jescze mało znaną stronkę w posyukiwaniu GTI - jak los chciał znalazłem tam moje wymarzone GTI (czerwone, panoramiczny szyber, 1.9) - wszytko co chciałem
po zdzownieniu sie z właścicielem komisu pojechał w okolice Nurnbergu na oględziny i jak sie pozniej okzało także kupna auta
Auto ogólnie było nawet w dobrym stanie. przebieg 170.000. właściciel mówił, że auto sie grzeje, i ze ma w podłodze bagaznika rdze <-- to byly w zasadzie jedyne mankamenty.
Po odpaleniu auto stało i sie jakos nie grzało a wiec dojechałem nim 500km do polski i wszytko było OK.
Problem okazał sie jednak pozniej, poniewaz w dokumentach brakowało mi jednego paierka. A to bardzoooo dłuugaaa historia jak go pozyskałem
ale po paru miesiacach walki z urzędami uzyskałem pieczatkie niemieckuiego urzedu i narazeszcie zarejestrowalem je w Polsce.
Jak juz auto bylo w PL wymieniłem uszczelke pod głowicą i ogólnie całą góre (rodzielacz, swiece, filtry, oleje, kable itp) i auto jedzi - chodz szybko łapie temperatura gdy sie stoi, jakies nawet 5 minut w korku (chodz na dworze jest jakies 5 st) - mysle ze albo cos z termostatem albo chłodnica zamulona (bo podczas jazdy tem oscyluje miedzy 80-85 st)
z rdzą w bagaznku uporałem sie narazie chwilowo (wyciłem kawałkie z rdzą i za pomocą żywicy zabezpieczylem podłoge bagaznika na zime) po zimie sie zastanowie co z tym zrobic.
END
PS> jak ktos ma pomysł czemu podczas postoju temp dochodzi nieraz do nawet 95st. wtedy sie załącza wentylator i tak chłodzi cały czas. bywa ze nawet podczas jazdy sie włacza ;/ ;/ ;/ --- to niech da znac
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
Re: czerwony Peugeot 205 1.9 GTI
chlodnice masz zawalona
- grzechuuu205
- Maniak
moralez co jak co ale temp odpisywania w poscie masz rewelacyjne
no tez tak wlasnie mysle ze chłodnica zamulona jest i pęd powietrza podczas jzady wystracza na schłodzenie lecz w korku juz jednak nie bardzo.
PS> auto kupiłem za 750 Euro - ale nikomu nie życze braku papierów po zakupie hahah
co ja sie po niemczech najezdziłem......... hoho dobrze ze zawsze po drodze miałem
no tez tak wlasnie mysle ze chłodnica zamulona jest i pęd powietrza podczas jzady wystracza na schłodzenie lecz w korku juz jednak nie bardzo.
PS> auto kupiłem za 750 Euro - ale nikomu nie życze braku papierów po zakupie hahah
co ja sie po niemczech najezdziłem......... hoho dobrze ze zawsze po drodze miałem
- Pluto
- Maniak
- Posiadany PUG: Audi A4 Quattro Avant
- Kontakt:
W końcu historia Lubińskiego GTI
Mi teraz tez sie grzeje, wiatrak sie nie załącza teraz. Przed wypadkiem nawet podczas jazdy gdy miał dużą temperature to się włączał wiatrak.
Mi teraz tez sie grzeje, wiatrak sie nie załącza teraz. Przed wypadkiem nawet podczas jazdy gdy miał dużą temperature to się włączał wiatrak.
- Wojtek
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 206. 1.4 XT
- Numer Gadu-gadu: 2478139
Wymień czujnik ten wkręcany do chłodnicy. Teraz jakoś przejeździsz gorzej w lato,a nie ma nic gorszego jak gotujące się auto w korku ... wiem z autopsji ...
- d_ARC
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Rallye16 - powoli, ale do przodu :)
- Numer Gadu-gadu: 2897169
- Kontakt:
Wymień termostat i czujnik wentylatorów w chłodnicy. Polecam 2-biegowy, 3-pinowy czujnik z BXa GTI 16V, 1. bieg załącza przy ~85 st., 2. przy ~ 95 i termostat z tegoż modelu z jak najniższą temp. otwarcia (bywają już chyba z 83 st.). Następnie porządnie odpowietrz układ. Koszt ok 100PLN razem ze świeżym płynem i godzinka roboty licząc z odpowietrzeniem. Jeśli nie pomoże to szukaj chłodnicy (ok. 200PLN).grzechuuu205 pisze: PS> jak ktos ma pomysł czemu podczas postoju temp dochodzi nieraz do nawet 95st. wtedy sie załącza wentylator i tak chłodzi cały czas. bywa ze nawet podczas jazdy sie włacza ;/ ;/ ;/ --- to niech da znac
- grzechuuu205
- Maniak
czujnik wymieniony 3 pinowy (i działa) płyn tez jest nowy. termostat musze jescze spoardzic (ale znając życie pojde do sklepu z czesciami i powiem ze chce termostat to powiedzą ze jest tylko jeden typ z jedna temp - i co wtedy robic.........
- zmac
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 309 gti, 206 gti, 205 cj
- Numer Gadu-gadu: 0
a z jaka temperatura Cie interesuje, 83' ma termostat od partnera 1.8, 89' ma 405 2.0 8V
- grzechuuu205
- Maniak
teraz mam zamontowany chyba 87'C (a rózne byly w 1.9GTI montowane termostaty? chodzi o temperature )
- grzechuuu205
- Maniak
doszłem do wniosku ze problemem mohe szybko grzejącego sie auta na postoju moze tez byc górna rura kótra idzie od termostatu do chłosnicy. Ponieważ u mnie jest tuz za termostatem zagieta (mniejsza srednica przepływu) i nie ma mozliwosci aby ją jakos inaczej zamontowac. - (moze jest jakas nieoryginalna)
Pytanie: czy moze to byc tez przyczyna (mniejsza ilsoc wody wpływa do chłodnicy) i czy moze ktos mi pokzac fotke jak u siebie ma w XU?
pozdrawiam
Pytanie: czy moze to byc tez przyczyna (mniejsza ilsoc wody wpływa do chłodnicy) i czy moze ktos mi pokzac fotke jak u siebie ma w XU?
pozdrawiam
- grzechuuu205
- Maniak
Przez Zime trochę z kołami się pobawiłem oto wynik
śrubki też się świcą tylko jedna felga ma 3-4 cm ryse niestety... no cóż
Zauważyłem także, że śrubki które na przodzie mają po środku wybitą jakby litere "T" są badziej chropowate niż te bez tego T ... hmm ktoś sie z takim czym kiedyś spotkał ?
śrubki też się świcą tylko jedna felga ma 3-4 cm ryse niestety... no cóż
Zauważyłem także, że śrubki które na przodzie mają po środku wybitą jakby litere "T" są badziej chropowate niż te bez tego T ... hmm ktoś sie z takim czym kiedyś spotkał ?
- grzechuuu205
- Maniak
dzisij siedzenie kierowcy poszło do tapicera mmm będzie ładnie - zaczynam czuć wiose i zaczyma robić haha
- Pluto
- Maniak
- Posiadany PUG: Audi A4 Quattro Avant
- Kontakt:
A co miales z siedzeniem nie tak ze poszlo do tapicera?
- grzechuuu205
- Maniak
trzeba było w jednym miejscu zszyć, troche boczek zregenerować i parwy boczek (metalowy stelaż) sie odłamał wiec cały latał. na piatek bedzie gotowe.
- grzechuuu205
- Maniak
założyłem na auto odnowione felgi