Citroen CX Turbo 2
-
- Junior
- Posiadany PUG: 205 CTI 2.0T, 205 GT, 604 GTI, R5 GT TURBO, CITROEN CX TURBO 2, CITROEN 2CV 78r.
- Numer Gadu-gadu: 0
- Login tlen: daro406
- Kontakt:
Citroen CX Turbo 2
Przypadkowo kupiłem CX-a
Jest to 88 rok 2.5 turbo diesel, 436 tys km Auto stało 1.5 roku w krzakach, ale jest bardzo zdrowe.
W silniku ktoś wymieniał rozrząd i poprzestawiał fazy, są dwa paski jeden obsługuje wał korbowy, wałek rozrządu i pompę olejową, a drugi napędzany kołem wałka rozrządu napędza pompę wtryskową.
Z pierwszym nie było problemu bo są znaki na kołach i na pasku, gorzej było z drugim pompę ustawia się wkręcając zegar w pompę, którego oczywiście nie posiadam . Więc z 15 razy zakładałem pasek zapalałem, przestawiałem o ząbek i w końcu zaczął normalnie chodzić, okazało się że z pompy wtryskowej leje się z każdego miejsca. Poszła do uszczelnienia, a wtryski do wyczyszczenia i regulacji, przy okazji wyregulowałem zawory.Po złożeniu i jeździe próbnej okazało się że cooler jest nie szczelny, także został uszczelniony i wreszcie auto jeździ.
Komfort jazdy jest nie do opisania, to auto jakby się unosiło nad ziemią
Jest to 88 rok 2.5 turbo diesel, 436 tys km Auto stało 1.5 roku w krzakach, ale jest bardzo zdrowe.
W silniku ktoś wymieniał rozrząd i poprzestawiał fazy, są dwa paski jeden obsługuje wał korbowy, wałek rozrządu i pompę olejową, a drugi napędzany kołem wałka rozrządu napędza pompę wtryskową.
Z pierwszym nie było problemu bo są znaki na kołach i na pasku, gorzej było z drugim pompę ustawia się wkręcając zegar w pompę, którego oczywiście nie posiadam . Więc z 15 razy zakładałem pasek zapalałem, przestawiałem o ząbek i w końcu zaczął normalnie chodzić, okazało się że z pompy wtryskowej leje się z każdego miejsca. Poszła do uszczelnienia, a wtryski do wyczyszczenia i regulacji, przy okazji wyregulowałem zawory.Po złożeniu i jeździe próbnej okazało się że cooler jest nie szczelny, także został uszczelniony i wreszcie auto jeździ.
Komfort jazdy jest nie do opisania, to auto jakby się unosiło nad ziemią
- RafGentry
- Moderator
- Posiadany PUG: GTI Griffe, GTI LeMans, GTI, CTI, XRD, XS, Indiana, 405 STDT
- Kontakt:
Re: Citroen CX Turbo 2
Kurde Daro, kupiłeś katamaran marzeń. Nie sprzedawaj od razu, strasznie chciałbym się takim CX-em przejechać.
Wrzucisz foty wnętrza? To Phase 2 więc już bardziej normalny kokpit powinien mieć...
Wrzucisz foty wnętrza? To Phase 2 więc już bardziej normalny kokpit powinien mieć...
Facebook: https://www.facebook.com/Peugeot205Poland
Instagram: http://www.instagram.com/peugeot205polska/
Syndykat Sępów Krakowskich
Instagram: http://www.instagram.com/peugeot205polska/
Syndykat Sępów Krakowskich
-
- Junior
- Posiadany PUG: 205 CTI 2.0T, 205 GT, 604 GTI, R5 GT TURBO, CITROEN CX TURBO 2, CITROEN 2CV 78r.
- Kontakt:
Po przejechaniu się autem zdecydowałem że go nie sprzedaję
Może w przyszłym roku zrobimy u mnie jeszcze raz afterzlot to pojeździsz sobie
Może w przyszłym roku zrobimy u mnie jeszcze raz afterzlot to pojeździsz sobie
- szasz
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: XS '92 [i] Partner Tepee Outdoor 1.6 HDI [i] Citroen C4 1.6 BlueHDI
Też się piszę na przejażdżkę jakby co
Wysłane z mojego Venue 7 HSPA+ przy użyciu Tapatalka
Zawsze iść, rozkaz który mam we krwi..
- woocash
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
- Numer Gadu-gadu: 9752783
może zlot na Dolnym Śląsku gdzieś?
tyle samochodów do przejechania się
tyle samochodów do przejechania się
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
-
- Junior
- Kontakt:
Bardzo chętnie, już z allmannem myśleliśmy, żeby powtórzyć czerwcowy mini zlot. Tylko że to już było w Wielkopolsce .
Może jeszcze skończę 604 jest po blacharce, a teraz u lakiernika
Może jeszcze skończę 604 jest po blacharce, a teraz u lakiernika
-
- Junior
- Kontakt:
Tak, trochę archaiczny
- pawel
- Maniak
- Posiadany PUG: 1.9 GTI
Powiem Ci że to auto ma coś w sobie jest piękne, bardzo mi sie podoba ten egzemplarz. Silniczek dopracowałeś wygląda jak nowy z fabryki...
P205
-
- Junior
- Kontakt:
On jest tak brzydki ,że aż piękny
Plan na auto jest prosty doprowadzić żeby było w bardzo dobrym stanie wizualnym i połykać kolejne kilometry. Technicznie jest w bardzo dobrym stanie, poprzedni właściciel dbał o auto, wszystkie tarcze i klocki nowe, zawieszenie zero luzów, opony igła 2013 rok, hydraulika w idealnym stanie żadnych wycieków. Sfery i akumulator ciśnienia wymienione 2 lata temu faktura na 350 eur .Super sprawa z tym wspomaganiem diravi , trzeba się przyzwyczaić do deski rozdzielczej nie wszystko jest tam gdzie w normalnych autach
Najbardziej wkurza mnie włącznik kierunkowskazów, trzeba do niego sięgać i jeszcze sam się nie wyłącza po co zmieniać coś co jest dobre
Prace które mnie czekają :
- zlikwidowanie trzech małych ognisk korozji słupek, podłoga pod nogami pasażera i pod akumulatorem.
- porządna konserwacja
-porządna polerka
-odświeżenie zderzaków
-wymiana lamp kierunkowskazów przednich
-regeneracja lub kupno nowych lamp przednich
-wymiana tylnej klapy korozja
-montaż oryginalnych felg aluminiowych o takich
https://www.google.pl/search?q=citroen+ ... b53675M%3A
-montaż rolety na tylną szybę o taką
https://www.google.pl/search?q=citroen+ ... QcYNUOM%3A
-naprawa fotela kierowcy jest już trochę zmęczony
-nowy materiał na podsufitce i słupkach
-porządne pranie
Ale wszystko pomału bo się zablokuję czasowo i finansowo
Autem chce jechać na wakacje z przyczepą kempingową z 1977 roku, więc będzie piękny zestaw.
Plan na auto jest prosty doprowadzić żeby było w bardzo dobrym stanie wizualnym i połykać kolejne kilometry. Technicznie jest w bardzo dobrym stanie, poprzedni właściciel dbał o auto, wszystkie tarcze i klocki nowe, zawieszenie zero luzów, opony igła 2013 rok, hydraulika w idealnym stanie żadnych wycieków. Sfery i akumulator ciśnienia wymienione 2 lata temu faktura na 350 eur .Super sprawa z tym wspomaganiem diravi , trzeba się przyzwyczaić do deski rozdzielczej nie wszystko jest tam gdzie w normalnych autach
Najbardziej wkurza mnie włącznik kierunkowskazów, trzeba do niego sięgać i jeszcze sam się nie wyłącza po co zmieniać coś co jest dobre
Prace które mnie czekają :
- zlikwidowanie trzech małych ognisk korozji słupek, podłoga pod nogami pasażera i pod akumulatorem.
- porządna konserwacja
-porządna polerka
-odświeżenie zderzaków
-wymiana lamp kierunkowskazów przednich
-regeneracja lub kupno nowych lamp przednich
-wymiana tylnej klapy korozja
-montaż oryginalnych felg aluminiowych o takich
https://www.google.pl/search?q=citroen+ ... b53675M%3A
-montaż rolety na tylną szybę o taką
https://www.google.pl/search?q=citroen+ ... QcYNUOM%3A
-naprawa fotela kierowcy jest już trochę zmęczony
-nowy materiał na podsufitce i słupkach
-porządne pranie
Ale wszystko pomału bo się zablokuję czasowo i finansowo
Autem chce jechać na wakacje z przyczepą kempingową z 1977 roku, więc będzie piękny zestaw.
Ostatnio zmieniony 19 lis czw, 2015 10:34 am przez daro, łącznie zmieniany 1 raz.
- szasz
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: XS '92 [i] Partner Tepee Outdoor 1.6 HDI [i] Citroen C4 1.6 BlueHDI
Poezja
Zawsze iść, rozkaz który mam we krwi..
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: CJ
Ta deska jest świetna!
Tylko francuzi mogli wpaść na coś takiego
Szczególnie przeniesienie dźwigni kierunkowskazów na przyciski
Tylko francuzi mogli wpaść na coś takiego
Szczególnie przeniesienie dźwigni kierunkowskazów na przyciski
- nowak68
- Maniak
- Posiadany PUG: 205 GENTRY 1991, 405 GRDTubo 1992
Niesamowity I ta pikowana podsufitka Może w tym roku będę w Jarach to podjadę na żywo zerknąć.
Był XRD 1988, XAD 1989, XLD 1986, GREEN 1991, Automatic 1.9 z 1990, XS 1990, GTI 1.9 EXPORT 1987
-
- Junior
- Kontakt:
To kiedy przyjeżdżasz? Póki śniegu niema.nowak68 pisze:Niesamowity I ta pikowana podsufitka Może w tym roku będę w Jarach to podjadę na żywo zerknąć.