MITY
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
- Numer Gadu-gadu: 6446898
- Kontakt:
Re: MITY
Dzis taka oto perelka:
Moze to sie wydaje smieszne ale ja mam zawsze najwiekszy problem z tym pylem od klockow i kupywalem nie wiem jakie srodki juz na geldzie albo w sklepach takie i takie proponowali i nie dalo rady zeby tak doczyscic w 100% Tesc do mnie mowi wez sprobuj Cifem (Cif) bo on zawsze tym alu czysci. I do tego wzielem gabke z szorstka powierzchnia i powiem tyle zaden inny srodek niz Cif! Tak doczyscil mi wszystko ze zadnej kropki niczego, nawet kiedys za bardzo klocki przyjechalem i juz bylo stan metal o metal tarlo i te opilki metalu co spadly sie przykleily do alufelgi tez odeszly po myciu Cifem Tylko odrazu mowie ze po umyciu felga tak jak by sie staje troszeczke matowac ale ja mam do tego srodek SONAX Zel do mycia felg. Popsiukam tym i z plukam woda felga od nowa ma swoj swiecacy blask
Moze to sie wydaje smieszne ale ja mam zawsze najwiekszy problem z tym pylem od klockow i kupywalem nie wiem jakie srodki juz na geldzie albo w sklepach takie i takie proponowali i nie dalo rady zeby tak doczyscic w 100% Tesc do mnie mowi wez sprobuj Cifem (Cif) bo on zawsze tym alu czysci. I do tego wzielem gabke z szorstka powierzchnia i powiem tyle zaden inny srodek niz Cif! Tak doczyscil mi wszystko ze zadnej kropki niczego, nawet kiedys za bardzo klocki przyjechalem i juz bylo stan metal o metal tarlo i te opilki metalu co spadly sie przykleily do alufelgi tez odeszly po myciu Cifem Tylko odrazu mowie ze po umyciu felga tak jak by sie staje troszeczke matowac ale ja mam do tego srodek SONAX Zel do mycia felg. Popsiukam tym i z plukam woda felga od nowa ma swoj swiecacy blask
Car Valeting, Car Detailing.
- Manwe
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 lacoste'86, 205 gti ph1'87, 309 ph1 3d graffic'89, citroen ax ph1'86, citroen bx ph1'86
- Numer Gadu-gadu: 7424729
- Kontakt:
piaskowanie kółek home made
szukam zderzaków z green'a, lacoste'a, białego cj lub open'a
przygarne silnik ET3, gumowy spojler tylnej klapy Peugeot 309 gti, licznik z obrotomierzem z bx'a ph1
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
I taki "gift":
Mycie ręczne o wiele mocniej niszczy lakier i zdziera warstwę ochronną. Już po kilkunastu myciach gąbką jest udowodnione,że przeźroczysta warstwa jest zdecydowanie cieńsza niż po myciu ciśnieniowym. A wosk nawet najlepszy nie zregeneruje "bezbarwnika" choćby się wylało na auto betoniarkę wosku. To,że auto lśni to nie oznacza,że mamy super wymyty samochód - to efekt właśnie wosku który ma zabezpieczać lakier przed różnymi czynnikami latającymi i osadzającymi się na aucie. Auto po jakimś czasie znowu jest brudne,a ponowne mycie mechaniczne zdziera i resztki wosku i dalej drąży "bezbarwnika". I tak w kółko. Na bezdotykowej może i jest lichszy wosk,ale przynajmniej nie trzeba go polerować i rozprowadzać mechanicznie. Pochłania to wiele czasu a potem narobi ptaszek i przeważnie właściciel wyciera to miejsce,bo chyba by go krew zalała jak by trzeba było od nowa woskować całość. Zresztą woski na naszym rynku to są i tak pseudo woski. Dla przykładu lakier akrylowy czyli darmowy np czarny do X6 myjąc ręcznie po roku auto jest do kapitalnej polerki. Dla lakieru metalik ta sama polerka jest po 6-7 latach. Myjąc bezdotykowo akryl matowieje po 5-6 latach,przy czym metalik wygląda jak nowy. Oczywiście te przykłady są dla lakieru bez rys itp czyli dla idealnie użytkowanego. W dodatku mycie ciśnieniowe wymywa brud z głębszym szczelin. Ja osobiście co 2-3 raz woskuję auto,bo to nie ma sensu za każdym razem. Zresztą chcąc utrzymać auto w czystości trzeba częściej myć i tyle,bo żaden wosk nie uchroni od zabrudzeń.
Mycie ręczne o wiele mocniej niszczy lakier i zdziera warstwę ochronną. Już po kilkunastu myciach gąbką jest udowodnione,że przeźroczysta warstwa jest zdecydowanie cieńsza niż po myciu ciśnieniowym. A wosk nawet najlepszy nie zregeneruje "bezbarwnika" choćby się wylało na auto betoniarkę wosku. To,że auto lśni to nie oznacza,że mamy super wymyty samochód - to efekt właśnie wosku który ma zabezpieczać lakier przed różnymi czynnikami latającymi i osadzającymi się na aucie. Auto po jakimś czasie znowu jest brudne,a ponowne mycie mechaniczne zdziera i resztki wosku i dalej drąży "bezbarwnika". I tak w kółko. Na bezdotykowej może i jest lichszy wosk,ale przynajmniej nie trzeba go polerować i rozprowadzać mechanicznie. Pochłania to wiele czasu a potem narobi ptaszek i przeważnie właściciel wyciera to miejsce,bo chyba by go krew zalała jak by trzeba było od nowa woskować całość. Zresztą woski na naszym rynku to są i tak pseudo woski. Dla przykładu lakier akrylowy czyli darmowy np czarny do X6 myjąc ręcznie po roku auto jest do kapitalnej polerki. Dla lakieru metalik ta sama polerka jest po 6-7 latach. Myjąc bezdotykowo akryl matowieje po 5-6 latach,przy czym metalik wygląda jak nowy. Oczywiście te przykłady są dla lakieru bez rys itp czyli dla idealnie użytkowanego. W dodatku mycie ciśnieniowe wymywa brud z głębszym szczelin. Ja osobiście co 2-3 raz woskuję auto,bo to nie ma sensu za każdym razem. Zresztą chcąc utrzymać auto w czystości trzeba częściej myć i tyle,bo żaden wosk nie uchroni od zabrudzeń.
- Manwe
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 lacoste'86, 205 gti ph1'87, 309 ph1 3d graffic'89, citroen ax ph1'86, citroen bx ph1'86
- Numer Gadu-gadu: 7424729
- Kontakt:
szukam zderzaków z green'a, lacoste'a, białego cj lub open'a
przygarne silnik ET3, gumowy spojler tylnej klapy Peugeot 309 gti, licznik z obrotomierzem z bx'a ph1
- MiceK
- Maniak
- Posiadany PUG: MG ZR 1.4 16v
- Numer Gadu-gadu: 1295187
- Kontakt:
Jakby to powiedział bohater jednego odcinka serii "Kapitan bomba", czyli pan Pietrzykowski - "odezwał się specjalista...co oprysku nie stosuje" Odnoszę się go gifta od Lorda
- Para
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: najlepszy
- Numer Gadu-gadu: 1559591
- Kontakt:
Ja przytocze historie z zycia wzieta kiedy to moj dobry kolega zaczal szorowac kokpit wnetrza samochodu plynem hamulcowym na wlasne oczy to widzialem, wedlug niego to najlepszy srodek, musi miec chlopaczyna cos z glowa niestety.
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
z bmwowskiego forum:
Cytat:
PROSZĘ O POMOC!!!!!
Witam wszystkich bmw maniaków
Posiadam serię trzecią E46 wersja kombi nie stety ma kilka rys parkingowych odprysk po kamieniu i delikatne przytarcie na błotniku są to skaży, które mnie bardzo drażnią. w jaki sposób można je samemu usunąć
Pozdrawiam
Kamil.
i odpowiedź:
Cytat:
Sporo osób poleca tą pastę ale sam nie próbowałem ;]
http://allegro.pl/k2-pasta-do-polerowan ... 48341.html
Cytat:
PROSZĘ O POMOC!!!!!
Witam wszystkich bmw maniaków
Posiadam serię trzecią E46 wersja kombi nie stety ma kilka rys parkingowych odprysk po kamieniu i delikatne przytarcie na błotniku są to skaży, które mnie bardzo drażnią. w jaki sposób można je samemu usunąć
Pozdrawiam
Kamil.
i odpowiedź:
Cytat:
Sporo osób poleca tą pastę ale sam nie próbowałem ;]
http://allegro.pl/k2-pasta-do-polerowan ... 48341.html
- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
Poprawiłem link, następnym razem upewnij się czy dobrze wklejasz Ogólnie ta pasta jest... Żeby nie było, że ja taki święty czy coś...sam próbowałem jej magicznych możliwości i bez jakiejś turbo-polerki to chyba nie daje kompletnie żadnego efektu. Łapa Pudziana może by starła trochę lakieru przy pomocy tej pasty
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Dzieki DJ, pasta tempo usuwa okolo 10%, a 90% rys maskuje. Jedno, dwa mycia i wracamy do punktu wyjscia. To taki oszust, tylko bardzo ciezki w uzyciu.
- DJPreZes
- Moderator
- Posiadany PUG: Roland Garros/307
- Numer Gadu-gadu: 2516096
Ja dawno temu używałem i odpuściłem. Ręcznie bez zapocenia się na śmierć nie da rady, a maszynowo to jedno opakowanie na element i trwałość "efektu" bez położenia wosku parę dni.
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
- PrezesBednarz
- Maniak
- Posiadany PUG: 90' 205 CTI XU5 JA i inne
Przesadzasz. Swojego czasu na szybciora robiłem całego(!) sprintera furgona tempem. Na całego poszło 2 pasty.DJPreZes pisze:Ja dawno temu używałem i odpuściłem. Ręcznie bez zapocenia się na śmierć nie da rady, a maszynowo to jedno opakowanie na element i trwałość "efektu" bez położenia wosku parę dni.
- MichalOsw90
- Junior
- Posiadany PUG: 205 1,6 Automat
- Numer Gadu-gadu: 0
Ta pasta wszedzie dostepna, a szczerze mowiac g.. daje ze 2 razy jej moze uzylem i pozniej podziekowalem po deszczu lub myciu pokazywal sie bialy osad na rzeczach niepomalowanych np klamki czy spryskiwacze.
- PrezesBednarz
- Maniak
- Posiadany PUG: 90' 205 CTI XU5 JA i inne
Po każdej paście tak jest. To trzeba zabezpieczać na Boga...
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Lecimy dalej:
Pytanie: czym usunac ptasie odchody
Odpowiedz: Też coś ja czyszczę pastą do zębów i nakładam wosk. Tą metodą nawet najtandetniejszy lakier nie schodzi i jestem gotów w 2 godziny. Pasta nie może być wybielająca, gdyż takowe zawierają granulki mogące uszkodzić lakier. Ja kupuję najtańszą colgate w biedronce zmywa wszystko począwszy od kup owadzich po ich zasuszone zwłoki.
Pytanie: czym usunac ptasie odchody
Odpowiedz: Też coś ja czyszczę pastą do zębów i nakładam wosk. Tą metodą nawet najtandetniejszy lakier nie schodzi i jestem gotów w 2 godziny. Pasta nie może być wybielająca, gdyż takowe zawierają granulki mogące uszkodzić lakier. Ja kupuję najtańszą colgate w biedronce zmywa wszystko począwszy od kup owadzich po ich zasuszone zwłoki.