MITY
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
- Numer Gadu-gadu: 6446898
- Kontakt:
MITY
Fakty sa w TVN, nawet wydaja taka gazeta, aczkolwiek ona powinna sie rowniez nazywac MITY. Tu bede wklejal co "ciekawsze" cytaty na temat ogolnie zwany detailingiem i co z tym jest zwiazane. Poziom naszego forum oraz wiedzy na w/w temat jest wysoki lub bardzo wysoki na tle innych. Oczekiwane rodzynki:
"przejdź po brudnym lakierze takich zakuroznym szmatką, jak zostaną rysy, to jest niemateliczny, na metaliczyn nie powinny zostać:))"
oraz
"Lakier metaliczny oznacza nałożenie specjalnej powłoki, której jednym ze składników jest płynny metal, który wybitnie chroni karoserię auta. To jest prawdziwy lekier metaliczny. Ta cała gadanina o połyskujących lakierach ma niewiele wspólnego z prawdziwym metalizowaniem. Prędzej będzie to tzw. lakier perłowy, który daje połysk a nie jest matowy. Niewiele aut ma pełną powłokę metaliczną, bo jest to drogie"
"przejdź po brudnym lakierze takich zakuroznym szmatką, jak zostaną rysy, to jest niemateliczny, na metaliczyn nie powinny zostać:))"
oraz
"Lakier metaliczny oznacza nałożenie specjalnej powłoki, której jednym ze składników jest płynny metal, który wybitnie chroni karoserię auta. To jest prawdziwy lekier metaliczny. Ta cała gadanina o połyskujących lakierach ma niewiele wspólnego z prawdziwym metalizowaniem. Prędzej będzie to tzw. lakier perłowy, który daje połysk a nie jest matowy. Niewiele aut ma pełną powłokę metaliczną, bo jest to drogie"
Car Valeting, Car Detailing.
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Re: MITY
Proste, po to jest ten tamet, chodzi o dyskusje i "prostowanie prawdy"
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Kolejne perelki na swieta
[...] polecam naprawdę popracować przy karoserii naszego auta z użyciem środka o nazwie "Cif". Popularne mleczko do czyszczenia w kuchni czy w łazience, przynosi rewelacyjne efekty wizualne. Spróbujcie a nie pożałujecie. Lakier wyglądana jak nowy. Właściwość "lekko ścierna" i czyszcząca owego Cifu, przynosi extra efekt przy stosunkowo nie dużym nakładzie pracy. "To nie jest kryptoreklama..."
oraz
"Należy pamiętać, że wosk, mleczka i kosmetyki polerskie nie usuwają tych rys - one wnikają w nie czyniąc je mniej wydocznymi!
Do usuwania tego typu zarysowań niezbędne są środki, których działanie polega na rozpuszczaniu lakieru i "przeniesieniu go na miejsce zarysowane. Są to rzeczy typu:
gdzie dalej autor poleca srodki Meguiarsa typu UC
[...] polecam naprawdę popracować przy karoserii naszego auta z użyciem środka o nazwie "Cif". Popularne mleczko do czyszczenia w kuchni czy w łazience, przynosi rewelacyjne efekty wizualne. Spróbujcie a nie pożałujecie. Lakier wyglądana jak nowy. Właściwość "lekko ścierna" i czyszcząca owego Cifu, przynosi extra efekt przy stosunkowo nie dużym nakładzie pracy. "To nie jest kryptoreklama..."
oraz
"Należy pamiętać, że wosk, mleczka i kosmetyki polerskie nie usuwają tych rys - one wnikają w nie czyniąc je mniej wydocznymi!
Do usuwania tego typu zarysowań niezbędne są środki, których działanie polega na rozpuszczaniu lakieru i "przeniesieniu go na miejsce zarysowane. Są to rzeczy typu:
gdzie dalej autor poleca srodki Meguiarsa typu UC
- MichalOsw90
- Junior
- Posiadany PUG: 205 1,6 Automat
- Numer Gadu-gadu: 0
- jarema205
- Maniak
- Posiadany PUG: GTI, CJ, XR, XRD, XRD, LOOK
1. Wiem co to MIT
2. Znam też reklamę Cif-a, która brzmi - Cif czyści bez zarysowań
3. Słyszałem i widziałem już różne rzeczy np. mój kolega usuwał smołę drogową Domestosem Więc czemu Cif, który czyści bez zarysowań miałby się nie nadać? Zresztą pytanie było pół żartem pół serio
2. Znam też reklamę Cif-a, która brzmi - Cif czyści bez zarysowań
3. Słyszałem i widziałem już różne rzeczy np. mój kolega usuwał smołę drogową Domestosem Więc czemu Cif, który czyści bez zarysowań miałby się nie nadać? Zresztą pytanie było pół żartem pół serio
XR in PROGRESS
Cif nie rysuje płytek ceramicznych (podobno)... Ja używam cifa do mycia plastików przed matowieniem do malowania. I daje radę...jarema205 pisze:Więc czemu Cif, który czyści bez zarysowań miałby się nie nadać?
Ostatnio zmieniony 26 gru śr, 2012 6:51 pm przez 2mouse, łącznie zmieniany 2 razy.
- jarema205
- Maniak
- Posiadany PUG: GTI, CJ, XR, XRD, XRD, LOOK
Jednym słowem- Cif ma bardzo szerokie zastosowanie2mouse pisze:Cif nie rysuje płytek ceramicznych (podobno) Ja używał cifa do mycia plastików przed matowieniem do malowania. I daje radę...jarema205 pisze:Więc czemu Cif, który czyści bez zarysowań miałby się nie nadać?
XR in PROGRESS
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Maly tescik, troche CIFa na gabke i proponuje w malo widocznym miejscu poczyscic lodowke, a potem dobrze sie przyjrzec. Zawoera w sobie czestki scierne i jego czyszczenie bez zarysowan ma sie tak samo jak flamaster z TV MANGO, ktory powoduje, ze rysa znika, nawet jak jest do blachy.
Swieata, swieta i po... kolejny piekny mit:
http://www.fancydetailers.pl/
lansują tu produkty GLARE, ale opisy brzmią troche bajkowo. m.in.
"...zmiękczenia lakieru w celu skuteczniejszego i łatwiejszego polerowania"
"Używane przez nas środki łączą się z lakierem poprzez reakcje chemiczną, co pozwala na trwałe usuwanie uszkodzeń, a nie ich maskowanie. Do renowacji z użyciem środków GLARE nie stosujemy past 3M ani innych podobnych, które obniżają skuteczność wytworzonej powłoki ochronnej."
"Dożywotnia ochrona - oferta dla najbardziej wymagających i jedna z najlepszych dostępnych na rynku. Powłoka złożona z dwóch warstw ochronnych najmocniejszym ze środków. Dożywotni okres gwarancyjny wraz z programem konserwacji powłoki (sposób konserwacji,przęglądy,uzupełnianie ewentualnych braków). "
"Naniesiony wosk przy wysokiej temperaturze i mocnym słońcu topi się i wzmaga nagrzewanie się lakieru, co może przyspieszyć proces jego starzenia. Po drugie pH wosków carnauba jest znacząco poniżej 7, co oznaczam, że jest kwasem. "
Swieata, swieta i po... kolejny piekny mit:
http://www.fancydetailers.pl/
lansują tu produkty GLARE, ale opisy brzmią troche bajkowo. m.in.
"...zmiękczenia lakieru w celu skuteczniejszego i łatwiejszego polerowania"
"Używane przez nas środki łączą się z lakierem poprzez reakcje chemiczną, co pozwala na trwałe usuwanie uszkodzeń, a nie ich maskowanie. Do renowacji z użyciem środków GLARE nie stosujemy past 3M ani innych podobnych, które obniżają skuteczność wytworzonej powłoki ochronnej."
"Dożywotnia ochrona - oferta dla najbardziej wymagających i jedna z najlepszych dostępnych na rynku. Powłoka złożona z dwóch warstw ochronnych najmocniejszym ze środków. Dożywotni okres gwarancyjny wraz z programem konserwacji powłoki (sposób konserwacji,przęglądy,uzupełnianie ewentualnych braków). "
"Naniesiony wosk przy wysokiej temperaturze i mocnym słońcu topi się i wzmaga nagrzewanie się lakieru, co może przyspieszyć proces jego starzenia. Po drugie pH wosków carnauba jest znacząco poniżej 7, co oznaczam, że jest kwasem. "
- cejot
- Forum Admin
- Posiadany PUG: 205 Automatic, 205 El Charro, 205 ...
Dobre, dobre... najbardziej zaintrygował mnie fragment:
Lord Devil pisze:Dożywotni okres gwarancyjny wraz z programem konserwacji powłoki (sposób konserwacji,przęglądy,uzupełnianie ewentualnych braków). "
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Nie tylko trafiaja sie mistrzowie "drazenia bezbarwnika" o wnetrze rowniez trzeba dbac:
Ja polecam do czyszczenia wnętrza auta oraz do kokpitów wszelkiego rodzaju pianki aktywne, jeżeli się rozchodzi o to by deska się świeciła jak psu.... na Wielkanoc to może zabrzmi głupio ale po umyciu kokpitu nabrać na zwykłą szmatkę trochę oleju silnikowego i rozprowadzić po kokpicie, Sam tak robię (kokpit nabiera normalnej barwy) w gorące dni olej chroni kokpit przed przebarwieniami
Ja polecam do czyszczenia wnętrza auta oraz do kokpitów wszelkiego rodzaju pianki aktywne, jeżeli się rozchodzi o to by deska się świeciła jak psu.... na Wielkanoc to może zabrzmi głupio ale po umyciu kokpitu nabrać na zwykłą szmatkę trochę oleju silnikowego i rozprowadzić po kokpicie, Sam tak robię (kokpit nabiera normalnej barwy) w gorące dni olej chroni kokpit przed przebarwieniami
- PrezesBednarz
- Maniak
- Posiadany PUG: 90' 205 CTI XU5 JA i inne
jednocześnie śmierdząc i odbijając prosto w jape promienie słoneczne
Ciekawe... plastyfikatory nie wnikają a olej silnikowy tak... I jeszcze chroni... A przepracowany, czy świeży?...Lord Devil pisze:w gorące dni olej chroni kokpit przed przebarwieniami
Co prawda do przechowywania na dłuższy czas, rzeczywiście można pewno element plastikowy w olej włożyć i ochroni się go przed UV w ten sposób...
Ja myślę, że ta rada to pochodzi z czasów, kiedy elementy deski rozdzielczej były z drewna. To by miało sens. Ktoś przeczytał w jakimś poradniku sprzed II WŚ i bezmyślnie powtarza...
A przy okazji tak...PrezesBednarz pisze:jednocześnie śmierdząc i odbijając prosto w jape promienie słoneczne
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Olej ulega rozkladowi, zwlaszcza roslinny i wtedy jego won jest