Rozważania na temat tylnej belki

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
marjo
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: marjo »

Hmm, szkoda, że w Szczecinie nie robią tego tak tanio:(
ja,moja muzyka,moje miasto szczecin
Awatar użytkownika
Rudzio
Nowicjusz

Post autor: Rudzio »

Sebek pisze:ogólnie dospawywanie kawałka rury to chory pomysł, można sobie wielką krzywdę zrobić stosując takie praktyki bo na belce jest spore obciążenie i ona pracuje
no ja nie wiem, narazie zrobilem ok 1000km i nic sie nie dzieje :) jesli oddalbym ta belke w takim stanie jak byla do warsztatu to nikt by sie za to nie zabral bo by sie wystraszyli :) spaw jest zrobiony bardzo dobrze i napewno nie stracilo duzo na wytrzymalosci !! co do tulei to jest to najtanszy sposob regeneracji belki ktora jest bardzo zniszczona, jesli nie chce sie kupowac nowych czopow i lozysk co troche kosztuje!! Sporo ludzi jezdzi na tak zrobionych belkach i w sumie nikt nie narzeka :P
http://www.rudzio.205.pl
peugeot 205 1,8 D :)
najważniejsze po upadku jest podniesienie się !!!
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
Kontakt:

Post autor: Sebek »

co do tulei to ok ale do spawania to 8)7
jak robiłem z kumplem teraz belkę w 309 to była wyrypana jedna strona tak że nawet nie dało się jej tulejować, przyszedł inny mechanior i powiedział że on by może wspawał końcówkę z innej ale żaden z nas się tego nie podjął, na to działają spore siły a jak tak by się złamała przy 120km/h to zgon na miejscu a ja nie chciałem mieć nikogo na sumieniu i iść do więzienia- normalny mechanik się tego nie podejmie :roll: chyba że nie jest normalny :roll: albo robisz to na własną reke i odpowiedzialność

bo skoro działają na to takie siły że czop potrafi wytrzeć taką rurę do cna to jak mogłeś to zaspawać solidnie mając do tego tak kiepski dostęp, a poza tym skoro rurę wytarł to niby spawu nie zniszczy 8)

ciekawe co myslą inni na temat takich praktyk
Audi A4 Avant
Honda CBF

Dostęp do części do wszystkich marek!!!

mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Awatar użytkownika
smug
Uzalezniony

Post autor: smug »

Faktycznie,spawanie w ten sposob to nie jest najleprzy pomysl.Co innego jak sie ma dostep do tokarki.Wtedy mozna roztoczyc rure i wstrzelic tuleje.
spaw jest zrobiony bardzo dobrze i napewno nie stracilo duzo na wytrzymalosci !!
Napewno stracilo.

Moze jakby to laczenie bylo gdzies w polowie belki to bym sie pokusil,bo tam napewno te sily nie sa az tak wielkie.
Awatar użytkownika
Rudzio
Nowicjusz

kazdy ma prawo miec wlasne zdanie :)
ja uwazam ze jest to zrobione prawidlowo, co jakis czas mozna zajrzec pod auto na kanale i zobaczyc jak sprawa wyglada :P pozatym nigdzie nie pisalem ile rury jest dospawane ( to ze napisalem kawalek to nie znaczy ze 5cm na sama tuleje ) :)
belka jest zrobiona z normalenej rury 2", w zaden sposob nie utwardzanej itp. wiec dorobienie np. 20cm to zaden problem. narazie jest bardzo dobrze i mysle ze tak bedzie
marjo
Junior

Rudzio,znasz Ty sie na spawaniu, że tak piszesz?przez cały rok na uczelni uczyłem sie o metodach spawania i ich wytrzymałości.Wyliczałem siły nacisku na elementy spawane itd.Jasne, że troche to pojeździ ale sprawdzaj ten spaw najczęściej jak to możliwe!!!Nie chcemy mieć kolegi z klubu w niebie.
KU PRZESTRODZE chałupniczego naprawiania belki!:
Jeździsz na rowerze?A morze wyczynowo?Jak byś załamał kiedyś główke ramy albo spawy podsiodłowe to byś napewno nie naprawiał belki w ten sposób.
Ja miałem tę nie przyjemność po skoku zerwać wszystkie spawy od główki ramy w rowerze.Dodam tylko, że nie byl to bylejaki rower a ja jestem lekki.
Awatar użytkownika
Rudzio
Nowicjusz

widze ze same negatywne opinie na temat mojej naprawy :|
bede musial pomyslec nad ta belka, moze narazie bede na to dosyc uwazal a jak nadazy sie okazja to kupie sobie dobra belke :)
:W
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

marjo pisze: Jeździsz na rowerze?A morze wyczynowo?Jak byś załamał kiedyś główke ramy albo spawy podsiodłowe to byś napewno nie naprawiał belki w ten sposób.
Ja miałem tę nie przyjemność po skoku zerwać wszystkie spawy od główki ramy w rowerze.Dodam tylko, że nie byl to bylejaki rower a ja jestem lekki.
So? :roll:

Mi pekalo alu nie tylko na spawach, a rama to nie byl jakis badziew :wink:

Tak czy siak koncowki rury bym nie dospawywal. Ja mam napawane do rury, przetoczone i nie ma ryzyka -ew zamiast 80k na lozysku zrobie 60 :)
marjo
Junior

Banita pisze:
marjo pisze: Jeździsz na rowerze?A morze wyczynowo?Jak byś załamał kiedyś główke ramy albo spawy podsiodłowe to byś napewno nie naprawiał belki w ten sposób.
So? :roll:

Mi pekalo alu nie tylko na spawach, a rama to nie byl jakis badziew :wink:

Tak czy siak koncowki rury bym nie dospawywal. Ja mam napawane do rury, przetoczone i nie ma ryzyka -ew zamiast 80k na lozysku zrobie 60 :)
wytłuszczone!no własnie banita,współczuje ramy roweru,jak złamałem kone to kupiłem stalówke do dirtu,stal lepiej pracuje
ODPOWIEDZ