Problem z temp. silnika

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
Marshal
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Problem z temp. silnika

Post autor: Marshal »

Witam,
Ostatnio mam problem z temp. silnika. Zauwazylem, ze nie nagrzewa mi sie tak jak poprzednio do temp ok. 88 st. C tylko temp. plynu chlodniczego po nagrzaniu osiaga maksymalnie 80st.
Drugim problemem, ktory moze jakos wiaze sie z pierwszym jest to, ze po dluzszym postoju na mrozie mam problem z odpaleniem, tzn rozrusznik kreci dobrze, silnik zapala na moment i zaraz gasnie. Za ktoryms razem dopiero zapala i juz chodzi.
Macie moze jakies pomysly co moze byc przyczyna takiego zachowania mojego lewka? Bardzo prosze o jakies porady.
205 XS 1.4 grafit metalik
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

Post autor: TOMBIKE »

odnosnie temperatury to wsadz cos miedzy grill a chłodnice zeby ograniczyc dostep zimnego powietrza, w zime bedzie ci sie szybciej grzał, sam musze to zrobic bo wskazowka caly czas lezy praktycznie
Awatar użytkownika
Marshal
Nowicjusz

Post autor: Marshal »

Nie sadze zeby to bylo normalnym objawem, poniewaz w poprzednich latach przy duzu nizszych temperaturach nie mialem z tym zadnego probemu. Maksymalnie po 5 min. jazdy mialem temp. plynu chlodniczego w granicach 90st (cieplo az milo).
205 XS 1.4 grafit metalik
1.9 rally

Post autor: 1.9 rally »

odnośnie zbyt niskiej temp:
wymień termostat
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

termostat to to przy chłodnicy u góry po prawej??
Awatar użytkownika
Ari
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI Mi16 gr. E1 205 GTI 1.9 205 Mi16
Numer Gadu-gadu: 6883999
Kontakt:

Post autor: Ari »

Termostat znajduje się po lewej stronie, wychodzi od niego taka plastikowa rura.
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

a jak sprawdzić czy jest on uszkodzony???
Awatar użytkownika
robakkk
Junior

Post autor: robakkk »

Wymontowac i sprawdzic czy jest zamkniety :!:
Jesli nie,to znaczy,ze jest uszkodzony. Zamkniety oznacza w tym wypadku brak szczeliny praktycznie wogole.
A jesli chcesz sprawdzic,czy wlasciwie pracuje,to garnusek z woda i termometr do conajmniej 100st.C Podgrzewasz go w wodzie i patrzysz kiedy sie otwiera-powinno to byc powyzej 80-85st.C,ale przed 95st.C.Dokladna temp. jest nieraz wybita na kolnierzu termostatu,a czesto rozni sie w zaleznosci od auta o nawet kilka st.C.
Pozdrawiam,
Robakkk
wojba
Nowicjusz

Post autor: wojba »

mozna tez sprawdzic czy waz ktory idzie od glowicy do chlodnicy nie nagrzewa sie zaraz po odpaleniu, przez pare minut powinien byc calkowicie zimny natomaiast jak termostat sie otworzy szybko sie nagrzeje
ODPOWIEDZ