problemy ze skrzynią biegów

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
barbie1

problemy ze skrzynią biegów

Post autor: barbie1 »

od czasu do czasu mam problem z wrzuceniem "jedynki" w moim lewku - jest to bardzo stresujące, zwłaszcza gdy stoi się na światłach i nie można ruszyć....
fluff

Post autor: fluff »

moze jakies szczegoly?
Fura

Post autor: Fura »

Niejestem pewien ale moze to byc spowodowane sprzeglem a dokladniej uszkodzoną tarczą sprzegłową ale oczywiscie moge sie mylic
Ramzes

Post autor: Ramzes »

u mnie jest podobnie czasami z ''1'' i wstecznym ale po kilkakrotnym nacisnieciem sprzegla dziala ale nie powiem czasami mnie to drazni
barbie1

Post autor: barbie1 »

moze jakies szczegoly?
wybacz, ale dla mnie samochód po prostu jeździ, więc nie wymagaj ode mnie szczegółów technicznych...
w każdym razie nie potrafię powiązać kłopotów z wrzucaniem biegów np z faktem, że właśnie ruszam z parkingu i autko jest jeszcze "nie rozgrzane" (ten argument zawsze stosuje mój ojciec)
a - tak jak u Ramzesa88 - po kilkakrotnym wciśnięciu sprzęgła, "1" w końcu zaskakuje (z resztą podobnie mam z wstecznym)
Mav309
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Mav309 »

albo synchro 1dynki (pomaga "dwuklik" noga na sprzegle :D sorry za termin komputerowy ale chodzi o to zeby szybko dwa razy nacisnac sprzeglo, czasem nawet ze szpryca gazowa - kto jezdzil ciezarowkami bedzie wiedzial o co chodzi...
Jezdzilem kiedys pugiem bez synchronizacji 1, 2 i 3...mialo sie patenty :D
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
Kontakt:

Post autor: Sebek »

Maw ma racje! chodzi o to ze za drugim podejściem czesci układaja sie w innym połozeniu i wtedy sie zazębiają. Pewnie niektóre zęby są pokrzywione-a to czy zimny czy forący to nie ma najmniejszego znaczenia! :wink:
Audi A4 Avant
Honda CBF

Dostęp do części do wszystkich marek!!!

mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

No fakt z nie rozgrzanym autem ma też swoją istote bytu ze względu na to że jak autko stało to prosto po odpaleniu nie rozgrzany jeszcze jest olej w skrzyni biegów co faktycznie utrudnia wrzucanie biegów no ale też bez przesady.

Możliwe że masz coś nie bardzo z synchronizacja. Ale sprawdź jeszcze kiedy bierze sprzęgło tzn jak już wrzucisz Pierwszy bieg to powoli zacznij puszczać sprzęgło i spróbuj zauważyć kiedy autko zaczyna powoli ruszać no i jeżeli to będzie przy samej podłodze lub u samej góry już tzn że przydałoby sie najpierw spróbować je wyregulować jeżeli to już nie pomoże to trzeba najprawdopodobniej zmienić sprzęgło.
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: cyborg »

Ja mam podobny problem, ale glownie z dwojka, z jedynka raczej jest ok..i na pewno to nie jest sprzeglo, bardziej moze regulacja mechanizmu wlaczania?ale czy to da sie wyregulowac? jak i gdzie?
Spayky

Post autor: Spayky »

cyborg pisze:Ja mam podobny problem, ale glownie z dwojka, z jedynka raczej jest ok..i na pewno to nie jest sprzeglo, bardziej moze regulacja mechanizmu wlaczania?ale czy to da sie wyregulowac? jak i gdzie?
jak pozostałe biegi wchodzą bez problemu to masz zwalony synchronizator na 100%
ODPOWIEDZ