Ustawienie swiateł.

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
Numer Gadu-gadu: 35314
Kontakt:

Ustawienie swiateł.

Post autor: Pagi »

Czy jest jakis przepis na właściwe ustawienie świateł? W stylu stan x metrow od sciany, swiatla maja byc na wysokosci ... w odleglosci ... od siebie...
Nie wiem wymyslam ;-)

Bo musialem wyjac reflektory, bo mialem peknieta regulacje w jednym...

Ew. poradzcie gdzie we wroclawiu pojechac zeby tanio takie swiatelka ustawic...
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
Ferguss

Post autor: Ferguss »

Kiedyś kiedyś na kursie prawka słyszałem, że jeszcze dawniej dawniej to był modny taki sposób:
stajesz 1 metr autem od ściany i tak ustawiasz światła aby były na wysokości 1m, czyli metr na metr, ale raczej nie polecam tak arhaicznych sposobów :lol:
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Kontakt:

Mogloby byc, tylko trzebaby jeszcze napewno uwzglednic wysokosc, na jakiej zamontowane są swiatla... raczej w 205-tce jakbys ustawil swiatla na wysokosci 1m, stojąc 1m od sciany, to ostwitlałyby drogę mleczną :-)
Ferguss

Post autor: Ferguss »

dlatego mówię że tak archaicznych sposobów nie polecam ;)
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Kontakt:

W takim razie prosze Cie jesli mozesz, badz kogos kto wie ze ma dobrze ustawione swiatla o podanie mi na jakiej wysokosci sa jego swiatla stojac np ten 1m od sciany, badz moze w troche wiekszej odleglosci dla wiekszej dokladnosci. Jesli to tez nie problem, to prosze mi napisac jaka wtedy jest tez odleglosc miedzy punktami na scianie.

Dzieki z gory :)
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

Na przeglądzie mogą Ci ustawić światła zorientuj sie ile to kosztuje bo może całkiem nie drogo albo nawet zdarzy sie że za darmo w ramach przeglądądu a ustawią Ci to już porzadnie możę nawet na jakimś odpowiednim do tego sprzęcie
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: cyborg »

Jot_Jot ma racje, ja niedawno bylem moim na przegladzie i bez dodatkowych kosztow ustawili mi swiatla bez problemu w 5 minut na porzadnym sprzecie
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Kontakt:

To jeszcze mi JoT_JoCie :) napisz gdzie we wrocku szukac takich ustawiaczy swiatel, bo przeglad to ja mialem robiony w grudniu wiec troche za dlugo czekac :)
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

No na przegląd nie ma co czekać :D:D Ale mysle że za drobną opłatą powinni to zrobić w każdym zakladzie gdzie robią przeglądy wystarczy grzecznie zagadać szczegóły ustalimy jak sie spotkamy na zlociku :):)
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
rafi

Post autor: rafi »

W Ciechanowie w ;Centrum Motoryzacji; w każdą sobotę ustawiają światła za 1 zł + vat ,słownie [jeden] złoty :D
Qbis
Junior
Posiadany PUG: 205 1.6 GTI
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Qbis »

jezeli chodzi o swiatla to w maluchach bylo to ok. 5 m od sciany i rysowalo sie linie na scianie na wys.ok 1 m ( pi razy oko ) . Jezeli chodzi o umieszczanie halogenow to nie moga one byc mniej niz 25 cm od ziemii i nie wezej niz 1 m
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

na wysokości 1m ????? przeciez to by świeciło w kosmos!!!!
Rysujesz linie na takiej wysokości, na jakiej masz środki reflektorów w pugu mierzone od ziemi.
Zaznaczasz na niej dwa punkty oddalone od siebie o tyle o ile masz oddalone środki reflektorów w pugu.
Zakładając ze znajdziesz jakiś równy teren i ściane odjeżdzasz na kilka metrów tak zeby było równo.
Nie przesadzając z zawartoscią bagażnika:) ustawiasz regulację ręczną (pokretło wewnatrz albo dzwigienki przy reflektorach) na najwyższą .
Światła drogowe (ich plamy na scianie) muszą świecić dokładnie w te punkty!!! trzeba tak ustawić góra-dół i lewo-prawo aby sie zgadzały.
Oba słupy światła muszą iśc równolegle do siebie i równolegle do powierzchni drogi.
Po włączeniu świateł mijania otrzymasz taki obraz _____./____./__
Kropki to maja byc te punkty!! a ta linia ma wyznaczac granicę światła i cienia i bedzie ona kilka cm nizej od tej którą narysowałeś.
Powodzenia
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
grzanos

Post autor: grzanos »

ustawienie kosztuje najwyżej parę PLN
gorzej jak jak masz zwaloną regulację, wtedy może być problem z ustawieniem na dobrym poziomie
ODPOWIEDZ