1,8D vs 1,9D

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony
Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Ninja »

zen pisze: Przyspieszenie do 100 to 33SEKUNDY :shock:

1.8D 85r
Generalnie osiagniecie godne "maluszka"... Auto chyba wymaga wkladu finansowego :wink:
Był - 1.8 D, 60 KM/4600 obr./min., 110 Nm/2600 obr./min. - masakrator :twisted:

Jest - VW ;)
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

No diesel powinien miścić sie w tych 20 sekundach :) i to spokojnie :) A 33 sekundy faktycznie wynik godny malucha a dokłądnie malucha BISA bo zwykłe to się bujały 50 sekund ale zauważmy że to praktycznie od 0 do prędkości maksymalnej :):):)
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
Awatar użytkownika
DJPreZes
Moderator
Posiadany PUG: Roland Garros/307
Numer Gadu-gadu: 2516096

Post autor: DJPreZes »

U mnie w 405 jest wlasnie 1,9D (kiedys byl szlifowany, wiec troche ta pojemnosc sie minimalnie zwiekszyla) i moze nie jest to jakis szatan przyspieszen od 0 do 100 jest jakies na oko 15s (no moze wiecej, ale i tak jest zwawy jak na diesla) Ale to co ten silnik potrafi przy tak 80-90km/h na 5 to jest cudowne...wdepniecie gazu i glowe wbija w fotel :) Ten silnik po prostu sie najlepiej czuje miedzy 70-90km/h i w granicach 4 czy 5...a max ile jechal...185km/h, ale wtedy pier*** uszczelka pod glowica :( (wina bylego wlasciciela niestety...) A tak to przy 160 (oj rzadko tak jezdze, moj ojciec czesciej, ale tez rzadko) nie ma strachu, ze nagle sie cos stanie...A spalanie....oj cudowne :) Gdyby tak GTi palily to spokojnie bym kupil...Trasa Gdynia-Katovice na jednym baku i jeszcze parenascie litrow w baku...a nie byla to jazda delikatna...
Peugeot 205 Roland Garros Cabrio
Obrazek
Awatar użytkownika
fly2b3
Junior

Post autor: fly2b3 »

Witam

Jestem posiadacze Dieselka 1.8 od prawie roku i stwierdzam że jest to "koń do roboty" - jak każdy Diesel można powiedzieć, ale nie każdy D jest tach cichy !! Każdy ze znajomych krórzy pytają o silnik nie wierzy mi na pierwsze słowa: "....to diesel". Co do spalania to w trasie pali mi (grudzień - trasa) ok. 4,5 l/100km a w mieście wychodzi ok. 5,5-6 l więc nie jest takim smokiem jak inne (czytaj np. Mercedes 123D :) ). Zwinny, elastyczny - ale czasem potrafi być mułowaty tak ponad 100 km/h na nieszczęsnym 4-tym biegu :( (przydałaby sie 5-tka :)). Na awarie nie nażekam (odpukać). tyle co ostatnio to mi "bumerang" wyleciał - ale wrócił jak to bumerangi :)

Co do 1,9D to wiem tyle że ma pare koni więcej, pali podobnie, ale co do OC to stawka większa !!

Miłego zakupu!!
Diesel power
Obrazek
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

dokładnie 4 KM więcej :D:D
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

Post autor: cheatoss »

1.9 byly juz tylko z 5 biegowa =] moze porownanie z 1,3 tonowym mercem z napedem na tyl jest kiepskie, ale diesel 1.6 kadetta? 1.6 golfa? zdecydowanie wole swoj =]
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
invictus

Post autor: invictus »

MIalem 1,9 D i naprawde niezly byl :twisted: palil wiecej niz wam bo na trasie kolo 5 a w miescie 7(nie licze BP bo ciagnal 10l!!) ale w zaleznosci od paliwa (lotos, oranzada= 12,5s. BP=15s inne 13,5s) przyspieszenie bylo rozne i piszczal na 2 ze slizgajacym sie lekko sprzeglem!! Mam 2 znajomych co mieli kiedys 1,8 i o ile z moim nie bylo problemow to oni spedzili pol zycia w warsztatach wiec... :wink:
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony
Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)

Post autor: Ninja »

cheatoss pisze:1.9 byly juz tylko z 5 biegowa =] moze porownanie z 1,3 tonowym mercem z napedem na tyl jest kiepskie, ale diesel 1.6 kadetta? 1.6 golfa? zdecydowanie wole swoj =]
Mozesz spokojnie porownac puga z dieslem 1.9 lub nawet 1.8 do "merola" 200 D (wolnossacy) w budzie W124. W zyciu nie jechalem taka ociezala krowa :lol:
Był - 1.8 D, 60 KM/4600 obr./min., 110 Nm/2600 obr./min. - masakrator :twisted:

Jest - VW ;)
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

Post autor: cheatoss »

Ninja pisze:
cheatoss pisze:1.9 byly juz tylko z 5 biegowa =] moze porownanie z 1,3 tonowym mercem z napedem na tyl jest kiepskie, ale diesel 1.6 kadetta? 1.6 golfa? zdecydowanie wole swoj =]
Mozesz spokojnie porownac puga z dieslem 1.9 lub nawet 1.8 do "merola" 200 D (wolnossacy) w budzie W124. W zyciu nie jechalem taka ociezala krowa :lol:
no to wlasnie w tym sensie mowie ze kiepskie porowanie silnikow o zblizonej pojemnosci i mocy ale merc dwa razy ciezszy wiec bardziej zwawy nie bedzie =]

nie ma co... te diesle sa naprawde udane =]

kiedys czytalem test poloneza 1.9D z naszym silnikiem i byl komentarz... jedyne co w tym aucie jest bezawaryjen to silnik =]
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
Radek
Nowicjusz

Post autor: Radek »

witam mialem kiedys 205 1.8 d moim zdaniem to swietny silnik jest naprawde cichy jak na diesla z tamtych lat i żwawy (duży silnik w lekkiej budzie) a pali malo trasa kolo 4 a w miescie tak kolo 6 polecam.4 konie na korzyść 1.9d tego sie nie odczuje bo teraz te samochody maja spore przebiegi i zróżnicowane stany techniczne
banderola1

Post autor: banderola1 »

polecam turbo diesla,najpierw miałem 1.9D i długo szukałem takiego ale z turbiną osiągi godne bęzynki a zurzycie paliwa 4,5-6,5l ,od 0-100 11,3s
osobiście turbo dieslem rozpędziłem się do 210 km/h a do 190 to idzie jak burza ;-) jak miałbyś okazję to kupuj takiego ( i nie namawiam dla tego że akurat sprzedaje ale tak ogólnie)
ODPOWIEDZ