Zgrzyty - skrzynia??

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
rurek

Zgrzyty - skrzynia??

Post autor: rurek »

Mam taki problem - kiedy kupowalem moj samochodzik posiadal on juz wyciek ze skrzyni biegów ale nie za duży, przejezdzilem nim okolo 4 tys km i cos zaczelo zgrzytac w trakcie jazdy, jest to dzwiek ale nie jednostajny wyraznie z prawej strony samochodu, mój mechanior stwierdzil to na podstawie podniesienia samochodu nad kanalem i wprowadzenia go do predkosci okolo 60-70 km/h a inny ze sluchawkami szukal defektu w przedniej osi, odpowiedz padla ze skrzynia jest rozwalona do tego stopnia ze nie oplaca sie jej remontoac, wlali mi litr hipolu i kazali jezdzic i rozgladac sie za nowa. Nie podoba mi sie ta teoria ale gdzie nie pojade zbywaja mnie mowiac ze to stary rupiec lub mowia ze kola obcieraja bo sa za duze a to napewno nie jest to, łożyska są na 100% dobre. Ja sam podnioslem najpierw prawa strone i przy zakreceniu kolem slyszalem szmer ale po podniesieniu lewej strony jest to samo ale powtarzam zgrzyt slychac w trakcie jazdy tylko z prawej strony (możliwe żeby tak nioslo od skrzyni??). Ale zadziwiajace jest to ze wczoraj wracajac ze slaska pod czestochowa zalapalem sie na korek, moj samochodzik sie zagotowal wiec sie zatrzymalem jak ostygl zauwazylem ze konca korka nie widac a ja jestem na szczycie sporego pagórka, wjechalem na pas i wylaczylem silnik poruszajac sie za sprawa sily przyciagania ku mojemu zdziwieniu ten zgrzyt dalej wystepowal, mozliwe zeby to byla skrzynia?? Moze jakies inne propozycje ?? Aha dodam jeszcze ze ten zgrzyt wystepuje do predkosci okolo 80 km/h potem jest cisza, dzieje sie to na wszystkich biegach.
hal205

Post autor: hal205 »

Przykleje sie do tematu bo moze akurat ktos odpowiadajac na pytanie Rurka odpowie rowniez na moje a nie chce zaczynac nowego watku u mnie na predkosci 80 km/h strasznie lata drazek skrzyni biegow... jak jade szybciej lub wolniej owego drzenia (chodz nie wiem czy drzeniem to mozna nazwac ) nie widac.

Co do twojej wypowiedzi Rurek to mam takie pytanie z ciekawosci czy jak rozbujasz auto do owych 80 km/h wrzucisz luz i wcisniesz sprzeglo to czy ten zgrzyt bedzie dalej ?
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

z tego co Rurek napisal mysle ze to chyba nie skrzynia ... skoro na wylaczonym silniku toczyl sie z gorki to chyba nie skrzynia .... jesli cos w skrzyni to moze mechanizm roznicowy bo jak moze halasowac skrzynia skoro auto jest rozsprzeglone ?
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
Heler
Junior
Posiadany PUG: Inny, Seat Cordoba
Numer Gadu-gadu: 975861

Post autor: Heler »

A ja odpowiem na pytanie hala205. Mialem podobny problem, chodzilo o to ze rura wydechowa drzala i obijala sie o drazek zmiany biegow. Zakonczylo sie to lekkim podgieciem tego drazka ktory jest pod spodem samochodu. Od tamtej pory spokoj.
Przesiadka do wiekszego i rodzinnego...ale juz sobie obiecalem powrot do 205, tym razem tylko w wersji GTI :D
rurek

Post autor: rurek »

Jeżeli predkość bedzie wynosila ponad 80km/h to nie bedzie nic natomiast jezeli ponizej bedzie zgrzyt ;/
Awatar użytkownika
waldemarek_b
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: waldemarek_b »

hal205 pisze:Przykleje sie do tematu bo moze akurat ktos odpowiadajac na pytanie Rurka odpowie rowniez na moje a nie chce zaczynac nowego watku u mnie na predkosci 80 km/h strasznie lata drazek skrzyni biegow... jak jade szybciej lub wolniej owego drzenia (chodz nie wiem czy drzeniem to mozna nazwac ) nie widac.

Co do twojej wypowiedzi Rurek to mam takie pytanie z ciekawosci czy jak rozbujasz auto do owych 80 km/h wrzucisz luz i wcisniesz sprzeglo to czy ten zgrzyt bedzie dalej ?
też to miałem okazało sie ze ośka do wymiany natychmiastowej - wymieniełem i ustało "dygotanie wajchy" ale teraz zrobiło sie w samochodzie troszke ciszej i juz słysze ze 2 ośka również do wymiany :x
P205 1.8D 1984 XUD7
hryno
Junior
Posiadany PUG: 205 rallye,205 rallye bikera,było 309GTI,405srd-t 405grd-t
Login tlen: hryno

Post autor: hryno »

wg mnie to tak jak mowil pieras lub jak mowisz ze z prawej strony slychac to albo lozysko na polosi lub przegub z prawej strony..dzieja sie nieraz w tych autach cuda typu;wyparowywuje smar mimo ze guma jest cala.mowie o tym bo mialem jak i u siebie tak i w innych taki przypadek..zobacz przegub i od razu lozysko na polosi.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
hal205

Post autor: hal205 »

dziekuje wszystkim za wypowiedzi odnosnie mojego pytania
Awatar użytkownika
szmergiel
Junior

Post autor: szmergiel »

jeśli to coś z skrzynią to stawiam na dyferencjał. on by zgrzytał na wszystkich biegach. zwróciłem jeszcze uwage na ten hipol, na tym oleju to nie pojeżdzisz bo nawet dobra skrzynia padnie. i jezeli to dyfer czy skrzynia to w spuszczonym oleju powinno być mase opiłków. wjedz na kanał, podnies przód i odpal na biegu. jeden w kabinie zmienia biegi, drugi nasłuchuje. może to być tez łożysko koła, ale raczej by huczało lub wyło, zgrzytanie to raczej 3 sekundy przed urwaniem koła :] a zanim kupisz skrzynie a ta juz padnie, warto rozebrac, może nie będzie tak strasznie. POZDRO!!
Obrazek
ODPOWIEDZ