Dziwne strzały

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
aule
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 1,4
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Dziwne strzały

Post autor: aule »

Pomocy :?

Miałem dzisaj wyjazd w trasę. Po przejechaniu jakis 100km postanowilem wyprzedzić tira pod znaczna górę. W tym celu redukcja na 3-kę i gaz do dechy. Dodam, że normalnie jeżdżę na LPG. Samochód początkowo się rozpędził ale w pewnym momencie zaczą zwalniać i zaczęło strzelać cos. W momencie strzalu nagle zwalnial i tak do nastepnego. Strzały ustępowały po odjęciu gazu ale nie dało się jechać szybciej.

Zatrzymałem się, silnik na luzie pracował równo, przy podgazowaniu wkręcał się normalnie. Olej był uzupełniany przed wyjazdem, tak samo płyn chłodniczy. Przed wyjazdem swieżo zatankowałem gaz.

Po chwili postanowiłem jechać dalej. Było wszystko normalnie aż do powtórzenia podobnej sytuacji (gaz prawie do deski i pod górę, czyli zwiększone obciężenie)

Puzniej jechałen normalnie tak jak wczesniej przed całą akcją ( bez zbytniego dociskania) Auto zachowywało się normalnie. Stabilne przyspieszenia.

Wnioskuję, że te strzały i osłabienie pojawiają się w momencie zwiększonego obciążenia i wcisnięciu prawie do konca pedału gazu.

:?: :?: Co może być tego powodem, z czym to można powiązać :?: :?:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szmergiel
Junior

Post autor: szmergiel »

może cos z regulacją gazu, jak dasz do dechy to idzie go tyle że nie dopala całego. a generalnie to jak przyspieszasz na gażniku z gazem to nie dawaj od razu do dechy tylko stopniowo. ale to tak na marginesie. najlepiej to jedz do gazownika jakiegoś i nie sprawdzi reg. to może byc powód, ale równie dobrze zupełnie cos innego.a duzo ci pali??
Awatar użytkownika
aule
Uzalezniony
Kontakt:

Witam
Jest swieżo po regulacji na analizatorze.

To z gazem to może być zbyt wiele czy za mało gazu w mieszance. Ja słyszałem i czytałem, że strzela w dolot jak jest uboga.

Co jest prawdą??

A inne ewentualnosci też chętnie sprawdzę :)

Pozdro
Awatar użytkownika
zawodowiecleon81
Junior

Post autor: zawodowiecleon81 »

WItam!
No wlasnie jak am piszesz jest swierzo po regulacji na analizatorze wiec podejrzewam ze Ci zubozyli mieszanke by normy spelniana ale za mocno i jest zbyt uboga - prawdopodobnie. Zobacz jeszcze czy wszystko ok ze swiecami i przede wszystkim z kablami. Podkrec troche wiecej gazu i bedzie git.
Pozdrawiam
niemożliwe od ręki, cuda w trzy dni !!!
Awatar użytkownika
aule
Uzalezniony
Kontakt:

Witam.

Wracałem dzisiaj z Rzeszowa. Przed wyjazdem odkręciłen o 1/2 obrotu śrubę od gazu. Samochód sprawiał sie dobrze, dużo lepiej przyśpieszał i przy niewielkim wciśnięciu gazu utrzymywał prędkośc pod górę.

Nię robiłem drastycznych experymentów w sensie wciskania do deski pod górę i obserwacje czy zacznie strzelać.

Myślę, że całkiem możliwe było to, że była zbyt uboga mieszanka. Teraz powinno być dobrze.

Myślę, że i tak bedę w najbliższym czasie regulował zawory a jak bedę miał więcej kasy to wymienie uszczelniacze zaworów, uszczelke pod głowicą i pierścienie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Wybucha gdy się drastycznie zuboży mieszanka: otwierasz na max przepustnice a gazu brakuje.
Regulacja na postoju nie odzwierciedla warunków drogowych: obciążenie, przyspieszanie..
Pisałem już tu kilka obszernych postów o tym.
Odsunąłeś mixer dalej od przepustnicy, nie potrafie ocenić w jakim stopniu ale masz teraz więcej mieszanki w samym dolocie - większe ryzyko
Nie wiem co tam masz w tej instalce od gazu, co nim steruje.
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Awatar użytkownika
aule
Uzalezniony
Kontakt:

Steruje śruba przy odparowniku tzw. od ciśnienia gazu oraz śruba na przewodzie, którym gaz dochodzi do miksera.
b182
Uzalezniony
Posiadany PUG: NJE MAM JUSZ PEŻOTA
Numer Gadu-gadu: 6262732
Kontakt:

Post autor: b182 »

A ponoc w kładzku gaz na jakiejs stacji jest po 2.80 zł Czy to prawda???
Pug sprzedany
ODPOWIEDZ