gaśnie na zimnym silniku

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
wasia
Junior
Posiadany PUG: green
Numer Gadu-gadu: 0

gaśnie na zimnym silniku

Post autor: wasia »

JOŁ!
Mam taki problem. Moja fura zimą niedomaga i potrzeba jej kilku minut z nogą na gazie bo inaczej zgaśnie na pierwszym skrzyżowaniu.
Silnik 1.4 gaźnikowy.
Pod maską pe lewej stronie znajdują się dwa urządzenia połączone z gaźnikiem rurkami. Ponoć są to pompeczki (z tego co sam ustaliłem to one mogą być przyczyną zamieszania) i powinny dmuchać czy też zasysać jak tylko się odpali się brykę (tak mi powiedział jeden kolo). U mnie nic nie dmucha ani nie ssie nawet po wciśnięciu gazu. O co chodzi? Przecież to chyba do czegoś służy.
NARA!
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
Kontakt:

Post autor: sekator »

nie wiem dokładnie o jakie pompeczki Ci chodzi bo mam GTI na wtrysku a z gaźnikiem to miałem tylko maluchy a tam ssanie jest mechaniczne, nie na pompeczki jakieś ale prawie na pewno brakuje u Ciebie ssania
Awatar użytkownika
aule
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 1,4
Kontakt:

Post autor: aule »

Dobrze by było jakbyś podał jakieś informacje odnośnie typu silnika i gaźnika. Może załączył zdjęcie.

Moje pytanie na teraz, które może wyjaśnć troche to czy dzieje się ak tylko na zimnym i czy używasz do rozruchu ssania. Jest ręczne czy automatyczne?
Awatar użytkownika
wasia
Junior

Z tym silnikiem jest tak. Nie mam pojęcia co to takiego. Zdjęcie mogę zdobyć ale nieszybko. Fura to wersja green a ta wersja jest ponoć z jednym silnikiem (1.4) ale widziałem już green z silnikiem 1.1 (wtrysk). W dodatku green ma mieć 5 biegów a ja mam 4 (na gałce jest 5 tylko piątka nie wchodzi ale i tak wyciąga 140km/h więc tej piątki chyba nie ma). Odpalam na ssaniu ale i tak trzeba pomagać mu nogą bo gaśnie(ssanie ręczne). Jak się nagrzeje to chodzi bez gazowania i ssania. Z gaźnika wychodzi przewód łączący się z jedną z tych pompeczek i im bardziej się gazuje tym bardziej ssie (gaźnik) ale same pompeczki zdychają. To chyba od nich zależy czy działa ustawianie obrotów a ja mogę sobie kręcić i nic to nie daje. Pompeczki są wielkości pudełka od zapałek każda. Ponoć kosztują ok 120 zł za sztukę. Ssanie było regulowane więc to chyba odpada.
NARA!
Awatar użytkownika
aule
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 1,4
Kontakt:

Post autor: aule »

Ja też mam gaźnik i u mnie nie mam żadnych pompeczek za 120zł. Od gaźnika odchodzą dwie rurki. Jedna do podciśnieniowego regulatora wyprzedzenia zapłonu (który zresztą nie działa) a druga do regulatora wychyłu przesłony rozruchowej. Więc nie rozumiem co to za pompeczki

Spróbuj odłączyć te przewody na zimnym i zobaczyć czy daje jekieś różnice jak są otwarte albo zamknięte.
Awatar użytkownika
wasia
Junior

Odłączanie nic nie daje. Chodzi tak jak przedtem. Do pompeczek (czy jak to tam zwać) podłączona jest elektryka (po 2 kabelki do każdej) więc chyba jednak nie są tylko do dekoracji. Postaram się szybko przesłać zdjęcie tego cuda.
NARA!
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

ja pierdole człowieku (czasem nie moge już wytrzymać) temat wałkowany 1000 razy nie po to się napociłem przy opisie tego silnika, żeby się teraz wszyscy po raz setny pytali o to samo, poszukaj to znajdziesz.... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Ferguss

Post autor: Ferguss »

@WASIA: zanim napiszesz kolejny temat z pytaniem, to łaskawie skorzystaj z opcji "SZUKAJ" :evil:
Zablokowany