Ile Pali 1.8D

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
didur
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Ile Pali 1.8D

Post autor: didur »

WItam

Kupilem niedawno Pegeuta 205 (5 drzwi) 1.8 D Ile on powinien palic??
Jezdze juz nim okolo 2 tyg .. i przy dynamicznej jezdzie łyka nawet 7l....
duzo troche.....

Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony
Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)

Post autor: Ninja »

Po miescie w zimie jak go dobrze przegonisz to tak moze wyjsc.
Latem przy spokojnej jezdzie mi niecale 6 w miescie spala.
Zwroc uwage ze samochod ma swoje lata i nie jest supernowoczesnym turbodieslem z systemem common rail.
aro

Post autor: aro »

mój rekordzik to 4,5 l/100km oczywiście na trasie bez obciążenia przy średniej prędkości 90-100 km/ h. średnia to ok. 5,5-6 literków. przy mrozach nawet 7 w mieście.
rotel1

Post autor: rotel1 »

Witam!
Mój 1,8 GRD Diesel pali w zimą mieście ok. 6l/100 km. Ważne, by pierwszy poranny rozruch, gdy autko stoi na dworzu był przeprowadzony bez gazu i przed jazdą samochód powiniem popracować na biegu jałowym ok. 10 min. (w tym czasie można zapuścić dmuchawkę i oskrobać szybki). Późniejsze odpalanie nie wymaga już grzania, ale zauważyłem (a auto mam już około 8 lat), że zawsze lepiej, gdy silnik złapie temperatury. Jeśli ktoś jest na tyle zniecierpliwiony, że od razu musi jechać, to niech (przynajmniej na początku) robi to spokojnie i nie katuje auta. Gdy silnik jest jeszcze zimny biegi trzeba zmieniać wcześniej, bo w przeciwnym razie silnik przeżywa katusze.
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony
Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)

Post autor: Ninja »

To oczywiste ze z zimnmym silnikiem zaraz po odpaleniu w ogole nie powinno sie jezdzic (mowie teraz o dieslach bo o eksploatacji benzyny w zimie nie wiem nic :) ) Zuzycie paliwa jest wtedy ogromne i generalnie jazda jest bardzo niezdrowa dla silnika. Wtedy rzeczywiscie trzeba go traktowac delikatnie, poki sie nie nagrzeje.
Ale mino wszystko spalnie jest wysokie zima. U mnie 6.5 litra a jak sie spiesze to i do 7 dochodzi.
Dan

Post autor: Dan »

Mój lewek palił 7 l kiedy miał wtryski i pompę rozregulowaną , jak zapodałem mu nowe końcówki i dałem pompę do regulacji to przy jeździe miejskiej wcale nie wolno mieszczę się w 6l max

czerwony 1.8 d
Awatar użytkownika
didur
Nowicjusz

Post autor: didur »

Dzieki za wskazowki... nigdy nie jezdzilem dieslem.
I faktycznie jak jak go zapalm to praktycznie podlacze tylko radio (30s) i odrazu jade.... pewnie to podnosi spalanie...

Jeszcze raz dzieki bo niezwracalem na to uwagi.
Przez Ostatnie 4 lata Poldkiem 1.6 z gazem.. to tam nie musialem sie martwic ile pali :)

Pozdrawiam
GD
ODPOWIEDZ