Felgi do P205...jaki rozmiar maksymalny?

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
BubuPN

Felgi do P205...jaki rozmiar maksymalny?

Post autor: BubuPN »

Wiem, że ten temat był wielokrotnie poruszany na forum jednak niestety nie znalazłem w żadnym z poprzednich postów informacji o którą mi chodzi, ponieważ był jedynie podany maksymalny rozmiar opony o ile mnie pamięć nie myli. Otóż chciałem się dowiedzieć jakie mogę maksymalnie wsadzić felgi do Peugeota 205 (wersja 5D, rocznik '94) bez potrzeby modyfikacji typu kupno pierścieni itp. Mam tu na mysli szerokość no i obwód (wszystko w calach).

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: TOMBIKE »

ale zeby od razu nowy temat tworzyc??? :evil:
BubuPN

zadałem to pytanie apropo felg w jednym ze starych tematów i odpowiedzi nie uzyskałem tak więc utworzyłem temat nowy, w końcu kto pyta nie błądzi
Awatar użytkownika
Ninja
Uzalezniony
Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)

Post autor: Ninja »

Felgi 15" ladnie wygladaja na naszych pugach. Wiekszych nie ma co zakladac bo juz pewnie jakies dystanse dojda itd. i do tego stan naszych polskich drog... :wink:
WINKiel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205GTI -> 306S16 -> 406coupeV6

Post autor: WINKiel »

wielkosc felg zalezy od Twojej wyobrazni ale powinna byc podyktowana zdrowym rozsadkiem :) Mysle, ze 15" to optimum (standard GTI 1.9) ale widzialem nie raz 16" - wtedy trzeba liczyc sie z niskim profilem - 40 i mniej. Jeżdżę na 15" 195/55 i to jest kombinacja krytyczna, czasem zdarzy sie ze przytre tylnym kolem o blotnik ;) Producent zaleca przy 15" albo 185/55 albo 195/45.
Ostatnio zmieniony 27 lut pt, 2004 1:03 am przez WINKiel, łącznie zmieniany 1 raz.
BubuPN

a co oznacza liczba przy ET?? co to w ogóle jest ET?
Archenar

Post autor: Archenar »

ET to odsadzenie..czyli po chłopsku parametr ten oznacza jak głęboko będzie schowana felga w nadkolu..im większe ET tym głebiej wchodzi i mniejsze tym bardziej wystaje .. z doświadczenia wiem że ET 35 to graniczna (rozsądna) wartość dla naszego puga..
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony

Post autor: TOMBIKE »

wreszcie ktoś podał graniczną wartość, moje felgi mają ET 32. Jak założe to zdam sprawozdanie czy wszystko pasuje
ODPOWIEDZ