wspolny olej??czy to prawda
-
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
wspolny olej??czy to prawda
witam!!
moze to wyda sie wam smieszne !!ale niewiem czy to prawda ze mam wspolny olej toznaczy czy silnik i skrzynia biegow pracuja na tym samym wspólnym oleju??
silnik 1,1 benzyna <gaznik>'89rok
moze to wyda sie wam smieszne !!ale niewiem czy to prawda ze mam wspolny olej toznaczy czy silnik i skrzynia biegow pracuja na tym samym wspólnym oleju??
-
- Junior
- Posiadany PUG: JUNIOR 1,1l i Gentry i 1,9 GTI
- Numer Gadu-gadu: 1301373
Dokladnie tak jak jak napisal Feruss.Silniki serii TU i Diesle maja oddzielna skrzynie biegow i sa smarowane innym olejem,natomiast "lezaki" maja skrzynie biegow dokrecona pod walem korbowym i nie sa odzielone od silnika wynikiem czego posiadaja wspolne smarowanie stad tez bierze sie wieksza ilosc oleju jaka trzeba zalac w porownaniu z reszta.
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
Re: wspolny olej??czy to prawda
przeciez ci pisalem ze nie maszpawel120602 pisze:witam!!
- samer
- Uzalezniony
- Kontakt:
Re: wspolny olej??czy to prawda
I chyba taka odpowiedz miala byc.moralez pisze:przeciez ci pisalem ze nie maszpawel120602 pisze:witam!!
W 205tce sa silniki ktore maja wspolny olej w silniku i skrzyni biegow. Wystepowaly one wedlug danuch PSA do 87r Byly to silniki WV, XW, XY, nazywane potocznie lezakami. Ty masz auto z 89r. wiec masz (przynajmniej powinienes miec) silnik TU1 , czyli osobno olej silnikowy i olej skrzyni biegow.
Pozdrawiam
- nadol85
- Nowicjusz
- Kontakt:
woocash pisze:potwierdzam dlatego wchodzi koło 5 litrów oleju, a poza tym ze względu na skrzynie zalecany jest wyłącznie olej mineralny....
ten wspólny olej jest też przyczyną cieknięcia tych silników...
Ja mam XY8 i jakos mi nie cieknie odkad go posiadam czyl prawie rok dobrze sluzy, nie mam problemow
Peugeot 205 jest jak SeX, zaprojektowany by cieszyc
http://www.peugeot205.pl/index.php?modu ... ik&id=1446 - oceny mile widziane
http://www.peugeot205.pl/index.php?modu ... ik&id=1446 - oceny mile widziane