205 GTI - buda wersji z silnikiem XU9J1

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
d_ARC
Uzalezniony
Posiadany PUG: Rallye16 - powoli, ale do przodu :)
Numer Gadu-gadu: 2897169
Kontakt:

205 GTI - buda wersji z silnikiem XU9J1

Post autor: d_ARC »

Poszerzania wiedzy o moim nietypowym GTI cd :)

Wg. danych z VIN (oznaczenie CDK), w budzie był silnik XU9J1 o mocy ok 100km (a autodata pokazuje, że możliwy też XUD). Obecnie motor BX GTI - nr 1CW3M..... - moc ??? Jak dowiedziałem się z FAQ XU9J1 był montowany w budzie seryjnej 205. I tu zaczyna sie problem.
Planuję wymianę części podzespołów na sportowe (hamulce EBC, zawias itp.) i nie wiem do jakiej wersji zamawiać. Czym różni się buda i podzespoły z tej wersji silnikowej (poza profilem błotników i plastikowymi poszerzeniami) od 1.9 GTI np. XU9JAZ (auto składak, dane z naklejki przy mocowaniu amorków). Wg Etzolda inna jest np. pompa paliwa, rozumiem, że inny może być osprzęt silnika, ale co np. zawieszeniem i podzespołami mechanicznymi?
Nie wiem czy np. jak zamówię tarcze/klocki pod standardowe 1.9 GTI nie okaże się, że nie pasują :roll:
Globus205

Post autor: Globus205 »

jaki masz zawias???

ja miałęm exporta i miał 102KM silnik 1.9 i zawias z 1.6 ( bendix przód i bęben tył)
Awatar użytkownika
d_ARC
Uzalezniony
Posiadany PUG: Rallye16 - powoli, ale do przodu :)
Numer Gadu-gadu: 2897169
Kontakt:

Post autor: d_ARC »

I weź tu człowieku bądź mądry... wg stronki 205GTI z oznaczeniami VIN 20CDK2 mam Puga XU9JAZ (tu by się zgadzało z białą naklejką na błotniku, jest kat., komp motronic, ale żółte wtryski i inny profil błotników/brak poszerzeń/otworów na poszerzenia/listew bocznych) tyle, że z min. 92 roku :shock: a w papierach i na szybach 1989.

Co do zawieszenia to tu również, nie jest tak prosto.
Tył jest na bębnach ale poprzedni właściciel zarzeka się, że były tarcze tyle, że do KJS wymienił na bębny.
Przód wachacz trójkątny. Na zaciskach widnieje symbol 1255CN i nr 9116. Dziś mierzyłem średnicę przednich tarcz wentylowanych - jest ponad 240mm (pomiar metrówką więc trudno o dokładność co do milimetra). Wg angielskiej strony GTI ma tarcze 247mm (czy wersja 1.6 i 1.9 podobnie?). W Etzoldzie jest, że wentylowane miały wersje z mocą 120/128KM, czyli hamulce nie są od 1.6 (?).
Tyle, że tu kurcze musze mieć pewność bo zamawiam klocki EBC GreenStuff i tarcze TurboGrove - wydatek 400PLN więc lipa by była gdyby się okazało, że nie pasują...
ODPOWIEDZ