Fotografia komory silnika
Fotografia komory silnika
Czy któryś z Szanownych Kolegów jest w stanie przesłać mi fotkę (fotki) komory silnika swej 205-tki, a dokładniej, zależy mi na sposobie zamocowania małej czarnej puszki elektrycznej umieszczonej tuż przy lewym reflektorze. Do czego owa puszka jest przymocowana i co dokłądnie powinno się w niej znajdować? Jakieś przekaźniki, kable? Luzem (w co wątpię) czy może na jakiejś szynie ?
Nie mam fotki tej mojej puszki, ale wiem, że jest oryginalna - widziałem kiedyś taką samą w innym P 205. Tylko, że wtedy nie przyglądałem się dokłądnie jak powinna być ona zamontowana i co w niej dokładnie jest.
Jak kupowałem mojego Puga to tej puszki nie było, wszystkie przewody elektryczne były ze sobą połączone i szły na wierzchu - leżały sobie spokojnie w komorze silnika przy lewej lampie. Ja zachowałem się jak pederasta i też chciałem mieć hi-end niczym oryginał, więc kupiłem taką puszkę tylko wsadziłem to niej część tych przewodów z przekaźnikami. I ona (ta puszka) tak sobie tam tylko siedzi bez jakiegokolwiek przymocowania - tak na lipę. Chciałbym jednak w końcu roziązać ten problem porządnie. Czyli: dokłądnie zobaczyć co powinno się w niej znajdować i jak powinna być zamocowana wewnątrz komory silnika.
Pod tą puszką mam coś przypominającego jakąś jakby kostkę - albo jakieś sloty? Nie wiem co to jest. To taka jakby szyna z kilkoma gniazdami od góry i od dołu, i do niektórych gniazd wchodzą kable.
Tym też chciałbym się jakoś zająć - bo też z tego co zauważyłem jest to zrobione jakoś tak po chłopsku.
Zależy mi po prostu na tym, aby auto doprowadzić do stanu nominalnego, ot co.
Jak kupowałem mojego Puga to tej puszki nie było, wszystkie przewody elektryczne były ze sobą połączone i szły na wierzchu - leżały sobie spokojnie w komorze silnika przy lewej lampie. Ja zachowałem się jak pederasta i też chciałem mieć hi-end niczym oryginał, więc kupiłem taką puszkę tylko wsadziłem to niej część tych przewodów z przekaźnikami. I ona (ta puszka) tak sobie tam tylko siedzi bez jakiegokolwiek przymocowania - tak na lipę. Chciałbym jednak w końcu roziązać ten problem porządnie. Czyli: dokłądnie zobaczyć co powinno się w niej znajdować i jak powinna być zamocowana wewnątrz komory silnika.
Pod tą puszką mam coś przypominającego jakąś jakby kostkę - albo jakieś sloty? Nie wiem co to jest. To taka jakby szyna z kilkoma gniazdami od góry i od dołu, i do niektórych gniazd wchodzą kable.
Tym też chciałbym się jakoś zająć - bo też z tego co zauważyłem jest to zrobione jakoś tak po chłopsku.
Zależy mi po prostu na tym, aby auto doprowadzić do stanu nominalnego, ot co.
W tej puszeczce są bezpieczniki, m.in. od wentylatora chłodnicy, ogrzewania sondy lambda i od komputera wtrysku paliwa (jak ktoś ma). Generalnie to jest ona żródłem plusa dla całej instalacji elektrycznej samochodu (poza rozrusznikiem i alternatorem które mają swoją "mini" wiązkę) - powinien dochodzić do niej kabel prosto od plusowej klemy akumulatora.
Ta puszeczka powinna być przymocowana do belki przedniej taką specjalną małą obejmą (gdzieś nawet mi się taka poniewiera). U mnie wyjąłem ją bo i tak nie było tam już miejsca na takie pierdoły
i po prostu wisi sobie to wszytko luzem obok aku.
Pozdr
Piweł
Ta puszeczka powinna być przymocowana do belki przedniej taką specjalną małą obejmą (gdzieś nawet mi się taka poniewiera). U mnie wyjąłem ją bo i tak nie było tam już miejsca na takie pierdoły
![Wink :wink:](./images/smilies/wink.gif)
Pozdr
Piweł
Ex 205 GTi...