straszny zgrzyt... gdy wrzucam wsteczny - jak to naprawić?
straszny zgrzyt... gdy wrzucam wsteczny - jak to naprawić?
no właśnie... jak w temacie - ktoś mi powiedział, że to brak synchronizacji. co to oznacza i jak to naprawić (ile to mnie będzie kosztowało? )
- Jaca1984
- Junior
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
zgrzyt
Zakładam ze wrzucasz wsteczny po zatrzymaniu samochodzu??? może to być zbyt słaby naciąg ciegna sprzęgła - radzę wyregulować jaknajszybciej żeby nie zniszczyć synchronizatorów skrzyni. Po naciągnięciu cięgna biegi powinny łatwiej wchodzić jeśli to linka to do 70zł ?? na nówke choć może nie trzeba wymieniać! Najgorsze jeśli po naciagnięcu zgrzyt zniknie, ale sprzęgło będzie się ślizgać - wtedy docisk do wymiany (jak sie myle Maniacy poprawcie mnie )
no to się stało...
dziś jak byłem na parkingu, to chciałem wrzucić jedynkę (która trochę haczyła od zawsze), a tu nagle dźwignia zmainy biegów... poleciała do przodu (daaaleeekooo) bez żadnego oporu.
żaden bieg nie wskakuje. do przodu bez oporu leci, do tyłu tylko troszkę i daje twardy opór.
na boki chodzi normalnie (tzn. lekki opór daje i wraca do środka).
na szczęście jest na luzie (ufff...)
czy mam rację sądząc, że wyskoczyły takie drążki, które kończą się kulkami i są odpowedzialne za przekazywanie ruchów dźwigni do skrzyni biegów?
ile taka naprawa? czy prowizorycznie jestem sam (na parkingu w stanie to naprawić)?
dziś jak byłem na parkingu, to chciałem wrzucić jedynkę (która trochę haczyła od zawsze), a tu nagle dźwignia zmainy biegów... poleciała do przodu (daaaleeekooo) bez żadnego oporu.
żaden bieg nie wskakuje. do przodu bez oporu leci, do tyłu tylko troszkę i daje twardy opór.
na boki chodzi normalnie (tzn. lekki opór daje i wraca do środka).
na szczęście jest na luzie (ufff...)
czy mam rację sądząc, że wyskoczyły takie drążki, które kończą się kulkami i są odpowedzialne za przekazywanie ruchów dźwigni do skrzyni biegów?
ile taka naprawa? czy prowizorycznie jestem sam (na parkingu w stanie to naprawić)?