troszke swiecace kontrolki...

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
MistrzuGT
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

troszke swiecace kontrolki...

Post autor: MistrzuGT »

Witam
..jak w temacie, kiedy przejade np 10 km lub wiecej to zapala sie kontrolka od wody i stop.Ale nie swieca sie mocno tylko tak troszeczke,ze w dzien ich wcale nie widac, tylko w nocy. Troszke intensywniej sie pala jak ostrzej jezdze,jak lagodniej to tyci przygasaja. Plyn w chlodnicy jest, w zbiorniczku tez.Uklad nie jest zapowietrzony. Co to moze byc??
Awatar użytkownika
smug
Uzalezniony

Post autor: smug »

Calkiem mozliwe.A jak temperatura?Mozesz miec zapowitrzony uklad,ewentualnie jeszcze termostat i walniety czujnik.
Awatar użytkownika
szmergiel
Junior

Post autor: szmergiel »

niewłaściwy czujnik. masz od wskażnika wychyłowego. on zmienia liniowo rezystancje wraz z temp. jak sie nagrzeje to spada mu i żarówka swieci sie <prąd płynie przez obwód>. jeśli masz tylko kontrolke to powinieneś miec taki: normalna temp - > rozwarty; za duza -> zwarty. wiem cos o tym bo tez sobie taki zaserwowałem kiedyś i długo dochodziłem o co biega z ta kontrolką. pozdro!!
Obrazek
Awatar użytkownika
MistrzuGT
Junior

Post autor: MistrzuGT »

...czyli jesli jest tak jak mowisz :P to go sobie zostawie. Bo przynajmniej jak sie zacznie przegrzewac to zobacze (przynajmniej powinienem) to wczesniej,niz na tym drugim czujniku :) Dzieki :)
ODPOWIEDZ