cos sie nie wkreca

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
driver
Nowicjusz

Post autor: driver »

..............
Ostatnio zmieniony 06 lis wt, 2012 3:17 pm przez driver, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Dżon Dobra Nadzieja »

a czemu konkretnie do wymiany? bo denko jest szczelnie przymocowane, a sam przepływomierz działa... bynajmniej klapka chodzi...
A jak Ci obrotów nie trzyma to podkręc przepustnice do czasu naprawienia jakiejś tej magicznej usterki :?
Obrazek  Obrazek

Jestem fanem! Szukalem klubu p205 i go znalazlem 8)7
driver
Nowicjusz

Post autor: driver »

..............
Ostatnio zmieniony 06 lis wt, 2012 3:17 pm przez driver, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
misiek22
Junior

Post autor: misiek22 »

driver pisze:Nie mowie ,ze musi byc do wymiany tylko moze , a od strzalow w kolektor moze sie wygiac klapka i pozniej moze sie zacinac.
dokładnie od mocnych strzałów, przepływka mogła walnąć chociaż nie musiała.
Peugeot 205
1.9GTI
Awatar użytkownika
IGI
Junior

Post autor: IGI »

no juz nie wiem wymontowalem pompe wlozylem do baniaka podlaczylem pod prad i tak ja dusilem przez 10 min i nie zauwarzylem zeby przerywala czy spadalo cisnienie jak przytknolem wylot pompy palcem to nie zduzilem jej cisnienia, wiec juz chyba pompa odpada nie sprawdzalem tego czujnika. Przecinak a gdzie jest ten czujnik?moze cos sie dzieje z tym takim pudeleczkiem ktore jest przympcowane do kolektora ssacego po lewej stronie nad alternatorem z tego jakby mieszka idzie jeden przewod do kolektora a drugi wraca do zbiornika moze to to? co to wogle jest?
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

IGI, to urządzonko o którym piszesz to jest regulator ciśnienia paliwa... i jest możliwe że to właśnie jest jego wina... poprostu może się otwierać zbyt wcześnie, a objawy sa takie same jak niewydajna pompa paliwowa... tylko że w tej sytuacji paliwo sobie zwiedza cały samochód, ale ma zbyt małe ciśnienie by zajrzeć do cylindrów... i takie rzeczy mogą sie dziać jak opisywałes w pierwszym poscie...
Tylko żeby sprawdzić czy jest odpowiednie ciśnienie na listwie wtryskowej to trzeba troche pokombinować...

A ten mój przepływonierz jest raczej OK, bo sprawdzałem kilka razy i klapka chodzi jak powinna, jedyne co się stało wyrwało mi denko :? Prawdopodobnie w mojej sytuacji, po walnięciu w kolektor powietrze "cofając" się, przeleciało przez przepływomierz (nawet zrzuciło filtr powietrza) i od miksera powędrowało dość dużym ciśnieniem do membrany podciśnieniowej w parowniku... a że wężyk od miksera do parownika nie jest małej średnicy tak więc nadciśnienie (zamiast pod-) prawdopodobnie uszkodziło tą membranę...
Obrazek  Obrazek

Awatar użytkownika
Przecinak
Junior

Post autor: Przecinak »

Czujnik jest ponizej kopulki, wytczka dwu pinowa (niebieski) w okolicach baypasu. Pomierzyc na zimnym i cieplym silniku zeby miec pewnosc czy dobrze dziala. Moj po doladnych pomiarach okazal sie dobry :roll: , poprostu tak to jest jak sie pomiary robi w pospiechu i teraz jakbyco to mam takowy na sprzedaz :?
Peugeot 205 GRIFFE :) Sliczny zielony i z sercem lwa :)
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak
Awatar użytkownika
IGI
Junior

dżon a jak to sprawdzic ?odlaczylem kompa zeby reset zrobic tak dla pewnosci a jutro bede wtryski czyscil.a ile ten regulator moze kosztowac?
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

Myśle że koszt takiego regulatora może się wahać między 50-100 PLN (używany-nowy)

A jak sprawdzić ciśnienie? Musisz podłączyć manometr na odcinku, w którym utrzymywane jest ciśnienie (w którym ma być utrzymywane) czyli <tłumik, przez listwe wtryskową, do tego regulatora ciśnienia>. Można np wkręcić coś jakby trójnik w miejscu łączenia przewodu paliwowego z listwą lub przy tłumiku... jeśli wykombinujesz wogóle taki "trójnik"... drugie wyjście które wpadło mi do głowy to nawiercenie otworu w którejś ze "śrub-nakrętek" - na końcach tego odcinka przewodu paliwowego, nagwintowanie tego otworu tak by można było wkręcić manometr, a po sprawdzeniu ciśnienia wkręcić taką śrubkę by szczelnie zatkała otwór... napewno są jeszcze jakieś sposoby... może akurat wpadnie Ci do głowy kolejny...
Obrazek  Obrazek

Awatar użytkownika
IGI
Junior

no dzisiaj wielki dzien bede sprawdzal cisnienie na ukladzie paliwowym.Jak ktos mi pomoze to zarzuce kilka fotek jak to robilem pozdro
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

Użyj tej stronki do wrzucenia fotek
http://imageshack.us/
Później tylko wybierasz w jakiej postaci chcesz wkleić fotke :) Najlepiej jako miniaturke żeby sie stronka szybciej ładowała a zainteresowani sobie powiększą :)
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
Awatar użytkownika
Przecinak
Junior

Post autor: Przecinak »

IGI pisze:dżon a jak to sprawdzic ?odlaczylem kompa zeby reset zrobic tak dla pewnosci a jutro bede wtryski czyscil.a ile ten regulator moze kosztowac?
Jakby co to mam taki regulator cisnienia za 50 zl bo kupilem i moj okazal sie dobry :? (nowka cos ponad 300zl)
Ja jutro zabieram sie za zawor powietrza dodatkowego, moze to rozwiaze moje problemy.
Peugeot 205 GRIFFE :) Sliczny zielony i z sercem lwa :)
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak
Awatar użytkownika
IGI
Junior

no mierzylem dzisiaj cisnienie wyszlo mi jakies 2,2 bara to troche malo
sprawdzilem tez ten czujnik temp, to na goracym silniku napiecie bylo ok 1V a oporu to on tam nie dawal bo sprawdzalem na wszystkich zakresach w mierniku i nic nie wskazywal.to teraz z tym cisnieniem to albo pompa albo regulator i to drogie i to drogie
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

Ja bym stawial jednak na pompe! Regulator jest niemalze nie zawodny, a jak membrana strzeli to wtedy dopiero jest lipa. Mav cos o tym wie.

Na 90% obstawialbym te pompe. Nowa pompa powinna pompowac 5,5 do 6 barow. A na listwie jest to redukowane do 3 barow.

U mnie bylo tak samo jak u ciebie.

Dodatkowo profilaktycznie wymienilbym ten czujnik temp silnika. To koszt okolo 50zl.
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Awatar użytkownika
IGI
Junior

teraz wogle nie odpala bo odpadl kabel z kostki od tego czujnika
ODPOWIEDZ