Pytanie o centralny zamek

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: blaszka »

Adi205 pisze:czyli musze kupic alarm z centralnym zamkiem i ten orginalny z puga wyjać
adi205 napisz jeszcze raz dokładnie co chcesz konkretnego zrobic to ci pomoge i opisze co i jak bo w tych wszytkich postach to juz sie pogubiłem jedni pisza o tym a drudzy o tamtym i juz sam nie wiem o co wam dokładnie chodzi
Adi205

Post autor: Adi205 »

więc tak:

mam orginalny centralny zamke w GTi

sterownik master w drzwiach od kierowcy który działa jako czujnik i otwiera lub zamyka pozostałe zamki ( nie ma on funkcji siłownika gdyż za pomocą prądu nie da się go otworzyć )

chce założyc alarm który będzie otwierany z pilota i będzie sterował centralnym zamkiem .

Myśle że zrobie to tak:

- ten pseudo siłownik z drzwi kierowcy zastąpię siłownikiem otwieranym za pomocą impulsu z alarmu - wywale wszystkie zamki z drzwi ( zostanie tylko ten w klapie na wszelki wypadek i dletego że nie podoba mi sie 205 z czystą klapą) i mam nadzieje ze wiązka z orginalnego centralnego zamka będzie pasowała do tego siłownika

Pytanie jak ten orginalny master steruje tamtymi zamkami??
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

Oryginal ma staly plus i minus i 2 przewody "przemienne" (powiedzmy 1 i 2)
ruszasz nim do gory -podaje (+) na 1 i (-) na 2
ruszasz w dol podaje (+) na 2 i (-) na 1
Ot cale jego zadanie :)

zamiast niego mozesz dac zwykly silownik (taki jak w drzwiach pasazera), a funkcje oryginalnego mastera moze przejac sterownik alarmu (o ile podaje napiecie na 2 kable "przemiennie" jak oryginalny master)
Adi205

invictus ty weź załóż help deska :D :D :D

dzięks :D
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Gosia sugerowala, zeby mnie na allegro wystawic, albo w podpisie dac numer konta :lol:

PS jutro i tak musze wyjac jeden silownik, to przy okazji sprawdze czy sie nie pomylilem :wink: , bo wiekszosc obecnie produkowanych silownikow dostaje stale (+) i (-) i dziala na krancowkach.

Nie wiem tez, czy robia sterowniki od alarmu dla silownikow "przemiennych"
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

wiec zrób tak
jak juz bedziesz miał alarm ze sterowaniem centralnym zamkiem
montujesz sobie ten alarm jak zalecia instrukcja gdy juz przystapisz do podłaczenia do niego centralnego zamka bierzesz wiazke która wychodzi ze słupka lewych drzi kontrolka (najlepiej bardzo cienko i ostro zakończona) wbijasz sie w przewody (kontrolka musi byc z jednej strony podłaczona do masy auta) i szukasz przewodu w przy którym po wbiciu kontrolki załaczy sie centralny zamek(otworzy) potem szukasz drugiego przewodu w którym po wbiciu kontrolki zamknie sie centralny zamek Jak juz bedziesz miał te dwa przewody (one sa czesto szare) to podpinasz do nich odpowiednie kable z alarmu (najczesciej to kolor pomarańczowy i fioletowy Jak juz wszytko podłaczysz pilot alarmu bedzie sterował centralnym zamkiem
zycze miłej pracy i sukcesu w osiagnieciu zamierzanego celu

nie słuchaj tych co radza wymienic siłowik bo to jest zbedne a przynajmniej bedziesz mógł tez otwierac wszystkie zamki z kluczyka
Banita pisze:Nie wiem tez, czy robia sterowniki od alarmu dla silownikow "przemiennych"
wystarczy zastosowac przekaznik przy podłaczaniu kabli od alarmu które steruja centralnym zamkiem
Awatar użytkownika
Paweł
Junior
Posiadany PUG: 205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9)
Numer Gadu-gadu: 46077

Post autor: Paweł »

blaszka pisze:...nie słuchaj tych co radza wymienic siłowik bo to jest zbedne...
Czasem wymiana "siłownika" kierowcy jest konieczna. Ja zamiast siłownika miałem w tym miejscu sterownik centralnego w obudowie identycznej jak pozostałe, prawdziwe siłowniki. Kluczykiem zamykałem drzwi kierowcy, a reszta drzwi miała siłowniki. Chcąc sterować zamkami z pilota musiałem dokupić sterownik centralnego i siłownik. Slave - jeżeli nie masz zamiaru używać kluczyka, a master - jeżeli chcesz mieć możliwość sterowania centralnym z kluczyka.
205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9Y)
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

wystarczy ze do tego "oryginalnego" siłownika co jest tez centralka podłaczysz dodatkowo centralke i tez bedzie działac bez koniecznosci wymiany na nowy siłownik
jakos ja mam takie siłowniki z centralkami w sobie załozone na drzwich i klapie i dodatkowo drugi sterownik i jakos działa to dziwne nie i to jest jeszcze dobre ze sam to zakładałem a nie ze tak było i teraz gadam

a dlatego takie sobie załozyłem ze jak np otworzez kluczyka drzi pasazera lub bagaznik to zeby mi sie wszytkie otworzyły ale i tak z reguły korzystam z pilota
Awatar użytkownika
Paweł
Junior
Posiadany PUG: 205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9)
Numer Gadu-gadu: 46077

Post autor: Paweł »

Ty tak masz, ale w moim w drzwiach kierowcy nie było siłownika/silnika. Był tylko i wyłącznie sterownik. Taki jest OKI jeżeli chcesz nadal otwierać/zamykać tylko z kluczyka.
205 Diesel '92 - 1,9 SRD (XUD9Y)
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

hmmmm to juz nie wiem co to za patent musiałbym to zobaczyc jak to wyglada bo tak na pisanie to mozemy sie nie rozumiec zbytnio
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Sprawdzilem -jest tak jak opisalem wczesniej

blaszka pisze:wystarczy ze do tego "oryginalnego" siłownika co jest tez centralka podłaczysz dodatkowo centralke i tez bedzie działac bez koniecznosci wymiany na nowy siłownik
Oryginalnego mastera nie otworzysz alarmem -musialbys dac obok mastera drugi silownik 8)

Jak to dziala juz wiesz -teraz musisz wymyslic jak to wykorzystac/ominac :)
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

hmmm tak jak mówie musiałbym to zobaczyc fizycznie mozliwe ze tak jest jak piszesz duzo juz sie tego namatowałemi jeszcze sie z takim nie spotkałem ale mozliwe ze i takie sa
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Były takie i takie :wink:
-Jak był na kluczyk, to był sam sterownik (wyglądający jak siłownik)
-Jak był oryginalny pilot to musiał być siłownik (ale coś typu master) bo z kluczyka też reaguje.

99% siłowników sterowane jest tak samo - krótkim impulsem (ok. sek. żeby nie spalić) o odpowiedniej polaryazcji- dwa przewody +- albo -+ tak się wysuwa, a tak chowa - coś jak el. szyby

Peugeoowskie, czy tanie z allegro, wszystkie są kompatybilne - wszystkie łączymy razem, równolegle.

Zadanie ich sterowania sekundowym impulsem -+ albo odwrotnie spełnia "sterownik"
Peugeot zrobił to w obudowie takiej jak siłownik a w środku zamiast silnika są dwa mikrostyki, drobna elektronika i przekaźnik.
Może też sterować nimi sterownik od pilota czy sam alarm (większość starszych)

Producenci alarmów się jednak wycfanili i celowo nie montują wewnątrz alarmów samych przekaźników- zazwyczaj są nawet miejsca na płytkach :wink:
Celem jest sprzedanie dodatkowego "sterownika" -płacisz za dodatkowe "pudełko"
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Adi205

kur.... musze to sam rozkręcić i zobaczyć o co biega

wydaje mi się że to w moich drzwiach to sterownik a nie siłownik
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

Post autor: cheatoss »

zobacz czy masz oko halla =], kolo lampki w podsufitce. jak tak to musi to byc silownik. jesli nie to najprawdopodobniej to tylko sterownik... a wyglada identycznie jak silownik z prawej =]
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
ODPOWIEDZ