Brak ogrzewania :(
Przeczytałem cały wątek i nie rozumiem kilku problemów...
1. Nagrzewnica w każdym kilkunastoletnim aucie to już syf... do 205 można kupić już za 80pln a wymiana wcale nie jest trudna! wysuwa się ładnie na bok po demontażu dolnych plastikow - a w bardzo wielu innych autach trzeba ściągać całe deski....
2. Wymiarami jest bardzo "normalna" i spokojnie daje radę przy -20 pod warunkiem że płyn ma te 85* w górę, a przy 80 niestety faktycznie jest chłodno...
Grunt to sprawna nagrzewnica (naprawdę szkoda się bawić w płukania, chemie itp...) kończy się zazwyczaj marnym efektem i szybkim rozszczelnieniem..
I konieczna temperatura! termostat na 82* niestety przy takich mrozach nie pomaga...
No i płyn, a nie powietrze w układzie..
Acha przy LPG można delikatnie zmniejszyć światło obiegu wody reduktora - ponoć parę stopni dodaje przez większy przepływ w nagrzewnicy.
Tak swoją drogą dlaczego nie można zostawiać na jałowym po odpaleniu?
Wychowałem się na dieselach i zawsze uważałem to za bardzo słuszne![Wink :wink:](./images/smilies/wink.gif)
1. Nagrzewnica w każdym kilkunastoletnim aucie to już syf... do 205 można kupić już za 80pln a wymiana wcale nie jest trudna! wysuwa się ładnie na bok po demontażu dolnych plastikow - a w bardzo wielu innych autach trzeba ściągać całe deski....
2. Wymiarami jest bardzo "normalna" i spokojnie daje radę przy -20 pod warunkiem że płyn ma te 85* w górę, a przy 80 niestety faktycznie jest chłodno...
Grunt to sprawna nagrzewnica (naprawdę szkoda się bawić w płukania, chemie itp...) kończy się zazwyczaj marnym efektem i szybkim rozszczelnieniem..
I konieczna temperatura! termostat na 82* niestety przy takich mrozach nie pomaga...
No i płyn, a nie powietrze w układzie..
Acha przy LPG można delikatnie zmniejszyć światło obiegu wody reduktora - ponoć parę stopni dodaje przez większy przepływ w nagrzewnicy.
Tak swoją drogą dlaczego nie można zostawiać na jałowym po odpaleniu?
Wychowałem się na dieselach i zawsze uważałem to za bardzo słuszne
![Wink :wink:](./images/smilies/wink.gif)
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Pewnie że robiłem:)
W moim '84 to już był śmietnik..
rozszczelniła się sama nagrzewnica jak i połączenia..
Kapał troche płyn, a sama nagrzewnica gniła w błocie i liściach...
Od kilku lat ogrzewanie było kiepskie i ten spesyficzny "zapach"..
Plastiki które odkręcałem trochę się różnią bo mam stary typ deski, ale odkręcić trzeba tylko części od strony pedałów - półka, osłona kolumny, tunel..
Sama nagrzewnica przykręcona była dwoma wkrętami torx.
Trzeba też odkręcić od niej przewody alu - 4 śrubki torx, i same przewody od obudowy - taka blaszka i 1 torx.
Następnie trzeba wysunąć z niej te przewody alu i odsunąć na bok.
Nie pisze już o płynie itp..
Nagrzewnica musi się ładnie wysunąć w stronę pedałów.
Montaż w odwrotnej kolejności, z nowymi oringami.
W Intercars z rabatem można mieć Delphi za 107, ale że akurat nie mieli w Gdańsku na miejscu to kupiłem No Name za 80 w sklepie Auto-Partner Gdańsk.
Nie sprawdzałem w innych.
Powodzenia!!
W moim '84 to już był śmietnik..
rozszczelniła się sama nagrzewnica jak i połączenia..
Kapał troche płyn, a sama nagrzewnica gniła w błocie i liściach...
Od kilku lat ogrzewanie było kiepskie i ten spesyficzny "zapach"..
Plastiki które odkręcałem trochę się różnią bo mam stary typ deski, ale odkręcić trzeba tylko części od strony pedałów - półka, osłona kolumny, tunel..
Sama nagrzewnica przykręcona była dwoma wkrętami torx.
Trzeba też odkręcić od niej przewody alu - 4 śrubki torx, i same przewody od obudowy - taka blaszka i 1 torx.
Następnie trzeba wysunąć z niej te przewody alu i odsunąć na bok.
Nie pisze już o płynie itp..
Nagrzewnica musi się ładnie wysunąć w stronę pedałów.
Montaż w odwrotnej kolejności, z nowymi oringami.
W Intercars z rabatem można mieć Delphi za 107, ale że akurat nie mieli w Gdańsku na miejscu to kupiłem No Name za 80 w sklepie Auto-Partner Gdańsk.
Nie sprawdzałem w innych.
Powodzenia!!
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
hi
wielkie niech beda ci dzieki![Very Happy :D](./images/smilies/grin.gif)
wlasnie takiej odpowiedzi oczekiwalem: jasno, prosto i konkretnie.
plastyki wiem jak zdjac - wymienialem caly dol deski - wiec to nie problem![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
zadalem juz pytanie do czescifrancuskie.pl o nagrzewnice. zwykle maja naprawde dobre ceny i nigdy mnie nie zawiedli. i jak sie ogarne troche z robota wyjme nagrzewnice.
pozdr
viwaldi
wielkie niech beda ci dzieki
![Very Happy :D](./images/smilies/grin.gif)
wlasnie takiej odpowiedzi oczekiwalem: jasno, prosto i konkretnie.
plastyki wiem jak zdjac - wymienialem caly dol deski - wiec to nie problem
![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
zadalem juz pytanie do czescifrancuskie.pl o nagrzewnice. zwykle maja naprawde dobre ceny i nigdy mnie nie zawiedli. i jak sie ogarne troche z robota wyjme nagrzewnice.
pozdr
viwaldi
-
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: Junior
- Numer Gadu-gadu: 0
U mnie w Juniorku daje sie wyjąć bez demolki. Poprostu wysuwa sie od strony kierowcy jak z szufladki ( VELO ). Czego nie wiedzieli w ASO przy Marynarskiej w Wawie i rozkrecili wszystkie konsole i teraz mi trzeszczą.
A z ogrzewaniem jest średnio nawed po wymianie nagrzewnicy. Bo powiedzieli że jest zamulona.
Pozdrawiam
A z ogrzewaniem jest średnio nawed po wymianie nagrzewnicy. Bo powiedzieli że jest zamulona.
Pozdrawiam