wymiana żarówek w reflektorach przednich

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
3.14-ter

wymiana żarówek w reflektorach przednich

Post autor: 3.14-ter »

witam, proszę o wyrozumiałość, gdyż to mój pierwszy wątek na forum.
Ponieważ w moim P205 spaliła się jedna z żarówek w przednim reflektorze, sugerując się rocznikiem samochodu kupiłem w sklepie nowe. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że w moim Peugeocie były zastosowane jeszcze stare "bańki" o mocy 40W. Kupiłem natomiast 55W halogenówki NARVY. Mało tego, okazuje się, że średnica oprawek jest ciut mniejsza od starych. Co teraz? Znalazłem 2 wątki na forum na temat oświetlenia i dowiedziałem się, że niektórzy bez problemu kupili właśnie H4 i zamontowali je bez niczego, inni musieli kombinować, a jeszcze inni nie radzą montować silniejszych halogenowych żarówek w miejsce tradycyjnych słabszych. Co radzicie? Dzięki za pomoc
grzanos

Post autor: grzanos »

H4 nie będą się stabilnie trzymać w reflektorze na "bańki", bo mocowanie jest inne.
Reflektor na bańki ma inną budowę, więc zamiast poprawnego strumienia świata otrzymasz dziwną plamę.
Zbieżności świateł, z taką plamą i zagrożeniem latania H4 w reflektorze, poprawnie nie ustawisz.Efekt będzie słaby.
Lepiej odpuścić i założyć bańki.
3.14-ter

a przeczytałem gdzieś o "przejściówkach" z "baniek" na H4 - nie orientujesz się gdzie można je nabyć?
Awatar użytkownika
Piweł
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Piweł »

1. Kup po prostu "normalne" reflektory gdzieś na szrocie albo na Allegro (albo ode mnie :wink: )
2. Mogę w domu spojrzeć, bo chyba po którymś "Maluchu" :lol: zostały mi takie sprytne żarówki H4 z mocowaniami jak do "baniek" :P

Pozdro
Piweł
Ex 205 GTi...
Awatar użytkownika
simonszop
Junior
Kontakt:

Post autor: simonszop »

ja mam takie zarowki (mocowanie z "banki" z zarowka H4) i kupilem je bez problemu w pierwszym sklepie do ktorego wszedlem !!
a roznica w oswietleniu jest ogromna !!
3.14-ter

a gdzie je można kupić simonszop? Bo aktualnie nabyłem również Narvy o mocy 75W ale bańkowe i już zamontowałem, ale chciałbym zmienić na H4. gdzie kupić i o co pytać ewentualnie?
Awatar użytkownika
simonszop
Junior
Kontakt:

Post autor: simonszop »

tak jak napisalem wyzej - ja nie mialem z kupnem takich zarowek zadnych problemow ! Po prostu wszedlem do sklepu z art. motoryzacyjnymi i poprosilem o
zarowki H4 w oprawie z "banki"! Z tego co pamietam to rowniez firmy Narva!
pozdro i owocnych poszukiwan!

Ps. jak nie znajdziesz to moge kupic u mnie i Ci wyslac :lol:
ODPOWIEDZ