1,9 TD nie chce wchodzic na obroty.

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
Numer Gadu-gadu: 35314
Kontakt:

1,9 TD nie chce wchodzic na obroty.

Post autor: Pagi »

Witam,

Problem dotyczy Puga 405 1,9 TD, zaznaczam przy okazji ze to autko ojczulka, a ja od niedawna posiadam 205 1,9D.

Mianowicie... Przedwczoraj zauwazylem nastepujaca rzecz... Silnik nie chce wchodzic na obroty powyzej 3 tys., a na piatym biegu nawet powyzej 2,5tys rpm, co daje predkosc max ok 100km/h. Po przekroczeniu dlawi sie i nie chce jechac...
Sadzę ze brakuje mu paliwa, gdyz jak przegazuje na luzie to jest ok, czyli pod obciazeniem potrzebuje wiecej ropki, ltprej zapewne mu brakuje...
Jeszcze 2 dni temu wszystko bylo OK.

Czy mozliwe ze cos dzies sie przytkało? Jesli tak to gdzie szukac problemu? Filtr paliwa? (jeszcze nie mialem czasu zajrzec). A moze cos sie rozregulowalo?

Pozdrawiam,
Pagi
maJkeL

Post autor: maJkeL »

sprawdz dopływ paliwa i powietrza, niby nic a moze byc przyczyną wielu problemow :wink: :wink: :wink: :D :D
Awatar użytkownika
waldemarek_b
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: waldemarek_b »

ja stawiam na filtr paliwa :!:
P205 1.8D 1984 XUD7
Awatar użytkownika
przemo
Junior

Post autor: przemo »

jesli widzisz przewod zasilajacy - do pompy sprawdz czy jakis jego odcinek jest przezroczysty(odcinek od filtra paliwa do pompy)- u mnie jest i to montowany seryjnie. umozliwia to sprawdzenie czy w paliwie znajduje sie powietrze czy przeplywa ono pelnym przekrojem wezyka. to moze byc przyczyna dlawienia sie silnika - spradz to i daj znac - to napisze co dalej pozdro
205 1.9 D - kupa dymu i smrodu ale pedzi do przodu ;P
p.s. nie drażnij lwa
http://www.przemo.205.pl
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

Post autor: cheatoss »

a ja OT ale mysle ze wiele wnoszacy... ten 1.9TD w 405 to chyba jakis XUD czyz nie? otoz dieslowcy maja pytanie... zakladajac ze w 405 jest obrotomierz, czy moglbys zorientowac sie gdzie pod maska jest czujnik od tego obrotomierza??

bylibysmy wdzieczni bardzo

pozdrawiam
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
Awatar użytkownika
przemo
Junior

Post autor: przemo »

jesli uda sie wyeliminowac te usterki za pomoca naszych opisow moze kolega nam udostepni troche wiedzy na temat obrotomierza - to rzeczywiscie dobry pomysl ;)
205 1.9 D - kupa dymu i smrodu ale pedzi do przodu ;P
p.s. nie drażnij lwa
http://www.przemo.205.pl
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Kontakt:

Jeszcze nie patrzylem tego paliwa bo pozno wracam z pracy. Wezme sie za to w sobote.
Obrotomierz jest. Kiedys nie dzialal i nie wiedzielismy dlaczego. W koncu ktos madry wziol i popukal gdzies tam w okolicy skrzyni biegow i zaczelo dzialac.
Czy mozliwe zeby czujnik byl gdzies na kole zamachowych ? czy jak to sie tam nazywa... Zapytam sie ojczulka, moze pamita w co gosciu postukal :)
popatrze tez w sobote gdzie potencjalnie sa jakies czujniki...
Nie mam pojecia jaki to model 405-ki, ale TD + intercooler, dosc wypasiony jak na rok '92. El szyby, lusterka, szyber dach, centralny wspomaganie i tam jeszcze jakies bajery. welury, niby drewno... Nie to ze sie chwale, tylko moze uda sie zweryfikowac po tych danych co to za wersja :)

Pozdrawiam,
Pagi
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

Post autor: cheatoss »

w 405 nie jestem obeznany... nie ma tam czasem na alternatorze czujnika? fajnie by bylo =]
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Kontakt:

A moze i w alternatorze :) W sobote jak bede grzebal z tym paliwem to pokolei poodlaczam wszystkie czujniki jakie znajde :) W koncu trafie na obrotomierz.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Kontakt:

Wracajac do tego obrotomierza.... w/g mnie bedzie to taki czujnik na skrzyni, dokladnie pod wajchą sprzegła wychodza kabelki.

Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ