idzie zima -->akumulator , swiatla

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
daro900
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

idzie zima -->akumulator , swiatla

Post autor: daro900 »

Wiatm

zauwazylem ze moj akumulatorek zaczyna odmawiac posluszenstwa z rana jak jest zimno :| wiec trza kupic nowy :| wiec moze ktos poleci jaki sobie kuic ? chodzi mi firme bo prawdopodobnie wezme 50Ah bo taki mam teraz zaistalowany (silnik mam 1,4)

-no a skoro zima to i swiatla sie kłaniaja :) coby zrobic zeby lepiej widziec ? co mylicie o tych zarówkach a`la Xenon ? sciema pewnie jakas co ?
-ale drazac dalej temat swiatel niestety nie mam oryginalnej dostawki zderzaka do swojego XS-a i nie mam halogenów ale sie przymierzam do kupna takiej dostawki z allego wiec i halogeny zaloze pewnie tylko nie wiem czy w kazdym pugu XS byly halogeny ? czy bede musial kable ciagac nowe ?
-no a jak wyglada sprawa swiatel dziennych ? ma moze ktos takowe zainstalowane ? a jak tak to gdzie ?

pzdr. daro
kolano

Post autor: kolano »

Ja pracuję przy akumulatorach,ale o większych pojemnościach(165-200 Ah) i wydaje mi się że polskie Centra wypadają bardzo dobrze przy innych markach.Nie wiem jak to jest z mniejszymi i jak cenowo ale polecam Centre.
A żarówki koleś chwalił się że kupił Philipsa +ileś tam % i twierdzi że lepiej świecą lecz sam nie testowałem.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
kes19690
Junior
Kontakt:

Post autor: kes19690 »

Ja dzisiaj kupiłem akumulator firmy Moll Batterien (niemiecka firma, której akumulatory są w Porsche VW i Audi) 46 Ah za 160 zł :lol: , ale niestety po kupnie jeszcze okazało się ze cos jest nie tak :? z ładowaniem alternatora (za niskie napięcie (w sumie to sie nie znam :shock: )) ale z tego co zrozumiałem to na luzie ładowanie jest 13,4 na włączonych światłach jest 12,9 a powinno być 13,9, koleś powiedział ze to szczotki w alternatorze, ale ja nie wiem jutro jade (chyba) do elektyka i niechto zrobią!! Znowu trza wydawać kasę, ale co zrobić :!:
Moze ktoś sie orienuje co i jak :!: :?:

Pzdr.
Peugeot 205 XS - BeMoWo......!!!

http://www.kes19690.peugeot205.pl/
Awatar użytkownika
waldemarek_b
Junior

Post autor: waldemarek_b »

Akumulator Bosha albo Centry :!:
a co do napięcia ładowania to wcale nie muszą być szczotki tylko cały regulator :!:
P205 1.8D 1984 XUD7
Awatar użytkownika
bipi
Junior
Kontakt:

Post autor: bipi »

ja kupiłem Centrę jakiś miesiąc temu i jak na razie nie mam żadnych problemów a pug stoi czasem nawet 3 dni bez ruszania.

co do żarówek Philipsa to też słyszałem że jest jaśniej, ale po roku się przepalają i wymienić trzeba, a tanie to one nie są, więc ja nie inwestuje. staram się tylko czyścić reflektory i jest ok.

co do świateł dziennych niedawno był artykuł o tym w Motorze. z tego wyczaiłem że w pugu tylko nad zderzakiem blisko reflektorów albo pod, ale bezpośrednio żeby było zgodnie z przepisami
bipi.205.pl
daro900
Junior

Post autor: daro900 »

aha:) czylicentra rzadzi:) ehheenodziekipanowie :)
Awatar użytkownika
kes19690
Junior
Kontakt:

Post autor: kes19690 »

Typ powiedział ze tez moze to być jakis most!! Co o tym sądzicie??
Peugeot 205 XS - BeMoWo......!!!

http://www.kes19690.peugeot205.pl/
VIZARD

Post autor: VIZARD »

5 lat temu kupiłem tani akumulatorek 45ah z jenoxa ... do dziś nie mam z nim problemów i nie boję się że nie odpali przy największym mrozie (1100 wtrysk mono)
mazdam309XAD

Centra dobra ale na krotka mete

Post autor: mazdam309XAD »

Ja mialem juz dwie Centry i byly super ale maja cos takiego ze:
a)niby sa czarne ale wody trzeba dolewac:)
b)po 1,5roku kamut:(

Teraz mam BOSCHA(720Ah :) ) takiego obslugowego (biala obudowa) od roku i nie wiem co to jest elektrolit nic nie ubywa, a sprawdzam bo mam doswiadczenie z Centry.

MOj tato tez mial juz dwie Centry i to samo rok, 1,5 i po zawodach.

Nie znam sie moze tak jest tylko w dieslu.

Cena ta sama a nie ma co sie bac (obslugowych).

Pozdrawiam

TRYZMAJCIE SIE CIEPLO W SWOICH LWIATKACH:):)
Awatar użytkownika
robakkk
Junior

Re: Centra dobra ale na krotka mete

Post autor: robakkk »

mazdam309XAD pisze:...mam BOSCHA(720Ah :)
720 Ah...cos chyba duzy :roll: Chyba,ze 72Ah :lol:
Pozdrawiam,
Robakkk
rotel1

Post autor: rotel1 »

Ja od ponad trzech lat mam bezobsługowego Boscha i nie mam z nim absolutnie żadnych problemów. Moje autko to 1,8 Diesel, a akumulator o ile dobrze pamiętam ma 55Ah. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł i zawsze odpala za pierwszym razem.
ODPOWIEDZ