Zbieżność...
- misiek22
- Junior
- Numer Gadu-gadu: 0
Zbieżność...
...hej czy po zregenerowaniu sworznia wahacza, oraz wymiany tulejek w drugim należy zrobić zbieżność
Peugeot 205
1.9GTI
1.9GTI
-
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 2140681
Na wstepie sie pochwale, ze dokonalem swojej pierwszej "naprawy" puga. Wymienilem koncowki drazkow kierowniczych, na jednej byl luz ale wymienilem obydwie.
A teraz to opowiem o swojej "inteligencji i chytrosci", zrobilem to zeby zaoszczedzic cale 30 zl, ale wychodzi na to, ze teraz musze zrobic zbieznosc czyli gowno zaoszczedzilem. 15 zl za wymiane jednej koncowki chcial mechanik ale przy wiekszej robocie (gumy stabilizatorow, linka recznego, tylne hamulce, krzyzak) czyli pewnie po takiej wymiane ustwilby mi zbieznosc.
Dokladnie pomierzylem i jestem pewien, ze roznica jest nie wieksza jak 1 mm od stanu jaki byl. Musze robic zbieznosc czy nie ? Czy mozna ja zrobic samemu ? W podreczniku jest cos o metodzie mechanicznego pomiaru na przyklad drazkiem rozsuwanym, zbieznosc kol powinna wynosic 3,5 mm. Co to znaczy ?
A teraz to opowiem o swojej "inteligencji i chytrosci", zrobilem to zeby zaoszczedzic cale 30 zl, ale wychodzi na to, ze teraz musze zrobic zbieznosc czyli gowno zaoszczedzilem. 15 zl za wymiane jednej koncowki chcial mechanik ale przy wiekszej robocie (gumy stabilizatorow, linka recznego, tylne hamulce, krzyzak) czyli pewnie po takiej wymiane ustwilby mi zbieznosc.
Dokladnie pomierzylem i jestem pewien, ze roznica jest nie wieksza jak 1 mm od stanu jaki byl. Musze robic zbieznosc czy nie ? Czy mozna ja zrobic samemu ? W podreczniku jest cos o metodzie mechanicznego pomiaru na przyklad drazkiem rozsuwanym, zbieznosc kol powinna wynosic 3,5 mm. Co to znaczy ?
- TO-MI
- Maniak
- Posiadany PUG: XU9J4
- Numer Gadu-gadu: 604584106
ja ci to zobrazuje jak patrzysz od przodu wozu na koła to mają wyglądać tak / \ to oczywiście w dużej przesadzie
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..?
http://peugeot205.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2207
Przykladasz do kol 2 kijki i mierzysz odleglosc miedzy nimi przy samej oponie, nastepnie kawalek dalej. Tam odleglosc powinna byc mniejsza o 3,5mm -nie wiem niestety jak bardzo 'dalej'ZyŁy pisze:W podreczniku jest cos o metodzie mechanicznego pomiaru na przyklad drazkiem rozsuwanym, zbieznosc kol powinna wynosic 3,5 mm. Co to znaczy ?
- Adams
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Oznacza to zbieżność 3,5mm, Mierząc w połowie wysokości opony w tylnej części ma być 3,5 szerszy rozstaw niż z przodu również w połowie wysokości. Przednionapędowe zawsze mają być zbieżne. Po wymianie tylko wahacza nie musisz robić zbieżności o ile na starym było wsz OK. Wymiary nowego wahacza powinny być identyczne jak starego, więc skrajne pkt pomiarowe nie zmieniły się. Geometrii np pochylenie w 205 się nie ustawia.
- TO-MI
- Maniak
- Posiadany PUG: XU9J4
- Numer Gadu-gadu: 604584106
też to kiedyś przerabiałem gdzieś i z tego co pamiętam to przednionapędowiec powinien być rozbieżny bo jak silnik ciągnie do przodu to koła wtedy ściąga do wewnątrz ale nie upieram sie przy tym za to wiem jedno jak koła są minimalnie rozbieżne to auto lepiej wchodzi w zakręty ale pogarsza sie stabilność na prostej ale tak czy siak czekam na komentarze może macie jakieś inne potwierdzone info
Doba ma 24 godziny,zgrzewka 24 piwa...przypadek..?
-
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 2140681
/ \ Tylko gdzie tu jest przod auta ? Poszukalem w necie i juz wiem w ktora strone sa zbiezne, a w ktora rozbiezne i skoro mowicie ze maja byc zbiezne to musze sie przyznac, ze przed wymiana sie nie przygladalem. Dopiero po wymianie zauwazylem, ze maja sie ku sobie i troche mnie to zaniepokoilo, poniewaz staralem sie zeby nie bylo roznicy. Z drugiej strony skoro da sie to zauwazyc golym okiem czy to nie jest zbyt duza zbieznosc. Postaram sie to zmierzyc.