Jak w temacie piszcie wysztko co wiecie na temat kontroli zaznaczonej na fotce. Co oznacza jakie będą tego konsekwencje jakie usterki mogą wystąpić jak je usunąć. Narazie tylko znalazłem że oznacza ona przegrzanei sie katalizatora ale możliwe że oznacza ona coś innego. Zapala sie razem z przekrecenim kluczyka i tak już sie świeci. Autko chodzi niby dobrze.
Autko w którym sie to dzieje to Peugeot 205 1,1 TU1M rok 92
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...
Ta kontrolaka oznacza ze cos zlego dzieje sie z katalizatorem albo z sonda lambda. U mnie czasami jak jest zimno i duza wilgoc w powietrzu to sie zapala po uruchomieniu na moment ta kontrolka ale potem jak sie kata nagrzeje to gasnie. Jednak jesli Ci sie swieci caly czas to znaczy ze albo masz zabity katalizator i trzeba go wymienic albo sonde lambda
Jedziesz Czesiu?...Jade jade...a nie z Toba to nie jade bo nie dojade!!!....
z tego co ja kiedys juz tu na forum widzialem to wlasnie albo Kat albo Lambda. u mnie zawsze gasnie jakos 1,2 sekundy po odpaleniu
Nałogowy czytelnikforum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Może być również zły skład mieszanki paliwowo powietrznej a czasmi nie masz przepałów w paliwie jak tak to musisisz to wyregulowac na urządzeniu wtryskowym, nie obędzie się bez wizyty w warsztacie.
Przyłączam się do tematu, podony problem-silnik 1,1 jednopunkt, kontrolka zapala sie na wolnych obrotach zarówno na gazie jak na bezynie. Zakładajac, że faktycznie kat się przegrzewa, stawiam na zbyt ubogą mieszankę. Co ciekawe: gaz czy benzyna, bez różnicy. Moze zbieg okoliczności? Może i lambda i przy okazji za ubogo gazu...(auto b. oszczedne ok7l gazu/100km) Moze zbyt wczesny zapłon?
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
a ja uwazam sadzac po waszych wypowiedziach ze podlaczenie do kompa odrazu pokaze przyczyne
Nałogowy czytelnikforum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Witam!Więc mam taki sam problem z tą kontrolką z tym że zapala sie po jakiś 40 km jazdy i po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu znów jest spokój na jakiś czas.Jedyny problem jaki zauważyłam to chyba tylko taki że stojąc np.na światłach troche szarpie.
Możecie mi coś podpowiedziec?
ogólnie problem jest z silnikiem i możę to być np do wyczyszczenia wtrysk razem z silniczkiem krokowym, walnięta sonda lambda, lub jakiś czujnik temperwatury To takie najbardziej prawdopodobne na teraz Co można sobie najpierw posprawdzać Kontrolka sygnalizuje teoretycznie problem z przegrzaniem katalizatora ale tak naprawde jest to kontrolka od kompa i powinno sie dac takze przy pomocy zlacza diagnostycznego odczytac kod bledu ktory wystepuje
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...