Co oznacza ta kontrolka ???

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Co oznacza ta kontrolka ???

Post autor: JoT_JoT »

Jak w temacie piszcie wysztko co wiecie na temat kontroli zaznaczonej na fotce. Co oznacza jakie będą tego konsekwencje jakie usterki mogą wystąpić jak je usunąć. Narazie tylko znalazłem że oznacza ona przegrzanei sie katalizatora ale możliwe że oznacza ona coś innego. Zapala sie razem z przekrecenim kluczyka i tak już sie świeci. Autko chodzi niby dobrze.

Autko w którym sie to dzieje to Peugeot 205 1,1 TU1M rok 92

Obrazek
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
STM
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: STM »

Ta kontrolaka oznacza ze cos zlego dzieje sie z katalizatorem albo z sonda lambda. U mnie czasami jak jest zimno i duza wilgoc w powietrzu to sie zapala po uruchomieniu na moment ta kontrolka ale potem jak sie kata nagrzeje to gasnie. Jednak jesli Ci sie swieci caly czas to znaczy ze albo masz zabity katalizator i trzeba go wymienic albo sonde lambda
Jedziesz Czesiu?...Jade jade...a nie z Toba to nie jade bo nie dojade!!!....
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator

A jaki masz silnik ??

Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

z tego co ja kiedys juz tu na forum widzialem to wlasnie albo Kat albo Lambda. u mnie zawsze gasnie jakos 1,2 sekundy po odpaleniu
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
ElmerCzubek

Post autor: ElmerCzubek »

Ile kosztuje katalizator i sonda lambda gdyby to chciec wymieniac ??
STM
Nowicjusz

Post autor: STM »

Mam silnik TU9M na monowtrysku BOSHA 953 cm3
Jedziesz Czesiu?...Jade jade...a nie z Toba to nie jade bo nie dojade!!!....
Qbis
Junior
Posiadany PUG: 205 1.6 GTI

Post autor: Qbis »

lambda do renault 19 kosztuje 90 zl ( wczoraj wymienial ojciec ) wiec do puga nie bedzie chyba duzo drozsza.
putbill

Post autor: putbill »

Może być również zły skład mieszanki paliwowo powietrznej a czasmi nie masz przepałów w paliwie jak tak to musisisz to wyregulowac na urządzeniu wtryskowym, nie obędzie się bez wizyty w warsztacie.
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Przyłączam się do tematu, podony problem-silnik 1,1 jednopunkt, kontrolka zapala sie na wolnych obrotach zarówno na gazie jak na bezynie. Zakładajac, że faktycznie kat się przegrzewa, stawiam na zbyt ubogą mieszankę. Co ciekawe: gaz czy benzyna, bez różnicy. Moze zbieg okoliczności? Może i lambda i przy okazji za ubogo gazu...(auto b. oszczedne ok7l gazu/100km) Moze zbyt wczesny zapłon?
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

a ja uwazam sadzac po waszych wypowiedziach ze podlaczenie do kompa odrazu pokaze przyczyne
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
bipi
Junior
Kontakt:

Post autor: bipi »

u mnie od razu gaśnie, słyszałem od mechanika że jeśli się pali nonstop to tak jakby nie było katalizatora.
bipi.205.pl
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Post autor: blaszka »

u mnie nie ma katalizatora i nieraz zapala sie przy rozruchu i gdzies po 5/10s gaśnie
Dzunia

Post autor: Dzunia »

Witam!Więc mam taki sam problem z tą kontrolką z tym że zapala sie po jakiś 40 km jazdy i po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu znów jest spokój na jakiś czas.Jedyny problem jaki zauważyłam to chyba tylko taki że stojąc np.na światłach troche szarpie.
Możecie mi coś podpowiedziec? :oops:
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator

ogólnie problem jest z silnikiem i możę to być np do wyczyszczenia wtrysk razem z silniczkiem krokowym, walnięta sonda lambda, lub jakiś czujnik temperwatury :) To takie najbardziej prawdopodobne na teraz :) Co można sobie najpierw posprawdzać Kontrolka sygnalizuje teoretycznie problem z przegrzaniem katalizatora ale tak naprawde jest to kontrolka od kompa i powinno sie dac takze przy pomocy zlacza diagnostycznego odczytac kod bledu ktory wystepuje

Dzunia

Post autor: Dzunia »

Dziękuje za szybką odpowiedź.A mam jeszcze takie pytanko czy jest to groźne czy moge narazie z tym jeździć?
ODPOWIEDZ