czujnik poziomu paliwa

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
perunvit
Nowicjusz
Posiadany PUG: Obecnie brak. Puscilem za godziwa cene 205 LOOK, ktory u kupca zdetronizowal jako 1 auto Golfa IV;]
Numer Gadu-gadu: 0

czujnik poziomu paliwa

Post autor: perunvit »

otóż; mam straszne wahania poziomu paliwa na kontrolce. potrafi ustawić się na zero, a w trakcie jazdy wskazywać 1/4 a (żadziej) nawet więcej...to normalne w 205-tkach, czy ja mam cosik nie tak??
Adin, dwa, tri, cityry, piat... 205
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

ja tez mam tak ze np raz swieci 1/4 potem prawie zero itp. to chyba normalne. jak jest malo zupy to szaleje - podejrzewam ze wina lezy w tym ze pugi maja patrzac z dolu taka jakby przegrode ( wklesle wzdluz ) i malo zupy jest to sie przelewa
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
u-boat

Post autor: u-boat »

ja tez nigdy nie wiem iel ma paliwa. Zastanawiam sie czy w ogóle działa u mnie lampka rezerwy bo tak jeżdzę i jeżdzę a nigdy jej nie wiedziałem a boję sie jeździć do końca bo nie chce gdzieś na polu utkwić.

Przy ilu litrach w baku ona się mi zapali??
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

Lampa pierwszy raz u mnie zapala się przy około 8-10 litrach w baku. Sprawdzałem :)
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
Ferguss

Post autor: Ferguss »

Ja też mam parodię: ostatnio zalałem za 50 zika, no więc wskazówka poszła w prawo ;) ale po 40 kilometrach zapalila mi się rezerwa (jechałem autostradą ok. 100km/h) więc przepału nie powinno być - zgłupiałem. Ale najlepsze jest to że jak zdesperowany zajechałem zatankować, to wskazówka na chwili postoju pokazywała już ponad 1/4 stanu baku ;) - fajne to autko :twisted:
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator

No tak sobie dziwnie chodza te wskaźniki :) To fakt u mnie teraz to jest w ogóle parodia bo jak się świeci rezerwa to jest 1,4 baku i niżej nei schodzi nawet po przejechaniu 50km na rezerwie :) no wiesz Jeżeli miałeś pusty bak to 50 zika to jest jakieś 12-13 litrów a prawdopodobnie od 10 może się już świecić kontrolka. Zresztą kontrolka w tym wszystkim i tak jest chyba najbardziej miarodajna :)

Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Post autor: blaszka »

u mni ejest tak samo np wjezdzam na autostrade z goleniowa do szczecina i zapala sie rezerwa wjezdzam do szczecina i wskazik pokazuje np1/4 w ku.. mnie to toroche ale co zrobic
Ferguss

Im więcej paliwa, tym mniej paliwa - można zatem rzec :mrgreen:
Awatar użytkownika
perunvit
Nowicjusz
Posiadany PUG: Obecnie brak. Puscilem za godziwa cene 205 LOOK, ktory u kupca zdetronizowal jako 1 auto Golfa IV;]

Ferguss...miałem wczoraj to samo, wlaśnie to skłoniło mnie do napisania posta. Po przeczytaniu Waszych postów, nie tyle mi ulżyło, co jestem spokojniejszy, że to nic ponad norme, hehe. Pozdro![/list]
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

Post autor: Dżon Dobra Nadzieja »

Chyba w każdym samochodzie tak jest... podczas przyspieszania, benzynka wędruje na tył baku więc przy czujniku jest jej mniej... jak sie zatrzymamy i poziom sie ustabilizuje to czujnik sie powoli podniesie... przy zwalnianiu czy jezdzie z górki (jeśli takowa nie trwa krótko) czujnik może pokazać nadwyżke...
A poza tym... ten temat był jakoś niezbyt dawno...
Obrazek  Obrazek

Jestem fanem! Szukalem klubu p205 i go znalazlem 8)7
Ferguss

Dżon zgodzę się że w mieście tak jest, ale nie jak ruszam z kilkoma litrami i jadąc stałą prędkością po równej autostradzie (bez wzniesien, górek itp) - wyglądło to tak jakby palił 15l/100km.
Tak czy owak nie lubię tego typu niespodzianek i kupuję 5litrowy plastikowy kanisterek i niech te 5l sobie leży ;)
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony

Post autor: Dżon Dobra Nadzieja »

Przezorny zawsze zabezpieczony :wink:

A ten wskaźnik poziomu paliwa przecież nie lata z prędkością, którą wogóle można zauważyć... więc zanim się zdąży podnieść wskazówka to już paliwo bedzie znów z tyłu baku...
Jak bedziesz miał taką sytuacje (albo wymuś) to zatrzymaj sie i zobacz czy odrazu wskazówka sie podniesie...
Obrazek  Obrazek

Jestem fanem! Szukalem klubu p205 i go znalazlem 8)7
Awatar użytkownika
perunvit
Nowicjusz

Dżon, u mnie czesto przy uruchomieniu silnika wskazówka pokazuje duuużo zaniżoną ilość paliwa. dopiero po przejechaniu kilku km, wraca do normy. tak jak pisał Fergusson, lepiej być ubezpieczonym i wozić baniaczek ze sobą:]
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator

No bo pamiętaj że jak się paliwko rozgrzeje to zmienia objetość :D:D:P ja tam ufam tylko kontrolce jeżdżac po mieście tankuje po przejechaniu jakiś 80 maks 100 km od zapalenia sie zółtej lampki :)

Awatar użytkownika
Jitter
Junior
Posiadany PUG: był: 205 Junior (restyled)

Post autor: Jitter »

Zauważcie też, że wskazania miernika poziomu paliwa uzależnione są nawet od tego, czy auto stoi na równi, czy też powierzchni pochylej - dotyczy to także zmian nachylenia drogi podczas jazdy :mrgreen: Wszystko zależy, ile paliwka wozimy w baku - w sumie im więcej, tym bardziej wiarygodne wskazania :-)

PS: Blaszka: kręci mnie ten Twój Peugeocik :shock:
...:: Postrach Zielonogórskich Ulic ::...
............Przerażająca Moc 45KM.............

Był: Peugeot 205 "Junior" '91, biały, 5d, TU9/K 954ccm
Jest: Ford Fusion "Trend Gold-X" '09, niebieski, 5d, FXJA 1488ccm
ODPOWIEDZ