Jaki olej do Diesla?
- Pagi
- Maniak
- Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
- Numer Gadu-gadu: 35314
- Kontakt:
Jaki olej do Diesla?
Witam,
Zbliza mi sie wymiana oleju i zastanawiam sie co bedzie dobre do starego diesla.
Poradzcie cos.
Napiszcie jakich olei uzywacie w swoich dieslach.
Pojazd to 205-tka z '92 1,9D, przejechane ok. 150kkm. Glownie porusza sie po miescie, z raz na miesiac wypad w dluzsza trase poza miasto.
Zbliza mi sie wymiana oleju i zastanawiam sie co bedzie dobre do starego diesla.
Poradzcie cos.
Napiszcie jakich olei uzywacie w swoich dieslach.
Pojazd to 205-tka z '92 1,9D, przejechane ok. 150kkm. Glownie porusza sie po miescie, z raz na miesiac wypad w dluzsza trase poza miasto.
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
- waldemarek_b
- Junior
- Numer Gadu-gadu: 0
- Pagi
- Maniak
- Kontakt:
No w moim przypadku akurat jest to moze i logiczne, wymiane robilem w grudniu przed swietami, teraz juz lada dzien bedzie 10kkm. Takze ze 3 wymiany w roku mi wyjdą...
Ale pytalem tutaj raczej o marke oleju, czy inwestowac w lepsze, drozsze oleje, czy w przypadku starego rupiecia lac Lotosa i jezdzic?
Ale pytalem tutaj raczej o marke oleju, czy inwestowac w lepsze, drozsze oleje, czy w przypadku starego rupiecia lac Lotosa i jezdzic?
- Ninja
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)
Debata o olejach byla juz wielokrotnie prowadzona na tym forum i wnioski zawsze byly podobne - Orleny i tym podobne sa "bee", a drozsze jak Castrol, Mobil, Total, Esso sa dobre.
Do nowego silnika syntetyk/polsyntetyk, do starszego "plujacego" mineral.
Do starszego diesla dobre sa mineraly 15W40 - polecam Castrol GTX (ja kupuje po 15 pln/litr z beczki), albo GTX 3 (po 23 pln/litr z beczki).
I to chyba wszystko, niczego nowego do tematu nie wnieslismy![Wink :wink:](./images/smilies/wink.gif)
Do nowego silnika syntetyk/polsyntetyk, do starszego "plujacego" mineral.
Do starszego diesla dobre sa mineraly 15W40 - polecam Castrol GTX (ja kupuje po 15 pln/litr z beczki), albo GTX 3 (po 23 pln/litr z beczki).
I to chyba wszystko, niczego nowego do tematu nie wnieslismy
![Wink :wink:](./images/smilies/wink.gif)
Był - 1.8 D, 60 KM/4600 obr./min., 110 Nm/2600 obr./min. - masakrator ![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
Jest - VW![Wink ;)](./images/smilies/wink.gif)
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
Jest - VW
![Wink ;)](./images/smilies/wink.gif)
- Pagi
- Maniak
- Kontakt:
Dobra, gdzie sie kupuje taki z beczki ?
A jeszcze jedna rzecz... piszesz ze Castrol GTX, ale czy bedzie dobry do diesla? Bo zdaje ze se dieslowy Castrol ma oznaczenie GTD ?
moze mi ktos jeszcze podac jakiegos linka z opisem co onzaczaja te klasy pelkosci olei?
Albo co powiecie o Mineralny Shell Helix Super Diesel 15W40 ??
Na allegro znalazlem 55zł / 4litry.
Wlasnie, ile oliwy wlazi do diesla 1,9?
A jeszcze jedna rzecz... piszesz ze Castrol GTX, ale czy bedzie dobry do diesla? Bo zdaje ze se dieslowy Castrol ma oznaczenie GTD ?
moze mi ktos jeszcze podac jakiegos linka z opisem co onzaczaja te klasy pelkosci olei?
Albo co powiecie o Mineralny Shell Helix Super Diesel 15W40 ??
Na allegro znalazlem 55zł / 4litry.
Wlasnie, ile oliwy wlazi do diesla 1,9?
- Ninja
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)
Chodzi mi o mineralny Castrol GTX lub GTX 3 o klasie lepkosci 15W40 - to sa oleje polecane do silnikow benzynowych i diesla z duzym przebiegiem. Nie musi miec na pudelku napisane "DO DIESLA" albo "DO BENZYNOWEGO"
Jest jeszcze mineralny olej Castrola dedykowany do wolnossacych diesli, ale on sie nazywa "Castrol Diesel Motor Oil" i tak naprawde nie wiem ile kosztuje ale parametry ma bardzo podobne do mineralnych GTX-ow.
Z Shellem nie mialem do czynienia wiec sie nie wypowiem czy jest dobry, ale cena ktora podales zacheca
Do diesla wchodzi 5 litrow oliwy wedlug ksiazki Etzolda, ale ja zawsze wlewam 4.5 litra i stan jest idealnie miedzy "wcieciami" na bagnecie.
Olej z beki najprosciej kupic w warsztacie zajmujacym sie wymiana olejow. Koszt takiego oleju jest nizszy na litrze bo nie ma w nim ceny za ladne opakowanie. Z reguly takie warsztaty proponuja bezplatna wymiane oleju jesli wlasnie kupisz olej z ich beczuszki![Wink :wink:](./images/smilies/wink.gif)
Jest jeszcze mineralny olej Castrola dedykowany do wolnossacych diesli, ale on sie nazywa "Castrol Diesel Motor Oil" i tak naprawde nie wiem ile kosztuje ale parametry ma bardzo podobne do mineralnych GTX-ow.
Z Shellem nie mialem do czynienia wiec sie nie wypowiem czy jest dobry, ale cena ktora podales zacheca
![Very Happy :D](./images/smilies/grin.gif)
Do diesla wchodzi 5 litrow oliwy wedlug ksiazki Etzolda, ale ja zawsze wlewam 4.5 litra i stan jest idealnie miedzy "wcieciami" na bagnecie.
Olej z beki najprosciej kupic w warsztacie zajmujacym sie wymiana olejow. Koszt takiego oleju jest nizszy na litrze bo nie ma w nim ceny za ladne opakowanie. Z reguly takie warsztaty proponuja bezplatna wymiane oleju jesli wlasnie kupisz olej z ich beczuszki
Był - 1.8 D, 60 KM/4600 obr./min., 110 Nm/2600 obr./min. - masakrator ![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
Jest - VW![Wink ;)](./images/smilies/wink.gif)
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
Jest - VW
![Wink ;)](./images/smilies/wink.gif)
w wielu warsztatach zjmujących się wymianą ,wymiana wliczone jest w cene i filtry tez powinni mieć.musisz pojeżdzić i poszukać. ja leje mobil bardziej z przyzwyczajenia,bo na takim jeżdzi już wiele latPagi pisze:A gdzie sie kupuje taki lany z beczki ? W jakis hurtowniach, czy po znajomosci kupujesz ?
- JoT_JoT
- Moderator
- Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
- Numer Gadu-gadu: 3288286
Ninja pisze:Dokladnie tak ja ja z Castrolemmiketd pisze: ja leje mobil bardziej z przyzwyczajenia,bo na takim jeżdzi już wiele lat
Ja ja leje Elfa z przyzwyczajenia no i z faktu że to jest także bdb olej
![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...
[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]