Moje wszechobecne problemy techniczne....

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
WINKiel
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205GTI -> 306S16 -> 406coupeV6
Numer Gadu-gadu: 0

Moje wszechobecne problemy techniczne....

Post autor: WINKiel »

...były już nie raz przez Was omawiane i dziękuję za wszystkie pomocne uwagi podpowiedzi. Jednak przyczyn usterek i samych objawów jest na tyle wiele, ze doszlismy do wniosku, ze trzeba dać auto na szczegółowe badania techniczne. Mam do Was jeszcze tylko jedną prośbe i jednocześnie ciekawostke. Podczas, gdy szybko przyśpieszam autem i trzymam je parę sekund na najwyższych obrotach zapalają mi się wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej, a jak zdejmuję nogę z gazu to gasną. Auto zachowuje się normalnie, nie wydaje mi się żeby silnik gasł. Macie jakies sugestie? Dodam tylko, co wiecie i o czym sie "chwalilem" ze cały czas pali mi sie kontrolka "sprawdz silnik" oraz ostatnio wycieka plyn z chlodnicy.
DUŻY

Post autor: DUŻY »

U mnie przy mocniejszym hamowaniu zapala sie lampka STOP-w sumie logiczne prawda
Mav309
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: Mav309 »

DUŻY pisze:U mnie przy mocniejszym hamowaniu zapala sie lampka STOP-w sumie logiczne prawda

:wink:

Raczej logiczne jest to ze masz malo oleju i smok ciagnie Ci powietrze zamiast oleju... Spada cisnienie, nie masz smarowania... Chcesz ukrecic silnik kolego? :roll:
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
Awatar użytkownika
NMike
Uzalezniony

a może

Post autor: NMike »

A może i swego rodzaju ostrzeżenie. że za wysokie obroty i zaraz odcinamy zapłon...:-)
Peugeot 205 1,6 GTi :-)
Mav309
Uzalezniony
Kontakt:

Re: a może

NMike pisze:A może i swego rodzaju ostrzeżenie. że za wysokie obroty i zaraz odcinamy zapłon...:-)
Sa dwa sposoby na zapalenie kontrolki STOP w pugu pierwsza to przekroczenie temperatury w glowicy (odpowiednio 105/110 stopni w zaleznosci od czujnika) a druga to za niskie cisnienie oleju (chyba ponizej 0.5 bara
P309 GTI 1.9 "Rallye"
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

Mav swiete slowa
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
milo

Re: Moje wszechobecne problemy techniczne....

Post autor: milo »

WINKiel pisze:...Podczas, gdy szybko przyśpieszam autem i trzymam je parę sekund na najwyższych obrotach zapalają mi się wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej, a jak zdejmuję nogę z gazu to gasną. Auto zachowuje się normalnie, nie wydaje mi się żeby silnik gasł...
No ciekawe to ... u mnie jest tak samo, tyle że silnik rzeczywiście gasnie (oczywiście za momnet znowu chodzi, jak tylko puszcze sprzęgło). Dzieje się to wyłącznie po ostrym przyspieszaniu. Czasem potem nie chce w ogóle odpalić przez kilka minut. Jeszcze jedno, jezdze na LPG. Przypuszczam że to skład mieszanki.
DUŻY

Post autor: DUŻY »

Chyba rzeczywiście to moze byc olej trzeba bedzie dolać
Mav309
Uzalezniony
Kontakt:

DUŻY pisze:Chyba rzeczywiście to moze byc olej trzeba bedzie dolać
Podstawowy powod zazynania gti - to auto przy palowaniu bierze olej, a ludziki zadko sprawdzaja i dolewaja jak maja ponizej minimum.
Zalecana jest jazda z przynajmniej polowa stanu! Szczegolnie jak ktos lubi zakrety albo dlugie gwaltowne hamowania...
P309 GTI 1.9 "Rallye"
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

A jak ktos naprawde nie mysli o oleju bo nie ma do tego pamieci, to warto w miscie olejowej wspawac odpowiednie przegrody, i daszek, wtedy olej wolniej sie przelewa.. i nie odplywa tak szybko na zakretach...

Ja jednak zawsze staram sie miec powyzej polowy stanu. Mam pewnosc ze nie odplynie, no i sie tak olej nie grzeje.

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Awatar użytkownika
_Ryba_
Junior
Kontakt:

Post autor: _Ryba_ »

a jak ktos ma skrzynie biegow w misce olejowej to te przegrody raczej nie wchodzą w gre.
<<<Moja Furka SPRZEDANA!!!!>>>
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Wchodza wchodza, tylko umiejetnie zrobione. Przeciez miske olejowa masz. To ze masz skrzynie i silnik na jednym oleju, to nie znacy ze nie masz miski w ktorej nie dalo by sie zrobic tych przegrod :)

Przeciez SMOK tez gdzies musi sie zmiescic. Nie mow mi ze skrzynia zajmuje sie 100% miski... wtedy miska by nie miala sensu ... bo skrzynia by pelnila funkcje miski :)

Awatar użytkownika
_Ryba_
Junior
Kontakt:

Post autor: _Ryba_ »

Kaktus pisze:Przeciez SMOK tez gdzies musi sie zmiescic. Nie mow mi ze skrzynia zajmuje sie 100% miski... wtedy miska by nie miala sensu ... bo skrzynia by pelnila funkcje miski :)

fakt miejsca tam jest. i pewnie by sie zmiescily.
<<<Moja Furka SPRZEDANA!!!!>>>