Wentylatory chłodnicy

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
Numer Gadu-gadu: 35314
Kontakt:

Wentylatory chłodnicy

Post autor: Pagi »

Witajcie,

Wiec powiedzicie mi czy tak ma byc... Chodzi o dieselka z dwoma wiatrakami chlodnicy i dwoma stopniami ich zalaczania...

Wiec tak, jako pierwszy wlacza sie tylko jeden wiatrak, lewy patrzac na przod autka, na wysokich obrotach. NA drugim stopniu wlaczaja sie oba wiatraki ale kręcą się wolniej...

Czy tak ma byc? Czy mam cos na odwrot podlaczone... ? Mi jakos bardziej pasowaloby zeby najpierw wlaczaly sie oba wolniej, a pozniej oba szybciej? Moze mam zamienione kabelki na czujniku? Bo i sam czujnik nie jest oryginalny...
Aha... i wiatraki wylaczaja sie razem z kluczykiem... a chyba nie powinny... choc nie ma to wiekszego znaczenia, gdyz schlodza one i tak tylko sama chlodnice...

Napiszcie jak to powinno byc :)
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
invictus

Post autor: invictus »

Mialem takiego diesla i zalaczaly sie "tak jak bys wolal", wylaczaly mi sie tez razem z kluczykiem co do tych obrotow i zalaczania to zawsze mozna wszystko zrobic, wiec nawet jezeli jest wszystko OK to mozna to zmienic (znaczy sposob a nie nia nieOK :wink: ) Ale skoro sie nie przegrzewa to dalbym sobie z grzebaniem spokoj na twoim miejscu
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

U mnei po wyłączeniu kluczyka wiatrak dalej chodzi
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: blaszka »

pagi wszystko jest u ciebie dobrze tak ma byc
invictus

W gti tez (nie wiem dlaczego w benzynie jest inaczej niz w dieslu) ale jak to przeszkadza to tez da sie to zrobic i to nawet bardzo latwo A jak jest ok to znaczy ze ja mialem cos z przekaznikiem :lol:
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: blaszka »

ale po co przerabiac tak ma byc i tyle najpierw sie załancza wentylator od strony wpływu goracej wody z silnika potem jak temperatura sie podniesie to chłodza od strony wlotu i wylotu wody w chłodnicy a zbyt mocno tez nie mozna schłodzic odrazu płynu dlatego kręca sie wolniej
invictus

Ej no powiedzialem ze nie ma sensu tego przerabiac ale powiem wam ze jak sie tego diesla w lecie przeciaza (pedal gazu i podloga ma inne drgania jak sie przegrzeje to lekko czuc jak sie tym sprzetem troche pojezdzi, ale to nie tylko te diesle tak maja) to jednak chlodzenie nie daje sobie rady i przynajmniej mozna zrobic dzialanie bez zaplonu jak w lecie sie czesto odpala i zdrowo pogania
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
Numer Gadu-gadu: 35314
Kontakt:

Post autor: Pagi »

Ok,

Dzieki blaszka za wytłumaczenie :)

Wiem invictus ze mozna to zmienic, co za problem zamienic przewody na czujniku, ale chodzilo mi o to czy tak ma byc. Dziwilo mnie to ze najpierw chodzi jeden szybciej...

Lato sie zbliza i autko zaczyna sie grzac w korkach... a wskaznika temp. to sie Francuzom zapomnialo wlozyc :)
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
ODPOWIEDZ