DYSTANSE, MAŁE FORUM I CO NIECO NA ICH TEMAT

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
NMike
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: NMike »

cZY NA ZIMĘ ZDEJMOWAĆ DYSTANSE, JAKIEGO TYPU SĄ NAJLEPSZE, PLANUJĘ WSADZIĆ DO SWOJEGO PUGA NA STRONĘ PO 2-2,5 CM, CO Wy na to...?
Peugeot 205 1,6 GTi :-)
Mav309
Uzalezniony
Kontakt:

Re: DYSTANSE, MAŁE FORUM I CO NIECO NA ICH TEMAT

Post autor: Mav309 »

NMike pisze:DYSTANSE, MAŁE FORUM I CO NIECO NA ICH TEMAT
cZY NA ZIMĘ ZDEJMOWAĆ DYSTANSE, JAKIEGO TYPU SĄ NAJLEPSZE, PLANUJĘ WSADZIĆ DO SWOJEGO PUGA NA STRONĘ PO 2-2,5 CM, CO Wy na to...?
dystanse poprawiaja prowadzenie w luku ale zwiekszaja nerwowosc auta, stad na zime lepiej nie zakladac...
BTW, dystanse zwiekszaja promien skretu...
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
maciaveli

Re: DYSTANSE, MAŁE FORUM I CO NIECO NA ICH TEMAT

Post autor: maciaveli »

Mav309 pisze:
NMike pisze:DYSTANSE, MAŁE FORUM I CO NIECO NA ICH TEMAT
dystanse poprawiaja prowadzenie w luku ale zwiekszaja nerwowosc auta, stad na zime lepiej nie zakladac...
BTW, dystanse zwiekszaja promien skretu...
mav , chyba się w zime na dystansach nie zabije :shock: ? bo już się na nie napaliłem , i lada dzień zakładam . Napisz jak możesz jak się zmienią właściwości jezdne :?: .
Lars

Post autor: Lars »

Słuchajcie, nie popadajmy w skrajności...

Owszem, Mav ma rację, że poszerzenie samochodu (zwłaszcza ośki)wprowadza pewną nerwowość w prowadzeniu ale tylko przy prędkościch granicznych! Czyli na rajdzie to odczujesz... choć właściwie nie, bo tam jest więcej innych emocji... :twisted:

A co do zachowania zimą - nawet patrząc na rajdy samochodewe widać, że zimą nie dość, że mają wąskie opony to jeszcze wpuszczone maksymalnie w stronę osi wzdłużnej samochodu. Ale pamiętajmy, że to czym jeżdżą i jak jeżdżą to całkowite EKSTREMUM!

Dlatego w Waszym przypadku skupiłbym się na dokładnym przygotowaniu auta do zimy i dobraniu dobrych opon a nie na sywagacjach o zaletach i wadach dystansów.
Awatar użytkownika
NMike
Uzalezniony

No dobra

No dobra, a jakie dystanse są najlepsze?? :?:
Lars

Słuchaj, na pewno markowe... :lol:

Dystans nie może być ciężki, bo już samo dosunięcie koła powoduje znaczny wzrost sił działających na zawiasy, a jeśli jeszcze będzie ciężki...

Najlepsze? Nie ma takiego pojęcia...

Zastanów się do czego będą Ci potrzebne - jeśli szykujesz auto do ścigania się na rajdach/wyścigach - pogadaj z fachowcami od takich przeróbek..

Jeśli chcesz poprawić wizualnie auto - kup jakieś w sklepie... :)

Jakie? Cóż, zależy od zawartości portfela.... musisz poszukać po firmach tuningowych...

Jednak sugerowałbym to co sugerował w innym temacie Mav - przykręcenie najpierw dystansu a dopiero do niego koła...
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

Jak za bardo poszerzysz tyl, to auto bedzie ci gorzej skrecalo i wyjezdzalo mocno przodem!

Jak poszerzysz przod, to auto bedzie lepiej skrecalo ale bedzie uciekal tyl.

Poszukaj idealnego rozwiazania, i jak znajdziesz daj znac :)

Ja jestem zdania ze jak poszerzac to owszem, ale przod razem z tylem i nie wiecej niz 1,5 cm na strone!!

Ja mialem dystanse 1,8cm i stoczylem je do 1cm i zastanawiam sie czy jeszcze ich lekko nie liznac.
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Awatar użytkownika
NMike
Uzalezniony

hmm

Hmm, no tak, planuję starty w kjs-ach, czy jest sens zakładania, w ogóle, dystansów do tego typu imprezy? Jaki rozmiary felg i opon polecacie?
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Do KJS'ow??

13 lub 14 na pewno nie 15... opony o niskim profilu - np. 185x55 lub 185x60 ale nie nizsze!

Na KJS'ach najwazniejsza jest rowna jazda, i jak najmniej zatrzyman samochodu, liczy sie ciagla jazda, rowno i plynnie, tak sie uzyskuje dobre czasy.

Nie wiem czy dystanse ci pomoga czy przeszkodza... trudno powiedziec! Wazniejsze jest zawieszenie, aby bylo dosc nisko i stosunkowo twardo, bo inaczje auto ci sie bedzie mocno wyginalo i tracilo naped na nawrotach.

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
Lars

Hehe... rozbroiłeś mnie tymi KJS'ami... nie od dystansów się zaczyna...

Powiem szczerze, że zrób dobrze zawiasy, załóż rozpórki (może klatka?) - to bardziej się przyda niż poszerzenie auta!

To KJS a nie rajd!
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Klatka nie poczebna - zbedna waga!! Klatke zaloz jak juz bedziesz konczyl KJS'y! Odchudz sobie autko, i tak jak pisalem zrob dobra zawieche ....

I co najwazniejsze naucz sie prob na pamiec! Bo na bledach sie najwiecej traci! Ludzie przyjezdzaja furami w ktore kupe kasy wkladaja, a przegrywaja bo nie potrafia prostych sekwencji pojechac.

KJS to nie jazda po Odcinku, wiec naprawde warto nauczyc sie proby na pamiec! To duzo pomaga, gdy robisz cos na jednym slupku i wiesz gdzie masz jechac dalej... tu nawet Maciej Wislawski by ci trasy dobrze nie podyktowal... sie poprostu nie da...

Awatar użytkownika
NMike
Uzalezniony

heh

Kupiłem samochód z poszerzaczami większymi niż w GTi i teraz się zastanawiam czy jeździć bez nich, czy z nimi(jak zdejmę, to perfidnie widać, że "tam" coś było i dlatego wolałbym założyć jakieś kółka i dystans), ale obejdzie się :P :wink:
Amorki i sprężyny mam nowe, co jeszcze mogę zrobić do kjsów...?
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Ok, amorki i sprezyny sa nowe, ale czy sprezyny masz SERIE czy cos lepszego? Seria w GTI wcale nie jest taka fajna... na KJS'y czesto za miekka.

Od kogo kupiles te auto?? Nie kupiles go przypadkiem z Wawy?? Od niejakiego Michala?

Co warto do KJS'ow... na pewno dobry reczny... bo czasami sie przydaje :) A tak pozatym to nie mam pojecia. Ja jezdzilem niemalze seryjnym pugiem i bylo fajnie, choc brakowalo wlasnie zawiasu fajnego.

Warto takze zainwestowac w fajnie trzymajace opony! Moga byc uzywane, tak aby bierznik byl ale nie za wiele... wtedy opona mniej pracuje, i lepiej sie auto prowadzi - bardziej precyzyjnie, co zreszta czuc, ale wazne aby ta opona byla w miare mloda.. bo opony 2-3 letnie ulegaja wulkanizacji i staja sie bardzo twarde..

Awatar użytkownika
NMike
Uzalezniony

Samochód kupiłem z Rybnika, zawieszenie ma sportowe, utwardzone(sprężyny eibacha), ręczny będę robił, na razie go jeszcze w ogóle nie ma :) :lol: Pytanie:
- czy jeździć na szerokich kapciach, czy na wąskich i czy na niskim/wysokim profilu?
Lars

Hmmmm... to zależy, czy na ściganie czy na ulicę... ;)

Na KJS'y nie polecałbym dużej średnicy koła (waga, siły odśrodkowe).

Jeśli chodzi o szerokość - jeżeli opona będzie za szeroka, to owszem, na prostej może być lepsza przyczepność (ale większe opory toczenia!) natomiast w zakręcie możesz się bardzo poślizgnąć...

Szeroka opona nie ma marginesu, albo jest przyczepna albo ucieka... na "znormalizowanej" oponie (powiedzmy zalecanej przez producenta) samochód daje Ci znaki, że traci przyczepność, masz więcej czasu na zareagowanie...

A niski profil? Ja w Qpe mam 245/35 ZR17 i na naszych dziurach strasznie to boli... i trzeba uważać na fele.. :(
Ale coś za coś... niestety, nie powinienem zakładać węższych... :(
ODPOWIEDZ