Wyskakuje 5. i 1. bieg

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
Dżon Dobra Nadzieja
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

Wyskakuje 5. i 1. bieg

Post autor: Dżon Dobra Nadzieja »

Witam
Tak jak temat, podczas jazdy biegi same się wybijają...
Jedynka nieraz sobie wyskoczy przy ruszaniu jak puszczam jeszcze sprzęgło, a ostatnio podobne rzeczy zaczęły się dziać z 5. biegiem. Nieraz wogóle nie ma sensu wbijać 5. bo tak często wyskakuje, nie wiem od czego to zależy, ale czasami da sie jechać... Jak już wskoczy na "luz" z Piątki to żeby wbić ja spowrotem trzeba liczyć się z krótkim zgrzytem, ale jak wrzucam np na 4. to wchodzi bezproblemowo... Dodam że jak normalnie wbijam 5. to nic nie zgrzyta, tylko po jej wcześniejszym wyskoczeniu....
Co jest tego przyczyną? Czy 3. bieg też jest narażony na takie wyskoki?
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Post autor: blaszka »

wymien synchronizatory
grzanos

Post autor: grzanos »

Spróbuj 5 wrzucać "na raty". Czyli wciskasz sprzęgło z 4 dajesz na luz, puszczasz sprzęgło i wciskasz je pownie i dopiero z luzu na 5. Da się do tego przyzwyczaic, jezdzilem tak sporo VW Transporterem.Ale synchronizatory to pewnie masz do wymiany.
putbill

Post autor: putbill »

ja mam to samo z 3 i 5, mechanik poradzil mi zebym wymienil poduszke pod skrzynia wymienilem i dalej to samo, mowil ze tam sa takie wodziki z kuleczka i sprezynka i to wlasnie ta sprezynka sie wyrobila ale mozna z tym jezdzic ja jezdze juz prawie rok i sie nauczylem, koledze naatomiast w 309 wyskakuje 2 i 4, ta sama przyczyna. jak bys chcial naprawiac to nie wiem czy nie oplaca sie kupic calej skrzyni mechanior zaspiewal mi 300 zl za robocizne, czyba oszalal :shock: :lol:
putbill

Post autor: putbill »

ja mam to samo z 3 i 5, mechanik poradzil mi zebym wymienil poduszke pod skrzynia wymienilem i dalej to samo, mowil ze tam sa takie wodziki z kuleczka i sprezynka i to wlasnie ta sprezynka sie wyrobila ale mozna z tym jezdzic ja jezdze juz prawie rok i sie nauczylem, koledze naatomiast w 309 wyskakuje 2 i 4, ta sama przyczyna. jak bys chcial naprawiac to nie wiem czy nie oplaca sie kupic calej skrzyni mechanior zaspiewal mi 300 zl za robocizne, czyba oszalal :shock: :lol:
Awatar użytkownika
Yahoo
Uzalezniony

Post autor: Yahoo »

czasem bardziej opłaca się kupno drugiej skrzyni ale pod warunkiem możliwosci jej sprawdzenia oczywiście
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

mi po złożeniu silnika została tak a jakaś sprężynka.. wisi w piwnicy, a skrzynia chodzi jakby lepiej ;)
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Post autor: blaszka »

może od długopisu :wink:
Ostatnio zmieniony 07 cze wt, 2005 2:29 pm przez blaszka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

Hi!

Kazdy bieg ma zabezpieczenie kuleczka na sprezyce... jak sprezyna sie wyrobi badz peknie, to biegi beda wyskakiwac.

Tania sprawa taka sprezynka, gorsze jest to ze trzeba cala skrzynie rozbierac.
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
ODPOWIEDZ