RATUNKU PO RAZ DRUGI !!

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
powerhorse

RATUNKU PO RAZ DRUGI !!

Post autor: powerhorse »

Ostatnio Wasze sugestie byly trafione wiec pewnie bedziecie mi wstanie pomoc i teraz.
Samochod przestal dzialac:(
Jade i silnik sie wylacza. ZAtrymam sie odrazu odpalal i jade dalej i za pare metrów (badz czasem nawet kilometr) znowu sie wylacza. Obrotomierz wariuje. Nagle silnik przerywa, obrotmomierz wskazjue zero pozniej nagle wchodzi na duze obroty, pozniej znowy przerywa i najczesciej sie wylacza, samochod przez caly czas jakby delikatnie przerywal. Myslalem moze ze nie mam benzyny ale dojechalem na stacje zatankowalem 5 litrów i wskazówka wskazuje na prawie 1/4 baku wiec paliwo raczej bylo.
Ostatnio wymienilem modul bo samochod byl calkowicie kaput :( podzialal ze dwa tygodni i znowu cos sie zje........ :(
Jakies sugestie ?
Awatar użytkownika
Piweł
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Piweł »

...
Ostatnio zmieniony 28 gru czw, 2006 12:44 am przez Piweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Ex 205 GTi...
powerhorse

z tym ze jak wczesniej tak sie dzialo to silnik poprostu elegancko sie wylaczal i przez pewnien czas nei chcial sie wlaczyc. A teraz przerywa i glupieje :( ale pozniej odrazu odpala ;( no chyba ze inaczej sie popsul :(
Awatar użytkownika
szmergiel
Junior

Post autor: szmergiel »

zanim wydasz worek kasy sprawdź główny kabel wysokiego napięcia od cewki. potem reszte kabli i rozdzielacz i takie tam. wg. mnie to moduł jak poleci to raz a dobrze, i już sie nie odpala, ale może sie myle. powodzenia.
powerhorse

to jest jedyny kabel ktory nie byl wymieniany w samochodzi :( kiedys jak mnie kopnal prad z niego to mnie ladnie palec bolal :) pozniej sie dowiedzialem ze tam nei ma 12v :(
powerhorse

nigdzie nie moge dokupic tego kabla bo takie nie maja ;( w komplecie to peugetota byl inny a dokupic pojedynczy to nic nei pasuje i szukam dalej :(
powerhorse

a jakie byly by efekty gdyby poszla pompa paliwa??
czesto jezdzilem z mala ilosci paliwa w furze, chociaz jak zapalala mi sie rezerwa to zazwyczaj tankowalem :(
Awatar użytkownika
szmergiel
Junior

napewno by ci krótkotrwale nie szarpał a napewno by padał na wysokich obrotach a nie niskich. jesli Cie kopnał to nic nie rób zanim sie go nie pozbędziesz. i dziwne ze nie możesz dostac pojedynczego, czesto sie właśnie tylko ten wymienia.
Obrazek
Awatar użytkownika
szmergiel
Junior

no i zazwyczaj jak sie coś z kablem od cewki dzieje to obrotomierz wariuje tzn, skacze, tak jak napisałeś. pompa tego by nie dała, takich skoków.
Obrazek
Awatar użytkownika
szmergiel
Junior

jak juz totalnie nie mozesz dostać kabla to kup WD40, zpryskaj wszystkie kable, zdejmij je z kopółki i wypsikaj gniazda jak pomoże to masz przyczyne. Obejżyj kopułke, jak ma peknięcia szy głebokie rysy <OD WEWNĄTRZ> to dowidzenia jej, w rysach odkłada sie brud i iskra nimi spier.... . JA TEZ MOZESZ ZPRYSKAC. a jak nic to szukaj dalej po stronie elektryki. Obro. jest podpięty do cewki od strony modułu i dlatego wszelkie jego dzikie wskazania mówią ze cos jest z elektryką nie tak (przebicia itp). może sie myle i faktycznie to pompa, ale 90% to elektryka. POZDRO.
Obrazek
powerhorse

no wlasnei nie robi mi roznicy czy niskie obroty czy wysokie! mogelm go krecic nawet wedlug obrotomierza do 6 tys na luzie i nic mu nie bylo. A jade to nagle wariuje
powerhorse

sprawilem sobie nowy kabel od cewki (wlasciwie caly komplet, bo pojedynczego nie moge nigdzie dostac :( ) i dzieje sie tak samo :( pochodzi i nagle gasnie:(
kabel ktory u mnie pasuje do cewki jest do samochodów fiata i lanci -> pasuje ponooc do uno, tipo i tempry :( widocznie mialem wymieniana cewke z takiej fury o czym mi nic nei bylo wiadomo ;(
czy cewka moze pasowac od innego samochodu ?
szukam dalej jakis przebic bo mam tam duzo luznych kabli przy cewce prawie nie zaizolownaych :( czy jak iskra moze przeskoczyc na obudowe modulu ??
powerhorse

nie wiem czy to moze zbieg okolicznosci ale ten samochod dziwnie chodzi jak jest goraco, wtedy troche potrafia wariowac obroty zwlaszcza po odpaleniu :( najgorsze jest to ze juz tak pozniej zostaja i zeby znowu byly nizsze resetuje kompa :(
Awatar użytkownika
zawodowiecleon81
Junior

Post autor: zawodowiecleon81 »

no to gdzieś Ci lapie błeda na kompie.
niemożliwe od ręki, cuda w trzy dni !!!
powerhorse

zaizolowalem wszystki kable, ulożeylem je troszke inaczej, dalej od siebie a dzieje sie wciaz tak samo :( skonczyly mi sie pomysly :(
ODPOWIEDZ