hmza stanawiam sie czy jest sens i czy sie da zamontować wspomaganie do rallye gdyż przy szerokich oponkach kręcenie bywa uciążliwel, ale nie mam pojęcia czy to możliwe chociaż podejżewam że tak, pojecia za to nie mam jakie koszta musiałbym ponieśc na tą operacjee???????
zalezy do czego uzywasz auta jak sie nim scigasz to nie ma sensu zakładac bo ze wspomaganiem mozesz niezle sie ... Dlatego wszystkie nowe samochody maja wspomaganie zanikajace podczas szybkiej jazdy bo jakis niedzielny kierowca mógłby sobie nie poradzic na zakrecie przy duzej predkosci ze wspomaganiem
hm no tak ale sprawa gozej sie ma na wąśkich kręćiołkach gdzie trzeba kręcić i kręcić jest to bardzo uciążliwe, a na moim etapie ścigania to jakieś zawrotne prękości puki co mi nie grożą
Mala?? Nie kumam co to mogloby dac
Rozumiem ze wieksza sie lzej kreci bo jest wieksza dzwignia, no a mniejsza spowoduje zwiekszenie sily potrzebnej zeby skrecic kola
mniejsza kierownica robi sie mniej obrotu zeby skrecic koła (wsesie szybciej sie skreca dlatego w rajdowych samochodach maja małe kierownice a nie takie jak w starze
mniejsze koło kierownicy nie załatwia sprawy gdyz nie bedzie sie nią lżej kręciło a wręcz jeszcze wiekszy będzie opór, ma ona sens gdy kci sie lekko gdyż ręka zatacza koło o mniejszym promieniu co daje szybszą reakcje kół ale nie sprawia tego iż lżej sie kręci a wręćz przeciwnie:) pozdr.
a wiec tak na poczatku pisałem do czego bedzie uzywał auta jesli do scigania to wspomaganie niepotrzebne a przy sciganiu zeby lepiej wchodzic i szybciej w zakrety lepsza jest kierownica mała Jakby napisał ze jezdzi 5 razy do tesco i parkuje to bym mu polecił kierownice od tira i jeszcze raczke do krecenia
Wszystko teraz jasne
wsadz kierowcy rajdowemu normalna kierownice to sie zabije na zakretach bo nie zdarzy skrecić
Hmmm a od kiedy to w sciganiu nie uzywa sie wspomagania?? Jest zupelnie inne, ale czesto wystepuje. To ze nie uzywa sie tego w np. w N to juz inna paa kaloszy...
Zreszta po co ja robie OT -koncze juz
.chce wiedzieć jak by to miało wyglądąc od strony technicznej gdybym chciał załozyć i jużżżż takze nie piszcie mi o małych kierownicach czy zanikającym wspomaganiu jak bym to z ksieżyca spadł.dzieki.