Remont silnika
- martinop
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Peugeot 107
Remont silnika
Witajcie, mam pewien problem. Otóż już bardzo dużo kasy włożyłem w mojego xs-a i coś się zanosi że jeszcze włoże. Samochód kupilem we wrześniu ubiegłego roku i wymieniałem olej lotos pół syntetyk ( podobno taki jak zawsze był). Silnik na początku chodziłe jak igiełka- zadnego kopcenia. Można powiedzieć,że samochód ten mam dla samego posiadania ( w rok 4 tys. km). Ostatnio zauważyłem ( nasiliło się to w zimie), że z rury wydechowej wydobywa się przy rozruchu silnika dość dużo dymu ( kolor - jasno siwy) i tylko przez chwile potem to ustaje. w ciągu tego roku nie wiem w jaki sposób z silnika wyparowało ponad litr oleju ( zadnych wycieków). podejrzewam że są to uszczelniacze zaworów itp., itd,. zastanawiam się czy jest możliwe że są to tylko te uszczelniacze czy cos gorszego. Proszę o przybliżon kosztorys naprawy. Z góry dziekuje za odpowiedzi. pozdrawiam
- Rychu
- Uzalezniony
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Bardzo możliwe że obejdzie się robiąc same uszczelki (zależy ile przejechane), ale to też nie jest tanio:
uszczelniacze -- 8x2zł (nie kupuj tanich bo są do dupy)
uszcz pod głow ~75zł (jak wyżej)
uszcz pod zaw ~ 20zł
plan głowicy ~ 40zł
do tego olej, filtr, płyn chłodniczy i pewnie jeszcze coś wyjdzie w praniu
Jak niedużo przejechane (i znasz jego historię) to można zostawic panewki, pierścienie itd, w innym przypadku koniecznie trzeba by je obejrzec!
No i robocizna, ale tu już ceny wahają się między 50 a 300![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
uszczelniacze -- 8x2zł (nie kupuj tanich bo są do dupy)
uszcz pod głow ~75zł (jak wyżej)
uszcz pod zaw ~ 20zł
plan głowicy ~ 40zł
do tego olej, filtr, płyn chłodniczy i pewnie jeszcze coś wyjdzie w praniu
![Wink :wink:](./images/smilies/wink.gif)
Jak niedużo przejechane (i znasz jego historię) to można zostawic panewki, pierścienie itd, w innym przypadku koniecznie trzeba by je obejrzec!
No i robocizna, ale tu już ceny wahają się między 50 a 300
![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
Peugeot 205 1.4GT LPG
Jeśli bardzo chcesz zobaczyć moje autko to zapraszam na: http://www.Rychu.205.pl
Jeśli bardzo chcesz zobaczyć moje autko to zapraszam na: http://www.Rychu.205.pl
- martinop
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Peugeot 107
Teoretycznie ma przejechane 141 tys km ( nie znam jego przeszłosci , więc tyle teoretycznie ma . Co do oleju to przy wymianie było wlano ok 3,5 l. ( wrzesień 2004). w lipcu dolałem ponad litr , ponieważ tyle brakowało . Dopiero wtedy można było zobaczyć olej na blaszce , która służy do podglądania poziomu oleju
, Jeżeli kompresja jest związana z mocą silnika to raczej jest dobra , ponieważ auto ma niezłego kopa. Ostatnio przy wciskanym mocniej gazie troszeczke przyspieszanie nie jest płynne , nie wiem jak wam to przekazać. ![Confused :?](./images/smilies/huh.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/wink.gif)
![Confused :?](./images/smilies/huh.gif)
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
- Kontakt:
czyli oleju było tak mało ze jezdziłeś jak nawet do bagnetu nie dochodziło?
Audi A4 Avant
Honda CBF
Dostęp do części do wszystkich marek!!!
mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Honda CBF
Dostęp do części do wszystkich marek!!!
mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
no wlasnie dzisiaj u siebei zauwazylem ze mam to samo ![Sad :(](./images/smilies/sad.gif)
miesiac temu dolewalem (znowu) olej bo stary gdzies znikal
wlalem caly litr i wedlug bagnetu dzisiaj juz z 0.5 litra zniknelo ![Sad :(](./images/smilies/sad.gif)
na ziemi pod silnikiem sucho![Sad :(](./images/smilies/sad.gif)
samochod chodzi dobrze, ladnie sie zbiera, ma nierówne obroty i jak szybko wcisne gaz to sie muli.
Samochod dymi wlasciwie tylko odrazu po odpaleniu niebieskim dymem przez kilka sekund pozniej juz wydaje sie byc wszystko ok.
Czy wystarczy wymienic to co napisal RYCHU.
Nie znam historii auta.Teoretycznie ma przejchane 161 tys ale na ile temu mozna wierzyc to nei wiem.
Czy w ogole oplaca sie remontowac silnik ? czy lepiej szukac nowego ?
![Sad :(](./images/smilies/sad.gif)
miesiac temu dolewalem (znowu) olej bo stary gdzies znikal
na ziemi pod silnikiem sucho
samochod chodzi dobrze, ladnie sie zbiera, ma nierówne obroty i jak szybko wcisne gaz to sie muli.
Samochod dymi wlasciwie tylko odrazu po odpaleniu niebieskim dymem przez kilka sekund pozniej juz wydaje sie byc wszystko ok.
Czy wystarczy wymienic to co napisal RYCHU.
Nie znam historii auta.Teoretycznie ma przejchane 161 tys ale na ile temu mozna wierzyc to nei wiem.
Czy w ogole oplaca sie remontowac silnik ? czy lepiej szukac nowego ?